Campionatele de dat palme, studiate de specialişti. Ce urmări grave au prezentat participanţii la astfel de competiţii

Campionatele de dat palme, studiate de specialişti. Ce urmări grave au prezentat participanţii la astfel de competiţii
📅 2024-09-28

Competiţiile de dat palme sunt atât de populare pe reţelele de socializare încât au ajuns obiect de analiză pentru cercetători. Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Surgery, cei care participă prezintă destul de multe riscuri neurologice şi craniene, atât imediate, cât şi pe termen lung.

Cercetătorii au examinat filmări ale competiţiilor de tras palme, analizând efectele a 333 de lovituri. Studiul a evaluat o serie de semne vizibile de comoţie, de la o conştientizare redusă a mediului înconjurător până la pierderea completă a capacităţii de răspuns, analizând şi frecvenţa acestor simptome.

„Luptele cu palme pot fi distractive pentru spectatorul neprofesionist, dar, în calitate de medici, considerăm unele aspecte ale acestor concursuri destul de îngrijorătoare”, explică Raj Swaroop Lavadi, neurochirurg şi unul dintre autorii studiului.

Analiza a arătat că mai mult de jumătate din secvenţele de dat palme au dus la semne vizibile de comoţie cerebrală. Aproximativ 40% dintre concurenţi au prezentat dificultăţi de coordonare motrică la finalul meciurilor, în timp ce un sfert dintre participanţi s-au chinuit să îşi revină, după ce au suferit o lovitură.

Simptome de traumatism cerebral

Cele mai alarmante date se referă la frecvenţa generală: aproape 80% dintre luptători au prezentat simptome clare de traumatism cerebral cel puţin o dată în timpul competiţiilor.

O imagine îngrijorătoare. „Clinic, comoţia se poate manifesta într-o varietate de moduri, dar fiecare poate duce la dizabilităţi pe termen scurt sau lung şi la perturbări socio-economice”, subliniază Nitin Agarwal, profesor de neurochirurgie la Pitt, cu experienţă în arte marţiale şi pasionat de sporturi de luptă.

„Sunt îngrijorat de frecvenţa semnelor evidente de comoţie cerebrală în rândul celor care participă la lupte cu palme”, afirmă acesta.

Următorul pas va fi măsurarea precisă a forţei palmelor, folosind piese bucale similare cu cele din fotbalul american. Aceste date noi, combinate cu analiza video, ar trebui să ofere o imagine mai completă a riscurilor.

Cercetătorii speră că aceste informaţii pot creşte gradul de conştientizare a participanţilor, organizatorilor şi medicilor cu privire la pericolele acestei practici. În timp ce aceste competiţii se deplasează într-o zonă gri de legalitate, scopul este de a găsi modalităţi de a le face mai sigure.

„Este foarte greu să interzici un sport”, recunosc cercetătorii. „Dar putem oferi instrumentele pentru a recunoaşte semnele de comoţie într-o competiţie puţin studiată. În acest fel, sperăm să contribuim la siguranţa participanţilor”, explică ei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac, afirmă armata israeliană. Liderul grupării ieşea rar din buncăr

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac, afirmă armata israeliană, conform CNBC.

Extremele vremii, atinse în Capitala: de la căldură la furtună în doar 24 de ore

Bucureştenii se vor confrunta cu o schimbare a vremii în următoarele ore, conform ultimei prognoze speciale emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Capitala va trece rapid de la o vreme plăcută de toamnă la condiţii meteo severe, cu risc de inundaţii.

Vreme extremă în România: Ploi torenţiale, vânt puternic şi posibil ninsori la munte

Lacrimi şi selfie-uri: Tokyo îşi ia rămas bun de la cele mai iubite panda ale sale

Mii de japonezi s-au adunat sâmbătă la Grădina Zoologică Ueno din Tokyo pentru a-şi lua rămas bun de la Ri Ri şi Shin Shin, doi urşi panda care au cucerit inimile localnicilor în ultimii 12 ani.

O familie de români a dat 84.000 de euro pentru o vacanţă de 12 zile în Maldive

Maldive rămâne una dintre cele mai vânate destinaţii exotice de vacanţă de către români, iar cererea pentru insulele din Oceanul Indian a explodat în pandemie, când tot mai mulţi visau să evadeze departe de lumea care se blocase.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..