„În urmă cu câteva minute, Departamentul de Stat al SUA a comunicat oficial rata de refuz a vizelor de tip B pentru cetăţenii români care au aplicat pentru acest tip de vize. Rata este 2,61%, ceea ce ne plasează categoric sub pragul de 3% care era un criteriu obiectiv, măsurabil pentru ca România să se califice în programul Visa Waiver”, a spus Constantin.
El a precizat şi care sunt următorii paşi până când românii vor putea călători în SUA în scop turistic şi de afaceri fără a mai fi nevoie de viză.
„La începutul lunii noiembrie, o delegatie comună a ministerului de interne american şi a Departamentului de Stat a sosit în România, au făcut o evualuare, astăzi este comunicată această cifră, urmează ca datele să fie comunicate Congresului SUA, care în mod simbolic va comunica oficial că România este calificată în program”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
El a numit această realizare drept o „victorie diplomatică”.
Programul Visa Waiver permite cetăţenilor din ţările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
În prezent, cetăţenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetăţenii ţărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a călători şi să îndeplinească o serie de cerinţe de eligibilitate.
Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susţinut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puţin consumatoare de timp. Autorizaţia de călătorie care înlocuieşte vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieşiri din SUA, şi poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.