Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“

Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
📅 2025-01-15

În multe localităţi, mai ales din mediul rural, încă se discută modul în care această colectare va fi realizată, în timp ce în oraşele mai mari, oamenii nu sunt deloc impulsionaţi în a colecta selectiv hainele pe care nu le mai pot folosi pentru că nu au puncte de colectare la îndemână, scrie Ziarul Financiar.

„Sunt unele localităţi care au început colectarea separată a cu mult înainte de data limită stabilită prin lege (1 ianuarie 2025). Multe altele încă nu s-au organizat. Fiecare localitate colectează separat textilele după propriile reguli. Nu există recomandări de semnalistică, cod de culoare sau tipuri de containere care să uniformizeze modul de colectare la nivel naţional“, explică Mihail Tănase, specialist comunicare pentru proiectul Harta Reciclării.

El adaugă că textilele sunt colectate în anumite perioade de către unele primării, pot fi lăsate la containere dedicate sau pot fi duse la centrele de aport voluntar, alături de alte tipuri de deşeuri (din construcţii şi demolări, voluminoase, vegetale, de echipamente electrice şi electronice etc.)

Obligativitatea de a colecta textile a devenit obli­gatorie începând de la 1 ianuarie, iar datele de la Asociaţia Română pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX) arată că românii colectează 0,5-0,7 kg de persoană, faţă de media ţărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual. Avem infrastructură pentru a colecta mai mult?

ZF a întrebat mai multe companii de salubrizare din marile oraşe cum s-a organizat activitatea de colectare în localităţile în care activează şi a încercat să vadă dacă toate primăriile au realizat această etapă încă de anul trecut.

„La nivelul sectorului 2 au fost implementate două puncte de colectare prin aport voluntar, unde populaţia poate preda fluxul de deşeuri textile. Punctele sunt dotate cu recipienţi pentru depozitare, de unde SC Supercom SA preia acest tip de deşeu si îl transporta către reciclatorului final autorizat“, spune Radu Chirca, director executiv al Supercom, jucător pe piaţa serviciilor publice de salubritate şi de management al deşeurilor, care se ocupă, printre altele, de salubrizare în sectorul 2. Punctele de colectare se situează în zonele Obor şi Baicului, iar deşeurile pot fi predate doar dacă sunt sortate şi doar de către locuitorii din Sectorul 2.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"

Ministerul român de Externe a răspuns declaraţiilor ameninţătoare ale lui Nikolai Patruşev, consilierul preşedintelui Putin, care a prezis dispariţia Republicii Moldova ca stat şi a inclus România pe lista ţărilor care s-ar îndepărta de Bruxelles.

Ursula von der Leyen primeşte Premiul Charlemagne pentru serviciile aduse Europei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va primi prestigiosul premiu internaţional Charlemagne pentru serviciile aduse Europei, au anunţat miercuri organizatorii.

Războiul din Ucraina, ziua 1057. ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia

Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza

Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza şi eliberarea unor prizonieri, conform informaţiilor transmise de două surse palestiniene către agenţia France Presse (AFP).

Emanuel Gyenes, lider la Original by Motul. Dacia rezistă provocărilor din etapa 10 la Dakar 2025

Sud-africanul Michael Docherty (KTM) a câştigat etapa a 10-a, de miercuri, la categoria moto a Raliului Dakar 2025, în timp ce românul Emanuel Gyenes (KTM) a terminat pe locul 26, menţinându-şi poziţia de lider la clasa Original by Motul.

Primăria Capitalei reia lucrările de consolidare la zece clădiri cu risc seismic

Zece clădiri cu risc seismic din Bucureşti, ale căror lucrări de consolidare au fost abandonate în 2020, vor intra din nou în renovare.

Schimbări climatice. Cultivatorii de şofran din Kashmir experimentează agricultura în sere

Unii cultivatori de şofran din Kashmir experimentează agricultura în sere. Decizia a fost luată ca urmare a schimbărilor climatice. În Kashmir se produce cea mai mare parte a şofranului din India, al doilea cel mai mare poducător mondial.

Lider al opoziţiei georgiene, „bătut brutal” şi spitalizat

Gakharia, fost prim-ministru al Georgiei şi lider al formaţiunii de opoziţie „Pentru Georgia”, a fost spitalizat marţi seară după ce a fost agresat violent de mai mulţi bărbaţi într-un hotel din Batumi, a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului său, Ana Buchukuri.

POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis

Până în prezent au semnat 125 de parlamentari pentru demararea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis. Printre aceştia se regăsesc doi parlamentari SOS şi unul de la USR.

Riscul de accident vascular cerebral ar putea fi detectat prin examinarea ochilor

Un nou studiu arată că studiul ochiului ar putea identifica riscul de accident vascular cerebral, bazându-se pe analiza vaselor de sânge din retină folosind AI, scrie Science Alert, care citează publicaţia Heart.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.