O cantitate zilnică suplimentară de 300 mg de calciu, adică echivalentul găsit într-o jumătate de litru de lapte, a fost asociată cu un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer intestinal, au declarat cercetătorii, relatează The Guardian.
Studiul a concluzionat şi faptul că sursele de calciu precum laptele de soia fortificat au un rol protector similar.
„Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conţin”, a declarat Dr. Keren Papier, autor al studiului şi epidemiolog nutriţional senior la Universitatea din Oxford.
Rezultatele studiului au arătat că efectul calciului este similar atât în sursele lactate, cât şi non-lactate, calciul fiind „principalul factor responsabil pentru reducerea riscului”.
Studiile anterioare au sugerat că produsele lactate pot contribui la prevenirea cancerului intestinal, însă dovezile nu erau clare. Acest studiu a utilizat date dietetice de la peste 540.000 de femei pe parcursul a aproape 17 ani pentru a investiga modul în care 97 de alimente, băuturi şi nutrienţi afectează riscul de cancer intestinal.
Potrivit rezultatelor studiului, calciul poate proteja împotriva cancerului intestinal şi a confirmat că alcoolul şi carnea roşie sau procesată cresc riscul.
Cancerul de intestin este al treilea cel mai frecvent cancer din lume, cauzând aproape 2 milioane de cazuri şi un milion de decese anual. Deşi tendinţele sunt îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre cancerele intestinale pot fi prevenite prin modificări ale regimului alimentar şi ale stilului de viaţă.