Ministrul Mircea Fechet a avut luni o întâlnire online cu ministrul mediului şi apei din Bulgaria, Petar Dimitrov, şi cu ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina, Svitlana Grynchuk, pentru a analiza situaţia poluării din Marea Neagră, ca urmare a incidentului de la 15 decembrie 2024, din zona strâmtorii Kerci. Atunci, două nave ruseşti încărcate cu produse petroliere au fost avariate, iar substanţa transportată s-a scurs în apele mării. Accidentul a avut loc după o furtună puternică în Marea Neagră, pe culoarul Kerci, spre Marea Azov, arată reprezentanţii Ministerului Mediului.
Conform acestora, în ultimele zile au apărut imagini şi informaţii ce indică o înrăutăţire a situaţiei în ceea ce priveşte petele de petrol care au ajuns la suprafaţa apei Mării Negre în regiunile Krasnodar şi Crimeea. Din cauza poluării apei Mării Negre, sunt foarte multe păsări moarte, probabil peste 1000, zeci de delfini morţi, mulţi kilometri de plajă afectaţi de petele de combustibil, mai transmit reprezentanţii ministerului.
„Foarte îngrijorător este faptul că nu vorbim despre o poluare cu petrol, ci de M100 sau mazut, care este un produs sintetic, mult mai greu de curăţat. Acesta afectează grav mediul, biodiversitatea, Marea Neagră. O altă problemă este aceea că nu există informaţii clare, singurele informaţii care vin sunt din presa rusă, locală”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul mediului din Ucraina a subliniat că specialiştii ucraineni consideră o ameninţare reală poluarea, pentru sectorul de litoral din zona Odesa, monitorizează permanent situaţia, dar nu pot prevedea ce poate urma, unde şi când ar putea ajunge unda de poluare.
La rândul său, ministrul bulgar al mediului a subliniat că şi în cazul Bulgariei se fac monitorizări, întâlniri cu specialiştii şi că este nevoie de o reacţie a comunităţii internaţionale.
„Cei trei miniştri au decis să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a creşte gradul de conştientizare la nivel internaţional cu privire la aceasta reala problemă de poluare, un dezastru ecologic, în Marea Neagră. De asemenea, demnitarii au subliniat necesitatea adoptării unor măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se repete. Există informaţii că Rusia, din cauza sancţiunilor impuse la nivel internaţional, continuă să folosească astfel de nave – improprii transportului pe mare, ele fiind construite pentru râuri. În concluzie, Ucraina se va adresa Comisiei Europene pentru a atrage atenţia asupra dezastrului ecologic din Marea Neagră, iar România şi Bulgaria vor susţine acest demers”, transmite Ministerul Mediului.