În lipsa unei strategii de ieşire a Israelului din Gaza, criticii se tem de o invazie permanentă

În lipsa unei strategii de ieşire a Israelului din Gaza, criticii se tem de o invazie permanentă
📅 2024-10-26

De la moartea lui Sinwar, în această lună, Eiland face parte dintr-un grup de foşti ofiţeri superiori ai armatei care pune la îndoială strategia guvernului în Gaza, unde, la începutul acestei luni, trupele s-au întors în zone din nord unde fuseseră deja de cel puţin două ori înainte.

În ultimele trei săptămâni, trupele israeliene au desfăşurat operaţiuni în jurul Jabaliei, în nordul Gazei, aceasta fiind a treia oară când au revenit în oraş şi în tabăra sa istorică de refugiaţi, de la începutul războiului, în octombrie 2023.

În locul abordării preferate a armatei israeliene, care constă în acţiuni rapide şi decisive, mulţi foşti oficiali din domeniul securităţii spun că armata riscă să se împotmolească într-o campanie fără sfârşit care necesită o prezenţă permanentă a trupelor.

„Guvernul israelian acţionează în totală opoziţie cu conceptul de securitate al Israelului”, a declarat fostul şef al Comandamentului militar din sud,Yom-Tov Samia.

O parte a operaţiunii a implicat evacuarea a mii de persoane din zonă, într-un efort de a separa civilii de luptătorii Hamas.

Armata susţine că a evacuat aproximativ 45.000 de civili din zona Jabalia şi a ucis sute de militanţi în timpul operaţiunii. Cu toate acestea, armata a fost aspru criticată pentru numărul mare de victime civile raportate şi s-a confruntat cu numeroase solicitări de a trimite mai multe ajutoare pentru a atenua criza umanitară din zonă.

Eiland, fost şef al Consiliului Naţional de Securitate al Israelului, a fost principalul autor al unei propuneri mult discutate, supranumită „planul generalilor”, care ar prevedea ca Israelul să evacueze nordul Gazei de civili înainte de a-i înfometa pe luptătorii Hamas, tăindu-le aprovizionarea cu apă şi alimente.

„Nu ştiu exact ce se întâmplă în Jabalia”, a declarat Eiland. „Dar cred că IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) fac ceva care este între cele două alternative, atacul militar obişnuit şi planul meu”, a spus el.

Fără o strategie clară, Israelul riscă să rămână blocat în Gaza în viitorul apropiat, a declarat Ofer Shelah, director al programului de cercetare privind politica de securitate naţională a Israelului la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Tel Aviv.

„Situaţia Israelului este foarte precară în acest moment. Ne îndreptăm spre o situaţie în care Israelul este considerat conducătorul de facto în Gaza”, a spus el.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Bulevard nou deschis în Sectorul 6. Primar: Va degreva cartierul Drumul Taberei şi Valea Oltului

Primaria Sectorului 6 deschide, sâmbătă, un drum public cu profil de bulevard care va avea denumirea Drumul Valea Largă. Primarul Ciprian Ciucu spune că acest drum va degreva mult cartierul Drumul Taberei şi Valea Oltului, care este paralelă cu acesta.

Războiul din Ucraina, ziua 976. Trupe nord-coreene se îndreaptă spre Kursk / Ucraina anunţă că Rusia a pierdut 687.600 de soldaţi din 24 februarie 2022

Zelenski spune că trupele nord-coreene vor activa în Ucraina încă de duminică.

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra Iranului / Au fost vizate bazele militare / IDF. 20 de ţinte au fost lovite / Teheranul minimizează efectele şi ameninţă cu un răspuns care să „umilească” adversarul

Sfântul Dumitru, patronul păstorilor, este sărbătorit astăzi de ortodocşi şi catolici

Sărbătoarea de Sfântul Dumitru este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei şi are loc în 26 octombrie. Ortodoxia serbează ziua prin hramuri, iar credincioşii cu jocuri de focuri vii.

Oficialii din MApN, la conferinţa grupului de lucru privind Formula de Pace a preşedintelui Ucrainei

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a reprezentat Ministerul Apărării Naţionale la conferinţa dedicată grupului de lucru nr. 6 privind Formula de Pace a Preşedintelui Ucrainei.

Fostul CEO al Abercrombie, Mike Jeffries, pledează nevinovat pentru trafic sexual

Mike Jeffries, fostul director general al Abercrombie & Fitch a pledat vineri nevinovat la acuzaţiile că a condus o schemă internaţională de trafic sexual în timp ce conducea retailerul de îmbrăcăminte, scrie Reuters.

Adrian Sârbu: Statul are peste 10.000 de clădiri de patrimoniu. Ce aş face din Palatul Cotroceni? Un muzeu al artei şi spiritualităţii româneşti. Din Palatul Victoria? Un super hotel de 5 stele. La Palatul Parlamentului aş muta sediul NATO din Europa

Accident grav pe DN 2, în Ialomiţa, soldat cu 2 morţi

Un accident grav a avut loc sâmbătă dimineaţa, între o maşină şi o autoutilitară, pe DN 2, în zona localităţii Ciocârlia, judeţul Ialomiţa. Intervine descarcerarea pentru a scoate două persoane.

Beyonce s-a alăturat lui Harris la mitingul pentru dreptul la avort

Beyoncé şi-a făcut apariţia la mitingul Kamalei Harris din Houston, fără să concerteze, scrie Reuters.

Şeful Microsoft primeşte o creştere salarială de 63%, deşi a cerut o reducere

Directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a câştigat 79,1 milioane de dolari anul trecut, o creştere de 63% faţă de remuneraţia sa din anul precedent, scrie BBC.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.