„Am decis să fac un scurt bilanţ al acestei guvernări pentru că tocmai am avut ultima şedinţă de Guvern cu puteri depline, urmând ca, odată cu instalarea noului Parlament, acest Guvern să devină unul interimar”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
El a vorbit despre creşterea puterii de cumpărare a românilor pe două căi: creşterea veniturilor şi reducerea inflaţiei.
„Împreună cu BNR, am redus inflaţia la jumătate, de la 10,3% în iunie 2023, la 5,1% în prezent. Am promis în acel moment că depăşim 1000 euro la câştigul salarial mediu net. În prezent, am ajuns la 1059 euro, plus 15% faţă de câştigul mediu net în iunie 2023. Dând la o parte, cum este corect, inflaţia din această perioadă, de 7%, avem o creştere a puterii de cumpărare a câştigului salarial de 8% - cea mai mare din ultimii 5 ani”, a declarat Ciolacu.
El a mai spus că pensia medie a ajuns la 562 euro, în 2024 fiind, conform premierului, cea mai mare creştere a pensiilor din ultimii 15 ani.
Şeful Executivului a mai amintit de faptul că efectivul salariaţilor a ajuns la un record de 5.171.000 salariaţi.
„Ultimele date oficiale arată că, în iulie 2024, pentru prima dată în România, peste 1,5 milioane de contracte de muncă au un venit net de peste 1000 euro, cu 500 de mii mai multe faţă de iunie 2023, când am preluat mandatul”, a declarat Ciolacu.
El a spus că investiţiile publice au depăşit 100 miliarde lei în 2023 şi ajung la 120 miliarde lei în 2024.
„Faţă de cele 73 miliarde lei din 2022, înseamnă un plus nominal de 47 miliarde lei, adică +65%. Mai mult, în premieră, am reuşit absorbţia integrală a banilor europeni (pe cadrul financiar 2014-2020) – mai precis 99,2% grad de absorbţie”, a mai declarat şeful Guvernului.
El a menţionat şi infrastructura rutieră, spunând că de la preluarea guvernării au fost finalizaţi aproape 235 de kilometri.
Marcel Ciolacu a amintit şi de stoparea triplării facturilor la energie pentru populaţie şi companii, prin plafonarea preţului la energie şi gaze.
„Faţă de acum un an, preţurile la gaze sunt mai mici cu 10%, iar la energie electrică, din cauza lipsei de stocare, cu doar 1,3%. Am ajutat astfel 38% dintre gospodăriile din România (2,7 milioane gospodării) şi 40% dintre firmele din România”, a adăugat premierul.
Acesta a mai arătat că în primele 11 luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,3%.
El a vorbit şi despre intrarea României în Schengen. „Am splitat acest obiectiv şi am intrat în această primăvară în Schengen aerian şi naval. Am beneficiat atât de susţinerea Statelor Unite pentru acest demers, dar şi de relaţia foarte apropiată cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul spaniol, Pedro Sanchez. Astfel, în acest final de an, printr-un dialog susţinut cu premierul maghiar Viktor Orban, precum şi cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reuşit să atingem acest mare obiectiv naţional”, a spus Ciolacu.
„Şi, astăzi, la final, vă pot spune că sunt mândru că am putut contribui, într-o mică măsură, la ceea ce este România acum. O putere economică regională, cu un Produs Intern Brut ce depăşeşte anul acesta 355 miliarde euro. La PIB/locuitor raportat, la paritatea puterii de cumpărare, România a egalat Polonia şi este peste Ungaria, Slovacia, Croaţia, Grecia, Letonia şi Bulgaria. Suntem acum la 80% din media UE”, a mai spus premierul, care arată că datele arată că „acest guvern şi-a făcut treaba”.
El a declarat că îşi doreşte ca următorul guvern să ducă mai departe proiectele iniţiate şi să continue creşterea economiei româneşti şi a nivelului de trai al românilor: „Pentru că, într-adevăr, mai sunt încă multe lucruri de făcut!”.