Acest detector este unul dintre cele trei construite în întreaga lume pentru a studia aceste particule evazive la un nivel de detaliu fără precedent. Celelalte două, situate în Statele Unite şi Japonia, sunt încă în construcţie.
Detectarea neutrinilor este o realizare majoră în efortul de a înţelege cum a luat naştere universul. Iniţiativa chineză, care va fi operaţională anul viitor, va împinge această tehnologie la noi limite, a declarat Andre de Gouvea, un fizician teoretician de la Universitatea Northwestern, care nu este implicat în proiect. „Dacă vor reuşi să facă asta”, a spus el, „ar fi extraordinar”.
Neutrinii datează de la Big Bang, iar trilioane dintre ei trec prin corpurile noastre în fiecare secundă. Ei sunt emanaţi de stele precum Soarele şi sunt generaţi în urma coliziunilor particulelor în acceleratoarele nucleare.
Oamenii de ştiinţă cunosc existenţa neutrinilor de aproape un secol, dar sunt încă la început în procesul de a înţelege cu adevărat ce sunt aceste particule.
„Este particula cel mai puţin înţeleasă din universul nostru. De aceea trebuie să o studiem”, a spus Cao Jun, care coordonează construcţia detectorului.