Bugetul de stat pentru anul 2025 a fost adoptat în Parlament

Bugetul de stat pentru anul 2025 a fost adoptat în Parlament
📅 2025-02-05

În urma dezbaterilor din Plenul reunit, a fost votată legea bugetului de stat pe 2025.

Au fost 254 de voturi „pentru” şi 192 de voturi „împotrivă”.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, despre bugetul de stat din anul 2025, că unii spun că bugetul este optimist, alţii că este de austeritate, „dar este un buget de dezvoltare”. În timpul discursului, din sală s-a strigat „demisia”.

„Vreau să dau câteva explicaţii generale despre modul în care am construit bugetul pe 2025, anticipând şi o serie de critici care vor veni sigur şi azi. Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una faţă de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA-ul şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că bugetul are cea mai mare alocare de resurse din finanţări europene de la aderarea europeană, investiţii majorate la 150 de miliarde de lei pe an, bani în plus pentru spitale şi servicii medicale, pentru educaţie, pentru dezvoltare regională şi pentru infrastructură.

„Să trecem la cealaltă critică – bugetul este prea generos cu cheltuielile. Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul ţării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile. Adică, dacă ai deficit bugetar este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ţine cont de realităţile ţării şi mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România. Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative. Spania, Italia, Franţa, Portugalia, Belgia sau Grecia şi alte ţări moderne ale continentului au cheltuit masiv – şi nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică şi îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor! Iar 2025 şi 2026 sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre – aceasta este adevărul acceptat de partenerii din Comisia Europeană prin Planul Bugetar Structural. Am câştigat o fereastră uriaşă de timp pentru a ne dezvolta ţara, 7 ani, şi am de gând să o folosesc la maximum, în acelaşi timp cu a onora la virgulă angajamentul luat în faţa Comisiei de a reduce deficitul şi a ne încadra în 7% din PIB”, a adăugat premierul

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Tanczos Barna, după adoptarea Legii Bugetului: Intrăm în etapa implementării

Ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, după adoptarea Legii Bugetului de stat pe 2025, că se va intra în următoarea etapă, aceea a implementării.

Crin Antonescu, despre candidatura lui Ponta: Eu nu l-am împiedicat să candideze

„Nu l-am împiedicat cumva pe domnul Ponta în vreo formă să obţină domnia sa investitura, dacă vrea să candideze la preşedinţie, din partea PSD-ului”, a declarat Crin Antonescu, miercuri seara.

USR anunţă că a votat împotriva „bugetului austerităţii”

Parlamentarii USR nu au votat miercuri bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2025 prezentate de Guvernul Ciolacu 2 pentru că sunt bugete nerealiste, cu venituri umflate „doar ca să acopere continuarea dezmăţului pe bani publici”.

Bugetul de stat pentru anul 2025 a fost adoptat în Parlament

Bloomberg: Administraţia Trump pregăteşte dezvăluirea planului de încetare a războiului din Ucraina

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în play-off-ul Eurocup

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în play-off-ul Eurocup, după ce a învins miercuri seara în deplasare pe Aris Salonic.

Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear

Google lansează noi modele AI şi îmbunătăţeşte raţionamentul în Gemini

Google a lansat Gemini 2.0 Pro Experimental şi a făcut disponibil modelul de raţionament Gemini 2.0 Flash Thinking în aplicaţia Gemini, într-un context competitiv dominat de modelele chinezeşti DeepSeek, scrie TechCrunch.

Fratele lui Igor Dodon, reţinut pe Aeroportul din Chişinău. Reacţia fostului preşedinte al Republicii Moldova

Tesla are probleme în Europa: cel mai sever declin al vânzărilor în Germania din 2021 încoace. Compania lui Elon Musk a înregistrat scăderi şi în Franţa şi Regatul Unit

Vânzările Tesla s-au prăbuşit cu 59% luna trecută în Germania, ceea ce se adaugă indiciilor conform cărora activităţile politice ale lui Elon Musk afectează afacerile producătorului auto pe principalele pieţe de vehicule electrice.

Good News

Only good and positive news.