Pentru a evita acest scenariu, România trebuie să acţioneze pe mai multe fronturi: reducerea cheltuielilor, îmbunătăţirea colectării veniturilor actuale, menţinerea stabilităţii pentru a putea lua credite în condiţii bune şi atragerea fondurilor europene pentru investiţii.
Bolojan subliniază, la Europa FM, că una dintre problemele majore este evaziunea fiscală, în special în domeniul TVA, unde există un fenomen al „insolvenţei în cascadă" - companii care intră programat în insolvenţă când acumulează datorii, pentru ca apoi să înfiinţeze alte firme şi să continue acelaşi ciclu.
„România are nişte probleme de sănătate. Simte care ceva dureri în anumite zone. Şi tu ai două posibilităţi. Să te duci la medic să vezi care sunt cauzele, ştim acum care sunt cauzele, şi să tratezi cauzele până boala nu se agravează sau să nu faci nimic, crezând că amânarea sine die va rezolva problemele şi să ajungi să te tratezi în urgenţă. Dar toţi ştim că atunci când vine ambulanţa să ducă un pacient, riscurile operaţiei sunt mult mai mari, costurile sunt mult mai mari”, afirmă Ilie Bolojan.
În ce priveşte creşterea pensiilor, liderul PNL afirmă că „există o intenţie”, dar problema este „să îţi poţi permite să faci acest lucru. Şi concluzia discuţiei de astăzi de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se vor face o evaluare în funcţie de realităţile bugetare, execuţie bugetară, încăsări, venituri, reforme, reduceri de cheltuilei, se va decide într-o formă sau altă”.