Republica Moldova se află în faţa unor alegeri cruciale. Duminică, 3 noiembrie 2024, se va desfăşura cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Moldovenii vor avea de ales între Maia Sandu – care candidează pentru al doilea mandat – şi Alexandr Stoianoglo – candidat susţinut de Partidul Socialist.
Alexandr Stoianoglo este originar din Comrat, regiunea autonomă Găgăuzia. Acesta a avut o carieră solidă în domeniul juridic şi cel politic, marcată de controverse şi diverse scandaluri de corupţie.
În perioada 1987-1992 a studiat la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, iar imediat după finalizarea studiilor, între 1992-1995, a fost stagiar, ajutor de procuror, procuror de sector, procuror şef de sector, procuror al Secţiei supraveghere generală şi procuror superior al secţiei în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău.
Stoianoglo a fost procuror al UTA Găgăuzia în perioada 1995-2001. În 2001 devine adjunct al procurorului general al Republicii Moldova, iar la expirarea mandatului, în 2007, acesta îşi deschide propriul cabinet de avocatură. Ulterior, ascensiunea sa profesională a fost rapidă, iar una dintre cele mai importante funcţii deţinute de acesta a fost cea de procuror general al Republicii Moldova între 2019-2021.
În timpul mandatului său în funcţia de procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo s-a aflat în centrul unor acuzaţii de corupţie.
În 5 octombrie 2021, acesta a fost arestat de Procuratura Anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Stoianoglo a stat în arest la domiciliu până în 2022, ulterior fiind cercetat în libertate.
Potrivit publicaţiei moldoveneşti Ziarul de Gardă, Stoianoglo este vizat în şase cauze penale, iar cinci dintre acestea se află în examinare.
Stoianoglo a făcut parte din mai multe coaliţii de guvernare europene care susţineau parcursul european al Republicii Moldova.
În 2024, el a fost desemnat candidatul Partidului Socialist al Republicii Moldova (PSRM), condus de fostul preşedinte al ţării, Igor Dodon. Formaţiunea este cunoscută ca având o orientare puternică pro-rusă, acest lucru oferindu-i lui Stoianoglo un electorat semnificativ în cadrul turului 2 al alegerilor prezidenţiale, electorat care are simpatii pentru Rusia şi opinii sceptice în privinţa aderării ţării la UE.
Alexandr Stoianoglo are atât cetăţenia moldovenească, dar şi pe cea română. În cadrul dezbaterii electorale din 27 octombrie, la care a participat şi Maia Sandu, Stoianoglo a evitat să răspundă la o întrebare adresată de preşedinta ţării privind paşaportul european pe care îl deţine prin prisma cetăţeniei române.
Întrebarea venită din partea Maiei Sandu a avut loc în contextul în care Stoianoglo a declarat, după ce a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că s-a opus referendumului privind aderarea ţării la UE şi că va susţine, totuşi, procesul de integrare europeană.
În primul tur de alegeri, desfăşurat în 20 octombrie, Alexandr Stoianoglo a obţinut 25,98% din voturi, în timp ce 42,45% dintre alegători au votat pentru actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu.