Arheologii care lucrează la situl Saqqara din Egipt au descoperit un mormânt vechi de 4.100 de ani care aparţine unui medic. Acesta se numea „Tetinebefou”, potrivit unei echipe de cercetători formată din elveţieni şi francezi. Deşi artefactele din mormânt au fost jefuite, arheologii au putut studia picturile murale şi inscripţiile hieroglifice ale sitului, care descriu poziţia medicului şi o varietate de obiecte care ar fi putut fi folosite în tratamentele medicale.
El deţinea un titlu dedicat lui Serqet, o zeiţă care era asociată cu scorpionii ceea ce însemna că „era un specialist în înţepături otrăvitoare”, a declarat Philippe Collombbert, liderul echipei elveţieno-franceze şi egiptolog la Universitatea din Geneva, pentru Live Science.
Inscripţiile mai spun că medicul a fost „specialist de plante medicinale”, un titlu care a mai fost evidenţiat o singură dată în descoperirile din Egiptul antic, a spus Collombbert. Pe lângă aceste titluri, inscripţiile notează că el era „stomatologul şef”, un alt titlu rar.
Aceste titluri sugerează că Tetinebefou era un lider al profesiei sale. „El a fost cu siguranţă principalul medic de la curtea regală, aşa că l-ar fi tratat pe faraon”, a spus Collombbert.
Cercetătorii nu au stabilit cu siguranţă ce faraon a slujit medicul.
Mormântul lui Tetinebefou este decorat cu picturi murale colorate care înfăţişează o varietate de recipiente. Ele prezintă şi imagini abstracte colorate, dar şi forme geometrice.