Acest fenomen, numit „experienţă de expansiune a timpului" (TEE), poate face ca secundele să pară minute întregi.
Studiile arată că jumătate dintre aceste experienţe apar în situaţii de urgenţă, unde oamenii raportează că au avut timp suficient să gândească şi să acţioneze pentru a evita pericolul. Fenomenul apare şi în sport, în momente de meditaţie profundă sau sub influenţa substanţelor psihedelice.
Cercetătorii au propus mai multe explicaţii: de la eliberarea hormonului noradrenalină în situaţii de stres, până la o posibilă adaptare evolutivă care ne-a ajutat să supravieţuim pericolelor. Însă niciuna dintre aceste teorii nu explică de ce fenomenul apare şi în momente de calm.
O nouă teorie sugerează că dilatarea timpului este legată de stările modificate de conştiinţă. În momentele de şoc sau concentrare intensă, graniţa dintre noi şi mediul înconjurător pare să dispară, ceea ce duce la o percepţie diferită a timpului.
Într-un studiu recent cu 280 de participanţi, 87% dintre cei care au experimentat acest fenomen sunt convinşi că nu este o iluzie, ci o experienţă reală în care timpul chiar încetineşte, notează The Conversation.