Zelenski: Invitarea Ucrainei în NATO este singura cale de a opri Rusia

Zelenski: Invitarea Ucrainei în NATO este singura cale de a opri Rusia
📅 2024-10-18

Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la alianţa militară condusă de SUA - prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” - este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin la masa negocierilor.

 

„Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie [care] ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”, a dăugat acesta în interviul acordat publicaţiei britanice.

 

În timp ce toţi membrii NATO au fost de acord că Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderare, SUA şi Germania s-au opus invitării oficiale a Kievului să adere, de teama escaladării conflictului cu Rusia. De asemenea, unii oficiali au speculat în privat că aderarea la NATO ar putea fi folosită ca monedă de schimb în orice negocieri cu Moscova.

 

„Invitaţia la NATO va ridica moralul poporului nostru şi al soldaţilor noştri. Dacă nu vom primi o invitaţie din partea NATO, moralul va scădea”,  a declarat Zelenski. 

 

Zelenski a comparat dezbaterea cu discuţiile anterioare privind furnizarea de sisteme de rachete Patriot sau de avioane de vânătoare F-16 Ucrainei, în care capitalele occidentale au refuzat iniţial, doar pentru a reveni încet şi a accepta.

 

Vorbind joi, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat: „Ucraina va fi membră a NATO în viitor ... întrebarea este exact când, [şi] nu pot răspunde la această întrebare în acest moment”.

 

Zelenski a recunoscut că rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA de luna viitoare este esenţial pentru viitorul ţării sale şi pentru ambiţiile sale în cadrul NATO. Vicepreşedintele şi candidatul democrat Kamala Harris a declarat că va lua în considerare aderarea la NATO în viitor, în timp ce fostul preşedinte şi candidatul republican Donald Trump a criticat ajutorul militar american acordat Kievului şi a declarat că va soluţiona conflictul imediat ce va fi ales.

 

„Nu ştiu care va fi oferta pentru noi după alegerile [din SUA]”, a declarat Zelenski. 

 

Preşedintele ucrainean a declarat că oficialii occidentali care lansează idea unui cu acord prin care Kievul schimbă teritoriul ocupat de Rusia pentru aderarea la NATO nu l-au consultat.

 

„Oamenii nu ne-au spus niciodată acest lucru [nouă]. Oamenilor le este frică [să-mi] spună”, a spus el, îndemnându-i pe aceşti oficiali ”să ne-o pună pe masă, în mod deschis. Nu prin intermediul unei terţe părţi. Vorbiţi cu noi”.

 

Zelenski a declarat că este deschis propunerilor de pace din partea altor ţări, atâta timp cât acestea sunt „reale” şi nu încearcă să submineze sprijinul pentru propunerea sa.

 

„Brazilia, aveţi un plan? Minunat. Propunerea din partea Chinei, nu suntem împotriva . . . Dar, băieţi, vă rog, nu ne dezbinaţi”, a spus el.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Ciolacu susţine organizarea referendumului în Capitală: consilierii PSD vor propune o întrebare despre prevenţia consumului de droguri

Zelenski: Invitarea Ucrainei în NATO este singura cale de a opri Rusia

Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului.

Ciolacu şi Grindeanu spun că anul acesta se dau în circulaţie zeci de km din Autostrada A7

Marcel Ciolacu, despre Eduard Novak: Un fost şef care e frustrat că nu mai e şef

U Cluj – Oţelul Galaţi: derby pentru supremaţia momentului în Superligă

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.