Vrea Viktor Orban să scoată Ungaria din UE?

Vrea Viktor Orban să scoată Ungaria din UE?
📅 2024-12-31

Cât timp Ungaria a deţinut prin rotaţie preşedinţia Consiliului UE, premierul maghiar şi-a promovat propriile proiecte în Europa. El a vorbit despre „cucerirea Bruxelles-ului” şi „redarea măreţiei Europei”. Când a început preşedinţia maghiară a Consiliului UE la 1 iulie, o anumită oboseală diplomatică se instalase deja în toată Europa, scrie Deutsche Welle.

Viktor Orban a fost ocolit când liderii şi instituţiile Uniunii au decis cu privire la iniţiative şi acorduri importante, în special cele care să sprijine Ucraina. Politica sa continuă de a bloca ajutoarele destinate ţării atacate de Rusia a împins Ungaria pe marginea scenei diplomaţiei.

Dar, după şase luni, se poate spune că premierul Ungariei a profitat la maximum de oportunităţile oferite de preşedinţia rotativă.

Declaraţiile, apariţiile şi iniţiativele controversate ale lui Orban au provocat indignare. Agitaţia creată de el împotriva „birocraţilor de la Bruxelles” a atins un nivel fără precedent, culminând cu o revendicare infamă făcută cu câteva zile înainte de încheierea preşedinţiei.

Pe 21 decembrie, Orban a criticat politicile UE în materie de migraţie în timpul tradiţionalei sale conferinţe internaţionale de presă de sfârşit de an, spunând că „Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg” – o referire la atacul din piaţa de Crăciun a oraşului german cu o zi mai devreme.

Tradiţia este ca ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE  să promoveze o colaborare bună şi armonioasă între statele membre ale UE şi instituţiile europene. Să asigure continuitatea agendei UE şi să promoveze legislaţia UE. Poate stabili priorităţi, dar nu ar trebui să-şi urmărească propriile interese.

Deşi Ungaria formulase priorităţi pentru preşedinţia Consiliului UE, inclusiv consolidarea competitivităţii UE, o politică mai puternică de extindere pentru regiunea Balcanilor de Vest şi stoparea migraţiei ilegale, Orban a folosit preşedinţia Consiliului UE în primul rând pentru promovarea propriilor sale politici.

Chiar la începutul mandatului său, el a lansat o iniţiativă diplomatică necoordonată pentru a pune capăt „războiului fratricid slav”, aşa cum numeşte el războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

La patru zile după începerea preşedinţiei sale, Orban a călătorit la Moscova într-o „misiune de pace” şi l-a vizitat pe preşedintele rus Vladimir Putin fără coordonare cu UE şi NATO.

Cu trei zile mai devreme, el efectuase prima sa vizită bilaterală la Kiev. Nici acolo nimeni nu ştia despre misiunea planificată a lui Orban în Rusia.

Această călătorie la Moscova a provocat un scandal deoarece Ungaria nu are practic nicio influenţă diplomatică internaţională. Mai mult, Budapesta nu este un mediator acceptat, cel puţin nu pentru Ucraina, din cauza poziţiei sale anti-ucrainene şi pro-ruse.

Chiar şi în cadrul NATO, Ungaria nu mai este considerată un partener de încredere datorită poziţiei sale pro-ruse.

Cu toate acestea, Orban şi-a continuat până acum „misiunea de pace” nedeabătut.

În decembrie, în urma unui apel telefonic cu Putin, acesta a propus o „încetare a focului de Crăciun” şi un schimb major de prizonieri. Discuţiile lui Orban cu Putin au venit cu acuzaţii împotriva „Occidentului care caută război”, adevăratul vinovat din spatele războiului Rusiei, potrivit lui Orban.

CITEŞTE CONTINUAREA ÎN ZIARUL FINANCIAR

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

România, complet în Spaţiul Schengen. Fără controale la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria. Ce înseamnă pentru business intrarea completă în Schengen

Retrospectivă 2024. Topul celor mai importante evenimente din sectorul bancar

Scăderea dobânzilor, redresarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, o nouă conducere a BNR, creşterea ponderii activelor băncilor cu capital românesc spre 40% şi profitul record din banking, sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 20...

Rachetă balistică lansată de rebelii houthi spre Israel, doborâtă de sistemele antiaerine

Sistemele antiaeriene israeliene au interceptat o rachetă balistică lansată din Yemen, care a pornit alarmele în centrul ţării, a transmis armata israeliană, acesta fiind al şaptelea eveniment de acest fel în ultimele două săptămâni, scrie Monitorul Apărării, care citează Times of I...

Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică

Vrea Viktor Orban să scoată Ungaria din UE?

Înainte de pandemie, când Uniunea Europeană trecea printr-o perioadă de boom economic şi când guvernul ungar era doar ameninţat cu tăierea fondurilor europene, locotenenţii politici ai premierului maghiar Viktor Orban spuneau că Ungaria a ajuns la nivelul de dezvoltare economică la ...

CFR Călători, anunţ pentru studenţi

Studenţii de la zi beneficiază, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 00:00, de tarif redus cu 90% pe transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a, doar între localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află facultatea la care sunt înmatriculaţi...

Un şofer de 33 de ani a ajuns la spital, după ce a intrat cu maşina într-un zid

Un şofer de 33 de ani a ajuns la spital, după ce a intrat cu maşina într-un zid în oraşul Ştefăneşti, transmite, marţi seara, ISU Argeş.

Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!

Armata rusă a elaborat o listă cu 160 de ţinte pentru un război cu Japonia şi Coreea de Sud

Armata Rusiei a pregătit liste detaliate cu ţinte pentru un potenţial război cu Japonia şi Coreea de Sud, care includeau centrale nucleare şi alte infrastructuri civile, potrivit unor documente secrete din 2013-2014 consultate de ziarul Financial Times.

Universitatea Cluj l-a transferat pe portarul Ştefan Lefter de la Corvinul Hunedoara

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.