Ministrul Justiţiei din Polonia, Adam Bodnar, a declarat că Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orbán, este blocată într-un cerc vicios al sfidării legislaţiei Uniunii Europene. Într-un interviu pentru Politico, Bodnar a avertizat că, fără o schimbare de conducere, Budapesta va avea mari dificultăţi în recâştigarea valorilor democratice şi a statutului de membru model al UE. El a făcut o paralelă cu experienţa Poloniei, unde guvernul iliberal anterior a rezistat presiunilor externe până la schimbarea regimului în 2023.
Declaraţiile vin pe fondul unei posibile pierderi de un miliard de euro din fonduri europene de către Ungaria, îngheţate din cauza încălcărilor statului de drept. Deşi noul comisar al UE pentru statul de drept, Michael McGrath, a încurajat Budapesta să revină pe traiectoria democratică, Bodnar a subliniat că profunzimea schimbărilor instituţionale şi slăbirea societăţii civile sub Fidesz vor face dificilă repararea prejudiciilor chiar şi după alegerile din 2026, dacă opoziţia va câştiga.
Adam Bodnar, fost Ombudsman al Poloniei şi un critic al regimurilor iliberale, a subliniat că societatea civilă maghiară este într-o poziţie mult mai slabă decât cea poloneză, ceea ce complică eforturile de redresare. El a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să acorde o prioritate mai mare protecţiei vocilor independente, în special a judecătorilor care se confruntă cu presiuni şi intimidări.
Aceste comentarii apar într-un moment cheie pentru Polonia, care urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la Ungaria în ianuarie. În acest context, Adam Bodnar a declarat că va insista asupra unei agende europene care să prioritizeze consolidarea statului de drept şi a protecţiei societăţii civile, considerând că apărarea democraţiei nu este doar o chestiune naţională, ci o responsabilitate comună a Uniunii Europene.