O pătură de ceaţă şi smog a acoperit în această săptămână oraşul Sarajevo. Nivelul de poluare a crescut foarte mult, vizibilitatea a fost redusă în timpul zilei şi locuitorii au fost nevoiţi să-şi reducă activităţile din exterior, potrivit Reuters.
Doar capitala Indiei, New Delhi, care are de 100 de ori mai mulţi locuitori decât Sarajevo, a înregistrat miercuri o calitate mai proastă a aerului, potrivit IQAir, care urmăreşte nivelul de poluare din întreaga lume.
IQAir a clasificat calitatea aerului din Sarajevo drept „foarte nesănătoasă” şi „periculoasă”. De asemenea, graficul a arătat că Sarajevo a devenit cel mai poluat oraş din Europa.
În mod ironic, oraşul cu aproximativ 315.000 de locuitori nu are industrie poluantă deoarece unităţile industriale au fost distruse în timpul războiului din anii 90. În prezent, oraşul înconjurat de munţi şi dealuri se confruntă cu un fenomen cunoscut sub numele de inversiune de temperatură. Acesta ţine aerul rece şi emisiile de la vehicule şi combustibilii fosili aproape de sol. Apariţia ceţii amplifică fenomenul. Guvernul a propus o serie de măsuri, cum ar fi interzicerea maşinilor vechi şi a adunărilor publice, dar încă nu a luat nicio decizie.