Decizia UE vine în contextul în care președintele american Donald Trump a anunțat un demers similar în privința acestor sancțiuni, cu puțin timp înainte de a se întâlni cu președintele interimar sirian Ahmed al-Sharaa, scrie POLITICO.
„Dorim să ajutăm poporul sirian să reconstruiască o Sirie nouă, incluzivă și pașnică. UE a fost întotdeauna alături de sirieni de-a lungul ultimilor 14 ani – și va continua să facă acest lucru”, a scris Kallas pe X.
Sancțiunile vizau, în principal, sistemul bancar sirian, care a fost până în prezent interzis pe piețele internaționale de capital, potrivit diplomaților. De asemenea, această ridicare a sancțiunilor pe care UE le-a decis împotriva regimului președintelui destituit Bashar al-Assad prevede o deblocare a activelor Băncii Centrale Siriene.
În luna februarie a acestui an, UE a redus sancțiunile împotriva Siriei, cu scopul de a sprijini „o tranziție politică favorabilă incluziunii” în această țară. Cu toate acestea, oficialii europeni au rămas prudenți cu privire la noul guvern, condus de al-Sharaa, fost membru al Al-Qaida.
Pe de altă parte, sancțiunile impuse persoanelor legate de regimul Assad, precum și de încălcarea drepturilor omului vor rămâne în vigoare.
În decembrie 2024, rebelii sirieni l-au înlăturat de la putere pe dictatorul Bashar al-Assad. Unii lideri, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, au solicitat de atunci ridicarea acestor sancțiuni pentru a sprijini redresarea economică a țării.