Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte

Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
📅 2024-11-14

În limbajul politic de la Washington, se numeşte „trifecta guvernării”, atunci când partidul preşedintelui controlează şi ambele camere ale Congresului - Camera Reprezentanţilor şi Senatul. Acest control îl deţine acum Partidul Republican al lui Donald Trump.

Controlul unui singur partid a fost cândva obişnuit, dar în ultimele decenii a devenit mai rar şi mai scurt. Adesea, partidul aflat la putere pierde locuri la alegerile congresionale de la jumătatea mandatului, doi ani mai târziu.

Atât Trump, cât şi Joe Biden s-au bucurat de trifecte în primii doi ani la Casa Albă, dar au văzut, de asemenea, că un astfel de control nu este o garanţie că un preşedinte poate obţine ceea ce doreşte.

În primii doi ani ai mandatului său, Trump a adoptat o lege fiscală emblematică - reducerea impozitului pe profit de la 35% la 21% şi reducerea unor impozite pentru persoanele fizice. Dar cu unii membri ai propriului său partid refractari la ascensiunea sa surprinzătoare la vârf în 2016, Trump a avut probleme cu alte obiective.

Planul său de abrogare a Affordable Care Act (cunoscut sub numele de Obamacare) a eşuat atunci când un senator din propriul său partid, John McCain, a refuzat să voteze în favoarea acestuia. De asemenea, nu a reuşit să adopte o lege privind infrastructura, aşa cum promisese.

În primii doi ani, când democraţii controlau Camera Reprezentanţilor şi Senatul, Biden a reuşit să adopte planul American Rescue, Legea privind investiţiile şi locurile de muncă şi Legea privind cipurile şi ştiinţa. Dar a trebuit, de asemenea, să reducă semnificativ planurile sale de trimitere şi de investiţii - prezentate ca pachetul „Build Back Better” - după opoziţia unuia dintre senatorii săi. Un impediment major în calea unui control total pentru oricare dintre partide este faptul că proiectele de lege din Senat necesită o majoritate de trei cincimi, sau 60 de voturi, pentru a evita obstrucţionismul, care le permite senatorilor să întârzie legislaţia prin menţinerea dezbaterilor deschise. Aceasta înseamnă că, atunci când un partid are o majoritate simplă în Senat, trebuie să ajungă la o înţelegere transpartinică pentru a obţine adoptarea unei legi.

Chiar şi cu o majoritate sănătoasă în Senat de această dată, Trump nu va avea cele 60 de locuri magice care i-ar permite să depăşească încercările opoziţiei de a amâna legislaţia.

Iar miercuri, republicanii din Senat l-au ales pe John Thune ca lider al majorităţii, în detrimentul lui Rick Scott din Florida, favoritul clar al taberei Trump, într-un semn că unii legiuitori îşi reafirmă independenţa (Trump nu l-a susţinut oficial pe Scott).

Astfel, o tripletă, dacă este gestionată inteligent, deschide calea unor iniţiative legislative majore. Avantajul de putere al lui Trump ar putea fi esenţial în realizarea marilor sale promisiuni, cum ar fi cea mai mare deportare de migranţi din istorie, tarifele radicale pentru importurile străine şi reducerea protecţiei mediului.

Utilizarea legislaţiei pentru atingerea acestor scopuri va face ca astfel de planuri să fie mult mai greu de anulat în instanţe - un lucru de care Donald Trump s-a confruntat în primul său mandat, când a utilizat în mod extensiv ordine executive care au fost contestate în mod regulat şi adesea cu succes.

De asemenea, peisajul judiciar s-a schimbat în favoarea lui Trump.

Cea mai importantă realizare a primului său mandat a fost numirea a trei conservatori la Curtea Supremă - consolidând o majoritate de două treimi pentru deceniile care vor urma.

De asemenea, a numit mai mulţi judecători la curţile federale de apel.

Majoritatea pe care republicanii o au în Senat oferă, de asemenea, un avantaj cheie.

Trump va putea să obţină mai uşor aprobarea candidaţilor săi pentru posturile din administraţie, lucru cu care s-a confruntat în 2017, când rezistenţa internă la adresa sa în Partidul Republican era încă semnificativă.

Toate acestea sunt de bun augur pentru următorii doi ani, care vor fi foarte ocupaţi şi posibil agitaţi. Dar, după cum indică istoria recentă, aceste trifecte nu durează atât de mult. Viitoarea administraţie va dori să se grăbească.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte

Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant

Ionela a absolvit printre primii Colegul „Gheorghe Lazăr”, unul dintre cele mai bine cotate colegii din Sibiu, dar şi din ţară, şi este căpitan al echipei „Zburătorii”. De o viaţă, ea se află în scaun rulant, dar a ajuns vicecampioană la baschet.

Echipa lui Trump întocmeşte o listă de ofiţeri de la Pentagon pe care să îi concedieze

Cutremur joi dimineaţa în Arad

Un cutremur cu magnitudinea de 2 pe scara Richter a avut loc joi dimineaţa în Crişana, judeţul Arad.

Ceaţă şi vizibilitate scăzută pe drumurile din opt judeţe

Se circulă în condiţii de ceaţă, joi dimineaţa, pe multe artere rutiere din judeţele Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Timiş şi Tulcea, vizibilitatea în trafic fiind redusă sub 200 metri, izolat la sub 50 de metri.

Studiu: Starea de spirit a românilor: între optimism şi pragmatism

Unul din doi români se declară optimist, în timp ce 15% dintre ei adoptă o atitudine pragmativă. Stresul şi oboseala sunt resimţite de 12% dintre cei care au răspuns unui studiu, iar 6% se consideră pemimişti. Generaţia Z şi Generaţia Y se arată mai optimiste decât Generaţia X sau B...

Trump ar putea numi în perioada următoare un emisar special pentru Ucraina

Se aşteaptă ca Donald Trump să numească „în curând” un emisar special pentru pace în Ucraina, după ce a promis să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia.

Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite

După alegerea lui Donald Trump, Germania trebuie „să facă tot posibilul” pentru a-şi menţine bunele relaţii cu Statele Unite, care sunt „o bază pentru succesul” primei economii europene, a declarat Olaf Scholz, potrivit Le Figaro.

Un gigant german de fashion anunţă că a crescut peste aşteptări în România

Gigantul german de fashion Zalando după 2 ani de la lansarea pe piaţa locală: Am crescut peste aşteptări în România şi continuăm să ne extindem. Vrem să avem mai multe colaborări cu branduri locale, anunţă Ziarul Financiar.

Manifestare pro-palestiniană la Amsterdam, deşi demonstraţiile au fost interzise în oraş

Zeci de oameni s-au adunat în centrul capitalei olandeze.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.