Studiu: Decontaminarea deşeurilor de la gropile de gunoi duce la creşterea substanţelor toxice

Studiu: Decontaminarea deşeurilor de la gropile de gunoi duce la creşterea substanţelor toxice
📅 2024-11-04

Depozitele de deşeuri sunt bine cunoscute ca fiind o sursă principală de substanţe chimice PFAS (perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), dar noul studiu arată că instalaţiile de tratare concepute pentru a curăţa deşeurile lichide pot, în schimb, să crească nivelurile de substanţe PFAS interzise, în unele cazuri cu până la 1,335%.

PFAS reprezintă o familie de aproximativ 15.000 de substanţe chimice create de om, cu proprietăţi antiaderente, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum şi procese industriale. Acestea pot avea nevoie de mii de ani pentru a se descompune în mediu, iar puţinele care au fost studiate în detaliu s-au dovedit a fi toxice, PFOA şi PFOS fiind asociate cu cancerul şi alte boli.

Poluarea cu PFAS este larg răspândită, fiind descoperită în cele mai îndepărtate părţi ale lumii, şi se crede că fiecare cetăţean american o are în sânge.

Folosind date dintr-o anchetă a Agenţiei de Mediu privind deşeurile lichide din gropile de gunoi, David Megson de la Universitatea Metropolitană din Manchester, coautor al studiului, a constatat că „în loc să elimine substanţele chimice interzise PFOS şi PFOA, instalaţiile noastre de tratare le creează de fapt”.

Megson şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că înţelegerea a ceea ce se întâmplă în Marea Britanie la depozitele de deşeuri este slabă şi că monitorizarea „analizează doar câteva PFAS specifice, astfel încât obţinem doar o mică imagine a ceea ce se află de fapt acolo şi a impactului pe care îl poate avea”.

Studiul a analizat deşeurile lichide de la 17 depozite, doar o fracţiune din totalul din întreaga ţară. Pippa Neill de la Ends Report, coautor al studiului, a declarat că „în condiţiile în care sute de operatori de depozite de deşeuri au permisiunea legală de a-şi deversa în mediu levigatul tratat”, există o „nevoie urgentă” de mai multe cercetări, astfel încât PFAS să poată fi eliminate în mod corespunzător.

Există, de asemenea, „o nevoie urgentă de a interzice toate PFAS la nivel global, fie prin Convenţia de la Stockholm existentă, fie printr-un nou tratat global privind PFAS”, potrivit lui Sara Brosché, consilier la Reţeaua internaţională de eliminare a poluanţilor.

„Producătorii ştiau că PFOS şi PFOA sunt toxice încă de la începutul utilizării lor în produsele de consum şi continuă să otrăvească mediul şi corpurile noastre la mulţi ani după ce au fost reglementate. O multitudine de PFAS sunt utilizate în prezent cu puţine informaţii făcute publice cu privire la locul în care sunt utilizate sau la impactul lor asupra sănătăţii”, a adăugat ea.

În încercarea de a opri contaminarea, Comisia Europeană ia în considerare o propunere revoluţionară de reglementare a mii de substanţe PFAS ca o singură categorie, decizie care este contestată vehement de industria PFAS.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Tânăr de 21 de ani, preluat de urgenţă cu elicopterul SMURD după o cădere de la 15 metri

Un accident grav a avut loc luni în oraşul Azuga, judeţul Prahova, unde un tânăr de 21 de ani a căzut de pe o schelă de la o înălţime de 15 metri.

Temperaturi anormale pentru noiembrie în România. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

România se confruntă cu o vreme neobişnuit de caldă pentru început de noiembrie, dar meteorologii anunţă schimbări în următoarele două săptămâni.

Preţurile biletelor unei companii aeriene ar putea fi „moderat mai mici” în 2026

Ryanair a ajustat prognoza de creştere a traficului pentru anul fiscal 2026 la 210 milioane de pasageri, pe fondul întârzierilor de livrare a aeronavelor Boeing, şi preconizează o scădere moderată a tarifelor în următorul trimestru, scrie Reuters.

Studiu: Decontaminarea deşeurilor de la gropile de gunoi duce la creşterea substanţelor toxice

Un nou studiu a arătat că procesele menite să decontamineze deşeurile lichide nocive din depozitele de deşeuri înainte ca acestea să ajungă în râuri şi canalizări cresc nivelurile unora dintre cele mai toxice substanţe chimice, potrivit The Guardian.

Toate spitalele din nordul Fâşiei Gaza sunt scoase din funcţiune

Istvan Kovacs va arbitra Inter – Arsenal în Liga Campionilor

Istvan Kovacs va arbitra partida Inter – Arsenal, de miercuri, 6 noiembrie, ora 22:00, la Milano.

„Throning", noua modă toxică în relaţii. Cum îşi aleg partenerii tinerii din Generaţia Z

Solistul trupei Coldplay, Chris Martin, a căzut printr-o gaură din scenă în timpul concertului

Solistul trupei britanice de rock Coldplay, Chris Martin, a căzut într-o gaură din scenă în timp ce concerta la Melbourne, potrivit The Guardian.

Un nou medicament promite cea mai mare pierdere în greutate din istorie

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluţionat deja piaţa cu medicamentele Ozempic şi Wegovy, se pregăteşte să lanseze un tratament şi mai ambiţios împotriva obezităţii.

În ce a investit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, un milion de lei în ultimele luni

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a cumpărat titluri de stat de 1 milion de lei în ultimele luni şi a ajuns la o investiţie de 1,7 milioane lei în astfel de instrumente, relatează Ziarul Financiar.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.