Depozitele de deşeuri sunt bine cunoscute ca fiind o sursă principală de substanţe chimice PFAS (perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), dar noul studiu arată că instalaţiile de tratare concepute pentru a curăţa deşeurile lichide pot, în schimb, să crească nivelurile de substanţe PFAS interzise, în unele cazuri cu până la 1,335%.
PFAS reprezintă o familie de aproximativ 15.000 de substanţe chimice create de om, cu proprietăţi antiaderente, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum şi procese industriale. Acestea pot avea nevoie de mii de ani pentru a se descompune în mediu, iar puţinele care au fost studiate în detaliu s-au dovedit a fi toxice, PFOA şi PFOS fiind asociate cu cancerul şi alte boli.
Poluarea cu PFAS este larg răspândită, fiind descoperită în cele mai îndepărtate părţi ale lumii, şi se crede că fiecare cetăţean american o are în sânge.
Folosind date dintr-o anchetă a Agenţiei de Mediu privind deşeurile lichide din gropile de gunoi, David Megson de la Universitatea Metropolitană din Manchester, coautor al studiului, a constatat că „în loc să elimine substanţele chimice interzise PFOS şi PFOA, instalaţiile noastre de tratare le creează de fapt”.
Megson şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că înţelegerea a ceea ce se întâmplă în Marea Britanie la depozitele de deşeuri este slabă şi că monitorizarea „analizează doar câteva PFAS specifice, astfel încât obţinem doar o mică imagine a ceea ce se află de fapt acolo şi a impactului pe care îl poate avea”.
Studiul a analizat deşeurile lichide de la 17 depozite, doar o fracţiune din totalul din întreaga ţară. Pippa Neill de la Ends Report, coautor al studiului, a declarat că „în condiţiile în care sute de operatori de depozite de deşeuri au permisiunea legală de a-şi deversa în mediu levigatul tratat”, există o „nevoie urgentă” de mai multe cercetări, astfel încât PFAS să poată fi eliminate în mod corespunzător.
Există, de asemenea, „o nevoie urgentă de a interzice toate PFAS la nivel global, fie prin Convenţia de la Stockholm existentă, fie printr-un nou tratat global privind PFAS”, potrivit lui Sara Brosché, consilier la Reţeaua internaţională de eliminare a poluanţilor.
„Producătorii ştiau că PFOS şi PFOA sunt toxice încă de la începutul utilizării lor în produsele de consum şi continuă să otrăvească mediul şi corpurile noastre la mulţi ani după ce au fost reglementate. O multitudine de PFAS sunt utilizate în prezent cu puţine informaţii făcute publice cu privire la locul în care sunt utilizate sau la impactul lor asupra sănătăţii”, a adăugat ea.
În încercarea de a opri contaminarea, Comisia Europeană ia în considerare o propunere revoluţionară de reglementare a mii de substanţe PFAS ca o singură categorie, decizie care este contestată vehement de industria PFAS.