Practic, un părinte singur poate solicita acum 32 de săptămâni de concediu plătit - echivalentul a ceea ce primesc două persoane într-un cuplu (16 săptămâni fiecare). Perioada include şase săptămâni obligatorii plus încă 10 săptămâni pentru fiecare părinte, notează The New York Times.
Decizia vine în sprijinul celor aproximativ 1,9 milioane de familii monoparentale din Spania, dintre care 81% sunt mame singure. Statisticile guvernamentale din 2023 arată că 53% dintre familiile monoparentale sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, faţă de 27% în cazul tuturor gospodăriilor.
Cazul a fost adus în instanţă de Silvia Pardo Moreno, în vârstă de 44 de ani, care a devenit mamă singură în ianuarie 2022. După ce cererea ei iniţială pentru 32 de săptămâni de concediu a fost respinsă, ea a fost nevoită să îşi lase fiica la creşă la vârsta de patru luni pentru a se întoarce la muncă.
Spania se alătură astfel altor ţări europene precum Finlanda, Germania şi Suedia, plus Australia, care oferă drepturi egale părinţilor singuri. Ţara iberică încearcă de mai mulţi ani să încurajeze natalitatea, având una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din Uniunea Europeană.
Pablo Bustinduy, ministrul drepturilor sociale, a descris decizia ca fiind „o veste excelentă şi o victorie pentru societatea civilă după ani de luptă şi revendicări".