Afirmând acest lucru sub formă de glumă, Rutte a subliniat, totuşi, importanţa creşterii cheltuielilor de apărare de către fiecare ţară membră NATO, în contextul pericolului rusesc, scrie The Kyiv Independent.
„Tot ceea ce văd în acest moment nu este nici pe departe suficient, iar dacă nu o facem (creşterea ţintelor de cheltuieli) suntem în siguranţă acum, dar nu şi peste patru sau cinci ani. Deci, dacă nu o faceţi, scoateţi-vă cursurile de limba rusă sau mergeţi în Noua Zeelandă”, a spus, luni, Rutte în Parlamentul European.
În luna decembrie, Financial Times raportase faptul că miniştrii de externe a ţărilor UE au început să discute un plan de creştere treptată a obiectivului de cheltuieli pentru apărare al alianţei de la 2% din PIB-ul lor la 3% până în 2030.
Pe de altă parte, Donald Trump a venit cu o cerere şi mai dură, aceea de a aloca 5% din PIB. În replică, NATO a anunţat că nu susţine această idee, dar că va lua în calcul o creştere.
Tot în cadrul Parlamentului European, Rutte a anunţat că tinta finală de cheltuieli NATO ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7% din PIB, sugerând că aceşti bani ar putea veni şi din sistemul de pensii sau sănătate.