„Se pot întâmpla lucruri rele": Cum se va adapta întreaga lume la o nouă administraţie Trump?

„Se pot întâmpla lucruri rele": Cum se va adapta întreaga lume la o nouă administraţie Trump?
📅 2024-12-25

John Ikenberry, profesor de politică la Universitatea Princeton, a făcut o evaluare dură a impactului revenirii lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie 2025, relatează The Guardian.

El a afirmat că „ce se spune acum acasă şi în străinătate este că SUA nu mai este ceea ce credeam că este” şi că „viitoarea administraţie contestă fiecare element al ordinii internaţionale liberale - comerţul, alianţele, migraţia, multilateralismul, solidaritatea democratică şi drepturile omului”.

Deja, de la Ankara la Bruxelles, la Teheran şi Moscova, întreaga lume pare catalizată şi în mişcare în timp ce ţările caută răspunsuri la întrebarea „Cum se va adapta lumea la o nouă preşedinţie Trump?”.

Un grup „aliniat ideologic” este încurajat, inclusiv populiştii din Europa, America Latină şi Israel, care cred că naţionalismul lor, adesea favorabil Rusiei, va beneficia de pe urma Americii întâi. Destrămarea Uniunii Europene, o reglementare în stilul Argentinei, o nouă arhitectură de securitate cu Rusia, schimbarea regimului de la Teheran: toate devin posibilităţi.

Un al doilea grup, condus de China, prevede o schimbare diplomatică în care SUA devin un agent al instabilităţii, conducând la un fel de realiniere globalizată.

Al treilea grup este alcătuit din „partenerii tradiţionali” ai SUA din Europa şi din grupul G7 al democraţiilor liberale. Aceştia încă mai speră că, prin amestecul potrivit de argumente, linguşeală şi abnegaţie, pot prezenta un caz raţional care să atragă interesul personal al lui Trump.

Liderii acestor aliaţi nominali, oricât de mult ar dispreţui metodele lui Trump, privesc la puterea americană şi simt că nu au de ales decât să interacţioneze cu el. „Trebuie să dansăm cu oricine este pe ringul de dans”, a declarat în februarie Mark Rutte, actualul şef al NATO.

Ucraina

Potrivit expertului citat de The Guardian, adevărata ameninţare existenţială a lui Trump la adresa Europei se află, de fapt, în Ucraina. Republicanul a anunţat de mai multe ori că are un plan de pace pentru a opri războiul din Ucraina, însă nu a oferit până acum detalii concrete despre acesta. În plus, Trump pare să dorească să ameninţe ambele părţi – pe Vladimir Putin cu reînarmarea în Ucraina, iar pe Volodimir Zelenski cu retragerea sprijinului – pentru a forţa încetarea războiului.

Orientul Mijlociu şi China

La fel cum victoria lui Trump i-a forţat pe principalii din Europa să îşi regândească războiul, liderii din Orientul Mijlociu se întreabă cum vor fi afectate de Trump conflictele proliferante şi interconectate din regiunea lor.

Fostul emisar al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a declarat, la recentul forum pentru dialog politic de la Doha, că Trump nu vede nevoia de a rezolva problema palestiniană.

Totodată, Trump ar putea să nu se comporte aşa cum mulţi prezic cu Beijingul, concentrându-se pe excedentul comercial, spre deosebire de un război ideologic existenţial cu Partidul Comunist Chinez care nu îl animă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

„Se pot întâmpla lucruri rele": Cum se va adapta întreaga lume la o nouă administraţie Trump?

Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun

Iranul anunţă ridicarea restricţiilor de internet asupra WhatsApp şi Google Play

Iranul a ridicat restricţiile privind magazinul de aplicaţii Google Play şi WhatsApp, a raportat marţi agenţia de ştiri de stat IRNA.

Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare

Mijlocaşul brazilian Oscar se întoarce la Sao Paulo

Fostul mijlocaş al echipei Chelsea, Oscar, se va întoarce la fostul său club, Sao Paulo, cu un contract pe trei ani, a anunţat gruparea braziliană din Serie A, potrivit Reuters.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, în ziua de Crăciun: 75 de ani de NATO şi 20 cu România ca membru

Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfinţit Calendarul Alegerilor Prezidenţiale la români, ţi-a rebotezat Ignatul: Ziua Renaşterii Porcilor

Poliţia siriană impune stare de asediu în Homs după tulburările locale

Poliţia siriană a impus starea de asediu pe timpul nopţii în oraşul Homs, potrivit mass-media de stat, după tulburările de acolo legate de demonstraţii despre care locuitorii au spus că au fost conduse de membri ai comunităţilor religioase minoritare alawite şi musulmane şiite. ...

Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român

Casa emblematică din „Singur Acasă” şi-a găsit cumpărătorul de Crăciun. Cât a costat imobilul

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.