Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul Uniunii Europene

Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul Uniunii Europene
📅 2025-02-04

Premierul Dorin Recean şi Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chişinău, au semnat, marţi, o scrisoare de intenţie care prevede strategia prin care Republica Moldova îşi va consolida securitatea energetică şi paşii pe care îi va întreprinde în următorii 2 ani pentru a nu fi afectată sub nicio formă de şantajul energetic rusesc, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

„Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensaţiilor, să evităm o criză umanitară şi să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova. Când falşii prieteni închid gazul, prietenii adevăraţi europeni deschid braţele şi pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independenţa definitivă a întregii ţări de şantajul gazului”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

„Strategia pe care am convenit-o astăzi va ajuta Republica Moldova să se apropie mai rapid de Uniunea Europeană şi să se integreze în sistemul energetic al UE. Acest fapt va spori rezilienţa şi independenţa energetică a Moldovei şi va creşte investiţiile în eficienţa energetică. Ca prim pas, vom ajuta la reducerea costurilor ridicate la energie şi vom sprijini toţi cetăţenii moldoveni, în special gospodăriile cele mai vulnerabile, şcoli, spitale şi afaceri”, a spus Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Documentul semnat prevede un pachet de suport complex prin care Republica Moldova va primi sprijin financiar pentru depăşirea consecinţelor scumpirii energiei electrice, investiţii în sectorul energetic moldovenesc, dar şi un set de reforme necesare. Pachetul urmăreşte 3 etape de sprijin.

Primul a fost suportul financiar de 30 de milioane de euro alocat Republicii Moldova pentru a depăşi efectele crizei umanitare din stânga Nistrului provocată de Rusia şi Gazprom, care a oprit livrarea gazelor în regiune de la 1 ianuarie 2025. Din aceste surse, 20 de milioane au fost alocate pentru achiziţia gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie.

Cea de-a doua etapă presupune oferirea unui suport financiar de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie.

Din suma menţionată, 151 milioane de euro vor fi direcţionate pentru compensarea creşterii preţului la energia electrică pentru primii 110 kwh, pentru toate familiile şi consumatorii casnici din Republica Moldova. De asemenea, cu 15 milioane de euro va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar. Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creşterea facturilor la energia electrică pentru instituţiile de importanţă socială - şcoli, grădiniţe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Totodată, va fi oferită o finanţare suplimentară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficienţă energetică, iar pentru a acorda plăţi unice persoanelor vulnerabile - va fi creat un fond suplimentar.

Etapa a treia, potrivit scrisorii de intenţie, se referă la Planul de acţiuni de 2 ani privind creşterea rezilienţei şi independenţei energetice a Republicii Moldova. Planul va conţine o strategie de finanţare - inclusiv granturi, împrumuturi şi asistenţă tehnică - şi va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creştere pentru Republica Moldova.

„Pentru stânga Nistrului, Uniunea Europeană vine cu o ofertă condiţionată de 60 milioane de euro, pentru a acoperi necesităţile energetice ale regiunii până la mijlocul lunii aprilie. Asistenţa va fi condiţionată de elaborarea unui plan coordonat şi acceptat de Guvernul Republicii Moldova, prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la preţurile de piaţă. Activităţile care consumă multă energie nu vor putea beneficia de acest suport. Totodată, printre condiţionalităţi se numără elaborarea unui angajament privind paşii concreţi prin care în regiune se va asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova, până la valorificarea grantului”, a transmis Guvernul într-un comunicat.

Conform acestuia, începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă „Gazprom” a suspendat nejustificat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz”, chiar dacă există un contract valabil până în 2026, lăsând consumatorii din regiunea transnistreană fără gaze naturale şi, respectiv, fără căldură şi apă caldă. În acelaşi timp, pentru că MGRES/Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcţionarea pe cărbune, nu putea acoperi consumul de energie electrică necesar regiunii, a fost introdus un program de deconectări în evantai a consumatorilor casnici, declanşând o criză umanitară.

Pentru a evita consecinţele crizei umanitare pe malul stâng al Nistrului, autorităţile de la Chişinău au venit cu mai multe propuneri de identificare a alternativelor de livrare a gazelor naturale în regiunea transnistreană, care, însă, au fost respinse de către Tiraspol. La 27 ianuarie, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia Republicii Moldova un pachet de sprijin pentru siguranţa livrărilor de energie electrică în perioada imediat următoare pe ambele maluri ale Nistrului, dar şi reducerea presiunii tarifelor pentru oameni.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Neuralk-AI atrage 4 milioane de dolari pentru a revoluţiona analiza datelor structurate

Radu Drăguşin va fi operat, anunţă Tottenham. Diagnostic de coşmar: leziune de ligament încrucişat

Radu Dragusin va fi operat pentru o leziune de ligament încrucişat anterior la genunchiul drept, a anunţat marţi clubul Tottenham.

"Dacă eşti slab, el te mănâncă. Iar dacă nu negociezi, te ucide". Oficial din UE despre cum ar trebui abordat războiul comercial cu Trump

Ministrul luxemburghez de externe, Xavier Bettel, a venit cu o explicaţie "direct" a politicii comerciale a lui Trump. Oficiali din cadrul ţărilor membre UE participă la o reuniunea informală la Varşovia ce abordează şi potenţialul război commercial cu SUA.

Ce funcţie va ocupa Jens Stoltenberg, fostul şef al NATO, după ce i s-a încheiat mandatul

Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul Uniunii Europene

Doi comisari de poliţie din cadrul BCCO Oradea au fost trimişi în judecată

E oficial! De astăzi 16 noi sfinţi se regăsesc în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Datele de prăznuire

Zeci de drone au atacat unităţi economice şi case din Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 1077. Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an

O deputată AUR a leşinat la dezbaterile pentru buget

Good News

Only good and positive news.