Ucraina intenţionează să lovească teritoriul Rusiei folosind rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA în următoarele zile, relatează agenţia Reuters, citând trei surse.
Sursele au indicat că loviturile iniţiale vor fi probabil efectuate cu rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 306 kilometri.
Casa Albă a refuzat să comenteze.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a confirmat că rachete şi drone ruseşti au încălcat spaţiul aerian al ţării în dimineaţa zilei de 17 noiembrie, scrie Ukrainska Pravda.
„Condamnăm cu fermitate încălcarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de către rachete şi drone ruseşti care ţintesc infrastructura critică a Ucrainei. Exploziile din apropierea frontierei noastre şi dronele care zboară la joasă înălţime deasupra satelor noastre evidenţiază riscurile pe care războiul brutal al Rusiei le prezintă pentru cetăţenii noştri”, este mesajul postat de Popşoi pe platforma X.
Un marş organizat de liderii exilaţi ai opoziţiei ruse Iulia Navalnaya, Vladimir Kara-Murza şi Ilya Yashin în semn de protest împotriva războiului Rusiei în Ucraina şi a regimului preşedintelui Vladimir Putin a început la Berlin duminică, relatează Kyiv Independent.
Participanţii la eveniment cer retragerea Rusiei din Ucraina, eliberarea prizonierilor politici şi judecarea lui Putin ca criminal de război.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat, prin intermediul unei postări pe platforma X, că ultimul atac al Rusiei împotriva Ucrainei a dovedit ineficienţa diplomaţiei telefonice.
Acesta a făcut referire la conversaţia telefonică din această săptămână dintre cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin.
„Nimeni nu-l va opri pe Putin cu apeluri telefonice. Atacul de noaptea trecută, unul dintre cele mai mari din acest război, a dovedit că diplomaţia telefonică nu poate înlocui sprijinul real al întregului Occident pentru Ucraina”, a scris premierul polonez.
„Pe măsură ce ne apropiem de 1000 de zile de la invazia Ucrainei, Rusia arată că nu are nicio intenţie de a-şi opri agresiunea”, a declarat ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp.
O fabrică rusească ce produce sisteme de apărare aeriană şi radare pentru armata rusă a fost lovită într-un atac cu drone, potrivit lui Andrii Kovalenko, şeful departamentului de contradezinformare al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.
Rusia a atacat Ucraina utilizând o gamă variată de armament: o rachetă hipersonică 3M22 Zirkon, şapte rachete Kinzhal lansate din aer, 85 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kalibr, o rachetă balistică Iskander-M, patru rachete anti-radar Kh-22/31P, cinci rachete ghidate aeriene Kh-59/69 şi 90 de drone.
Rusia a efectuat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei în noaptea de 17 noiembrie. Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a raportat că resturile unui dronă au provocat un incendiu într-un apartament de la etajul patru al unui bloc cu cinci etaje din cartierul Pechersk, rănind două persoane.
„Aceasta este adevărata reacţie a criminalului de război Putin la toţi cei care l-au vizitat şi i-au făcut apeluri recent. Avem nevoie de pace prin forţă, nu de conciliere,” a declarat ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha pe 17 noiembrie.
Pe 17 noiembrie, Rusia a vizat centralele termice în cadrul unui atac masiv asupra reţelei electrice a Ucrainei, provocând „daune serioase”, a anunţat DTEK, cea mai mare companie privată de energie din ţară.
Rusia a pierdut 720.880 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acestea includ 1.640 de victime suferite de forţele ruse într-o singură zi. Conform raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.350 de tancuri, 19.021 de vehicule blindate de luptă, 29.321 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 20.556 de sisteme de artilerie, 1.252 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 999 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 18.974 de drone, 28 de nave şi bărci, şi un submarin.
Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte şase, inclusiv doi copii, au fost rănite în oraşul Mykolaiv în urma unui atac masiv cu drone şi rachete din partea Rusiei, a raportat guvernatorul regional Vitalii Kim pe 17 noiembrie.
Rusia a efectuat un atac de amploare cu rachete şi drone pe teritoriul Ucrainei în data de 17 noiembrie, vizând mai multe oraşe, inclusiv Kiev, Dnipro, Odesa, Krivoi Rog şi Zaporojie. Atacul a început în timpul nopţii, alarmele aeriene răsunând la nivel naţional în jurul orei 6 dimineaţa, urmate de explozii în diverse regiuni.
La Kiev, resturi dintr-o dronă au lovit o clădire rezidenţială cu cinci etaje în cartierul Pechersk, provocând un incendiu şi rănind cel puţin o persoană, potrivit primarului Vitali Kliciko. Explozii au fost raportate în capitală între orele 6:30 şi 7:15, iar alte atacuri au avut loc în Kropivniţki, Cerkasî şi Viniţa.
Forţele Aeriene Ucrainene au raportat utilizarea de rachete de croazieră, balistice şi hipersonice, lansate din flota rusească de la Marea Neagră şi din regiunile Astrahan şi Ţinutul Krasnodar. În plus, bombardiere strategice Tu-95 au fost desfăşurate, 17 dintre ele fiind raportate în zbor în timpul atacului, unele decolând din Olenya (regiunea Murmansk) şi de la baza Engels (regiunea Saratov).
Strategia recentă a Rusiei s-a bazat pe copleşirea apărării aeriene ucrainene prin atacuri masive cu drone. Între august şi octombrie 2024, au fost lansate cel puţin 4.300 de drone de tip Shahed, un tipar repetat în acest ultim atac.
Deşi atacurile cu rachete asupra regiunilor din estul Ucrainei rămân frecvente, atacurile de amploare asupra oraşelor precum Kiev au fost mai rare în ultimele luni, ultima ofensivă majoră având loc la sfârşitul lunii august. Această escaladare sugerează o posibilă schimbare în strategia de ţintire a Rusiei în cadrul conflictului în desfăşurare.
Grupul de partizani Atesh a sabotat o linie feroviară importantă în regiunea Zaporojie, distrugând echipamente electrice şi perturbând lanţul de aprovizionare militar al Rusiei, a anunţat grupul pe 16 noiembrie.
Cel mai recent pachet de ajutor va include o cantitate nespecificată de muniţii şi echipamente, printre care uniforme navale, echipamente de observaţie, sisteme de ochire şi echipamente de protecţie, a anunţat Ministerul Apărării din Estonia.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei 50 de obuziere autopropulsate produse pe plan intern şi 20 de lansatoare multiple de rachete (MLRS), a relatat Financial Times pe 16 noiembrie, citând o evaluare a serviciilor de informaţii ucrainene.
Agenţia AP a raportat că Rusia dezvoltă drone echipate cu încărcături termobarice, capabile să provoace daune semnificative populaţiei civile, scrie The Kyiv Independent.
Aceste arme generează unde de presiune şi căldură intensă, capabile să penetreze chiar şi pereţii groşi.
Efectele unui atac cu astfel de drone pot include afectarea severă a organelor interne, leziuni oculare grave şi deteriorarea creierului, potrivit unei surse familiare cu producţia rusească de drone.