Războiul din Ucraina, ziua 1086. Zelenski anunţă că Ucraina nu va accepta negocieri fără să participe la masa de discuţii / Şeful Pentagonului: Discuţiile lui Trump cu Putin nu sunt o trădare faţă de Ucraina / Trump intenţionează să se întâlnească cu Putin în Arabia Saudită / Noi reacţii după planul şoc de pace a lui Trump

Războiul din Ucraina, ziua 1086. Zelenski anunţă că Ucraina nu va accepta negocieri fără să participe la masa de discuţi
📅 2025-02-13

Rusia ar trebui să fie readmisă în G7, spune Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat la 13 februarie că i-ar „plăcea” să vadă Rusia readmisă în Grupul celor Şapte (G7), numind expulzarea Rusiei din 2014 din grup o „greşeală”.

 

„Mi-ar plăcea să îi avem înapoi. Cred că a fost o greşeală să îi dăm afară”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval. „Uite, nu este o chestiune de a plăcea sau nu Rusia. A fost vorba de G8”, a spus Trump, referindu-se la fosta denumire a forumului internaţional.

 

Atunci, ţările din Grupul celor Opt (G8) au expulzat Rusia din grup în 2014, după ce aceasta a invadat părţi din estul Ucrainei şi a anexat Crimeea.

 

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, ţările G7 au sprijinit în mod colectiv Ucraina cu ajutor militar şi financiar.

Recunoaşterea faptului că Ucraina nu va restabili frontierele de dinainte de 2014 „nu este o concesie” pentru Putin, afirmă Hegseth

Recunoaşterea faptului că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 nu este o concesie făcută preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat secretarul american al apărării, Pete Hegseth, în cadrul unui briefing desfăşurat la Bruxelles pe 13 februarie.

 

Hegseth a comentat la 12 februarie că este puţin probabil ca Ucraina să îşi restabilească frontierele din 2014 în cadrul oricăror negocieri cu Moscova privind încheierea războiului. Experţi şi oficiali din Ucraina şi Europa au criticat comentariile lui Hegseth pentru că subminează influenţa Ucrainei chiar înainte de începerea negocierilor de pace cu Rusia.

 

Rusia a invadat regiunea Donbas din estul Ucrainei şi a ocupat Crimeea în 2014, în urma Revoluţiei EuroMaidan care l-a înlăturat pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici.

Dronele ucrainene au lovit din nou o staţie de pompare a petrolului din regiunea Tver din Rusia

Dronele ucrainene au lovit staţia de pompare a petrolului Andreapol din regiunea Tver din Rusia pentru a doua oară în două săptămâni în noaptea de 13 februarie, a declarat pentru Kyiv Independent o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

 

Potrivit sursei, staţia de pompare a petrolului care a intrat sub atacul SBU face parte din Baltic Pipeline System-2 operat de compania de petrol de stat rusă Transneft.

 

Atacul a provocat un incendiu în apropierea unui depozit închis de echipamente de comutaţie şi cazane, a spus sursa, forţând instalaţia să suspende pomparea uleiului.

 

Staţia este situată la aproximativ 750 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

SUA este „omologul principal” al Rusiei în discuţiile pentru a pune capăt războiului, spune Kremlinul

Moscova consideră că SUA este „omologul său principal” în negocierile pentru a pune capăt războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Channel One, pe 13 februarie.

 

Potrivit lui Peskov, Kievul „cu siguranţă va lua parte la negocieri într-un fel sau altul”, dar va exista şi o „pista bilaterală ruso-americană”.

 

Declaraţia sa a venit după ce Trump a avut apeluri separate cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele Volodymyr Zelensky 

Şeful Pentagonului: Discuţiile lui Trump cu Putin nu sunt o trădare faţă de Ucraina

Şeful Pentagonului, Pete Hegseth, insistă că eforturile noii administraţii americane de a aduce pacea în Ucraina, împreună cu discuţiile preşedintelui Donald Trump cu Vladimir Putin, nu ar trebui să fie văzute ca o „trădare”, relatează Ukrainska Pravda.

Şeful apărării americane a subliniat că „nicio ţară nu şi-a luat un angajament mai mare faţă de misiunea ucraineană decât Statele Unite”.  

Trump refuză să numească Ucraina un participant egal la negocierile de pace

Preşedintele american Donald Trump nu a numit Ucraina un participant egal la negocierile de pace, scrie Ukrainska Pravda.

Când a fost întrebat dacă consideră Ucraina un participant egal la negocierile de pace, Trump a spus: „Aceasta este o întrebare interesantă”.

„Cred că trebuie să facă pace, oamenii lor sunt ucişi şi cred că trebuie să facă pace. Nu a fost un război bun în care să intri şi cred că trebuie să facă pace. Asta e părerea mea”.

Trump sugerează că SUA vor banii înapoi de la Ucraina „într-o anumită formă”

Donald Trump a sugerat că SUA va încerca să recupereze banii daţi Ucrainei „într-o anumită formă”, notează Sky News.

„Dăm mult mai mulţi bani decât Europa, iar Europa este mult mai în pericol decât noi”, a afirmat Trump.

Ucraina are materii prime, petrol şi gaze, iar „noi cerem securitate pentru banii noştri”, spune el.

Mai mult ajutor va fi trimis Ucrainei, dar acesta „va fi securizat”.

Trump intenţionează să se întâlnească cu Putin în Arabia Saudită

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că intenţionează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, relatează Reuters.

Trump a mai spus că el crede că Putin „vrea pace”.

„Cred că aş putea spune cu mare încredere: el vrea să vadă că [războiul din Ucraina] se termină”, a notat el.

Trump nu a precizat o dată pentru potenţialele discuţii.

ISW analizează modul în care Rusia se pregăteşte de război cu NATO

Pe baza datelor serviciilor de informaţii daneze (DDIS), Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat modul în care Rusia se pregăteşte pentru un război cu NATO pe termen mediu şi lung.

DDIS a publicat o evaluare declasificată a serviciilor de informaţii care detaliază ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă Rusia pentru Danemarca şi aliaţii NATO.

Evaluarea serviciilor de informaţii menţionează că Rusia îşi reconstruieşte forţele armate pentru a lupta de la egal la egal cu NATO, cu sprijin financiar şi material din partea Republicii Populare Chineze, Coreei de Nord şi Iranului. Raportul serviciilor de informaţii notează că disponibilitatea Rusiei de a se angaja într-un război cu NATO ar putea creşte dacă ţările europene nu îşi sporesc simultan capacităţile militare ca răspuns la eforturile de consolidare a capacităţilor Rusiei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Un cutremur s-a produs în acestă noaptea. Seismul s-a resimţit în mai multe localităţi

Conform informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea de 4,2 a avut loc joi seara, la ora 22.44.

OpenAI elimină pagina despre diversitate de pe site-ul oficial

OpenAI a şters pagina web dedicată angajamentului faţă de diversitate, echitate şi incluziune, înlocuind-o cu un mesaj despre „echipe dinamice” fără a menţiona explicit diversitatea, scrie TechCrunch.

Trump vrea Rusia înapoi în G7: „A fost o greşeală să-i dăm afară”

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine readmiterea Rusiei în G7, numind expulzarea din 2014 o „greşeală”.

Războiul din Ucraina, ziua 1086. Zelenski anunţă că Ucraina nu va accepta negocieri fără să participe la masa de discuţii / Şeful Pentagonului: Discuţiile lui Trump cu Putin nu sunt o trădare faţă de Ucraina / Trump intenţionează să se întâlnească cu Putin în Arabia Saudită / Noi reacţii după planul şoc de pace a lui Trump

Un blindat britanic a dărâmat doi stâlpi de electricitate în Galaţi. În zonă are loc un mare exerciţiu NATO

Accident pe şoseaua de centură a Galaţiului. Un blindat armat condus de un soldat britanic a dărâmat doi stâlpi de electricitate. Bindatul făcea parte exerciţiul multinaţional STEADFAST DART 25 (STDT 25), care reuneşte 10.000 de militari din nouă state membre NATO.

Comerţul agroalimentar UE-Ucraina a atins un record de 17 miliarde de dolari în 2024

Volumul comerţului agroalimentar dintre Ucraina şi Uniunea Europeană a ajuns la 17 miliarde de dolari în 2024, depăşind cu 3% precedentul record din 2022, conform Institutului de Economie Agrară, potrivit The Kyiv Independent.

Nicuşor Dan, despre interesul României: Să nu aibă Rusia vecină

Întrebat care este interesul României, în contextul de faţă, Nicuşor Dan a spus că esenţial este ca ţara noastră să „nu aibă Rusia vecină”.

Care sunt aşteptările lui Nicuşor Dan de la Ilie Bolojan

Întrebat ce aşteptări are de la preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, Nicuşor Dan a spus că el ar trebui să definească foarte bine relaţiile externe.

Ponta, despre reluarea turului al doilea: Nu vreau să pic de fazan

Întrebat cum vede ideea reluării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a spus, joi seara, că „nu vrea să pice de faza”, de vreme ce acum candidează, iar în 2024 nu a făcut acest lucru.

MAE îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei după încălcarea spaţiului aerian al României

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ferm atacul rusesc de joi, când două drone explozive au intrat în spaţiul aerian românesc şi au căzut lângă frontiera cu Ucraina.

Good News

Only good and positive news.