Preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, a declarat într-un interviu acordat MSNBC pe 17 ianuarie că Statele Unite au oferit asigurări preşedintelui rus Vladimir Putin că nu vor amplasa arme nucleare în Ucraina.
„Armele nucleare tactice în Europa înspăimântă pe toată lumea, inclusiv pe ruşi,” a spus Biden, rememorând conversaţiile cu Putin, care au inclus cererile acestuia de a menţine Ucraina fără arme nucleare şi în afara NATO.
Biden a subliniat că SUA au retras deja armele nucleare din Ucraina şi nu intenţionează să le reinstaleze: „I-am spus, (n.r. armele nucleare) nu sunt o problemă. Le-am scos deja. Nu există acolo. Nu le vom pune înapoi.” Biden a criticat şi ambiţiile lui Putin, susţinând că liderul rus doreşte să reconstituie Pactul de la Varşovia.
Declaraţiile reflectă tensiunile de lungă durată privind securitatea Ucrainei, accentuate de Memorandumul de la Budapesta din 1994. Acordul a garantat securitatea Ucrainei în schimbul renunţării la arsenalul său nuclear. Cu toate acestea, Rusia a încălcat acordul prin invadarea Ucrainei şi prin ameninţările nucleare repetate.
Secretarul de stat în exerciţiu, Antony Blinken, a declarat pe 16 ianuarie că administraţia Trump, care urmează să preia conducerea pe 20 ianuarie, are potenţialul de a negocia un acord de pace „bun” şi „puternic” în Ucraina, cu condiţia ca Kiev să fie de acord, scrie The Kyiv Independent.
„Cred că viitoarea administraţie este într-o poziţie în care, dacă ucrainenii îşi doresc şi aleg acest lucru, poate ajuta la negocierea unui acord bun,” a spus Blinken, adăugând că administraţia Biden, alături de partenerii internaţionali, a împiedicat Rusia să învingă Ucraina.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a promis să accelereze un acord de pace, însă aceasta a generat temeri că ar putea presa Kievul să accepte concesii dureroase. Deşi echipa sa a semnalat intenţia de a proteja independenţa Ucrainei, Marco Rubio, posibilul succesor al lui Blinken, a sugerat că ambele părţi vor trebui să facă compromisuri pentru un acord.
Blinken a subliniat că un eventual acord de încetare a focului trebuie să includă mecanisme eficiente de descurajare, pentru a împiedica Rusia să se regrupeze şi să relanseze atacurile. În plus, el a evidenţiat pierderile uriaşe suferite de Rusia pe câmpul de luptă şi presiunile economice crescânde asupra Moscovei.
Soldatul voluntar australian Oscar Jenkins are statutul de prizonier de război şi nu există nicio confirmare a morţii sale, a informat un jurnalist de investigaţie ucrainean Slidstvo.Info pe 17 ianuarie, citând Procuratura Generală.
Vestea vine după ce a fost găsit cadavrul lui Jenkins, un profesor de 32 de ani din Melbourne, a cărui capturare a fost raportată în decembrie. Se credea că a fost executat de răpitorii săi ruşi. Unele instituţii de presă şi canale Telegram au publicat un videoclip care pretindea să arate cadavrele de soldaţi, susţinând că Jenkins se numără printre aceştia.
Slidstvo.Info afrimă că filmările au fost publicate acum patru ani pe un site web iranian. Descrierea spune că a fost filmat în Nagorno-Karabah, iar videoclipul original este în armeană în loc de rusă.
Şefa Ministerului sloven de Externe, Tanja Fajon, a sosit la Kiev, răspunzând invitaţiei ministrului ucrainean de Externe, Andriy Sibiga.
Potrivit Ministerului sloven de Externe, în timpul vizitei, Fajon va participa la o reuniune ministerială Ucraina - Europa de Sud-Est. Aceasta are ca scop discutarea continuării sprijinului pentru Ucraina, reconstrucţia ţării şi identificarea unor modalităţi de obţinere a păcii.
Vizita şefei diplomaţiei slovene vine după ce Kievul a fost gazda mai multor oficiali de rang înalt în ultimele zile, printre care premierul britanic Keir Starmer, miniştrii apărării din Germania şi Italia, precum şi miniştrii de externe din Estonia şi Ţările de Jos.
Forţele ucrainene au lovit echipamente radar ale avansatului sistem de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod, Rusia, a raportat Statul Major General al Ucrainei pe 17 ianuarie. Atacul a avut loc pe 16 ianuarie şi a vizat poziţiile diviziei ruseşti de rachete antiaeriene din regimentul 568.
Potrivit comunicatului, staţia radar 92H6 a sistemului S-400 a fost distrusă, indicând o lovitură de succes. De asemenea, forţele ucrainene au atacat poziţiile unei companii radar aparţinând batalionului de radiotehnică al regimentului 336 din aceeaşi regiune, provocând pagube echipamentului şi vehiculelor ruseşti. Moscova nu a comentat încă aceste afirmaţii, iar informaţiile nu au fost verificate independent.
Regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, este frecvent vizată de atacuri cu drone transfrontaliere.
NATO a preluat o parte din responsabilităţile de coordonare a asistenţei pentru Ucraina de la Statele Unite, cu acordul Washingtonului, a anunţat şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe 16 ianuarie. Această schimbare are ca scop asigurarea unui mecanism stabil de sprijin pentru Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA., scrie The Kyiv Independent.
Decizia vine pe fondul îngrijorărilor că administraţia preşedintelui ales Donald Trump, care urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, ar putea reduce sprijinul militar pentru Ucraina sau ar putea presa Kievul să accepte concesii dificile pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia. Bauer a subliniat că acest cadru stabil de sprijin a fost stabilit în urma Summitului NATO de la Washington din iulie 2024 şi include mecanisme precum Grupul de Asistenţă pentru Securitate-Ucraina (SAG-U) şi Centrul Internaţional de Coordonare a Donatorilor (IDCC).
"Aceste mecanisme, care au fost anterior coordonate de SUA, sunt acum integrate în structura NATO, cu acordul deplin al Washingtonului," a explicat Bauer. Schimbarea este menită să consolideze sprijinul internaţional pentru Ucraina, chiar dacă implicarea directă a SUA ar putea fi redusă în viitor.
Amiralul olandez a declarat că această decizie aduce mai multă siguranţă pentru Ucraina, în special pentru comandantul-şef Oleksandr Sîrski. „Pentru el, războiul nu se schimbă în funcţie de ce se întâmplă la Casa Albă. Războiul continuă luni şi pentru Ucraina este esenţial să ştie că sprijinul rămâne constant,” a adăugat Bauer.
În noaptea de 17 ianuarie, ocupanţii ruşi au lansat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare din cartierul Izmail, regiunea Odessa. Deşi nu au fost raportate victime, mai multe clădiri au suferit avarii, inclusiv faţadele unor clădiri rezidenţiale.
Şeful Administraţiei Militare Regionale Odessa, Oleg Kiper, a declarat pe Telegram că forţele de apărare aeriană ucrainene au lucrat intens pentru a contracara atacul. El a subliniat că ţinta principală a ruşilor a fost infrastructura portuară vitală pentru regiune.
Toate serviciile relevante sunt active la locul atacului, iar autorităţile investighează şi documentează consecinţele acestui nou act de agresiune. Kiper a descris evenimentul drept un alt exemplu al terorismului practicat de ocupanţii ruşi.
În ultimele 24 de ore, Forţele de Apărare ucrainene au neutralizat 1.670 de invadatori ruşi şi au distrus peste 200 de unităţi de arme şi echipamente militare ale acestora, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
De la începutul invaziei pe 24 februarie 2022 şi până pe 17 ianuarie 2025, pierderile totale ale forţelor ruse includ aproximativ 815.820 de militari, 9.803 tancuri, 20.381 de vehicule blindate de luptă, 22.019 sisteme de artilerie, 22.566 de UAV-uri operaţional-tactice, 34.256 de unităţi de echipamente auto şi cisterne, precum şi 3.699 de unităţi de echipamente speciale.
Unităţile de apărare aeriană ucrainene au interceptat ţinte deasupra unui oraş din regiunea Kiev, a afirmat Mykola Kalashnyk.
Resturi de drone doborâte au rănit un băiat de 12 ani. Băiatul a fost internat în spital şi primeşte îngrijiri medicale, a spus Kalashnyk.
Resturile care au căzut au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-o cafenea. Incendiul, care a afectat o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, a fost lichidat. Explozia a spart ferestrele unei clădiri din apropiere.