Ministrul de externe a declarat că Ucraina atacă obiective civile din Rusia cu rachete şi drone occidentale şi că Moscova va răspunde.
Rusia vizează doar facilităţile militare şi infrastructura, a adăugat el, şi „nu este în regulile noastre să lovim ţinte civile”, potrivit Sky News.
Rusia este dispusă să colaboreze cu viitoarea administraţie a lui Donald Trump pentru îmbunătăţirea relaţiilor, dar este de datoria Washingtonului să facă primul pas, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie The Guardian.
Trump, care revine în funcţia de preşedinte pe 20 ianuarie, se prezintă ca un maestru al negocierilor şi a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a stabilit cum ar putea realiza acest lucru.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că un armistiţiu este „o cale spre nicăieri”, relatează Sky News.
Acesta a declarat că Rusia nu vede rostul unei încetări slabe a focului şi doreşte în schimb să vadă un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă.
„Un armistiţiu este o cale spre nicăieri”, a spus el, adăugând că Moscova suspectează că o îngheţare ar fi folosită de Occident pentru a reînarma Ucraina.
Joi, 26 decembrie, forţele ruse au lovit piaţa centrală din Nikopol, în Ucraina. În prezent, se ştie că opt civili au fost răniţi în acest atac.
Anunţul a fost făcut de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei pe Telegram.
67% dintre ucraineni cred că ucrainenii din străinătate ar trebui să poată vota în alegeri, arată un sondaj făcut la comanda Ukrainska Pravda privind votul la distanţă.
La întrebarea „Ucrainenii care s-au mutat în străinătate au acelaşi drept de a determina guvernul din Ucraina ca şi cetăţenii care au rămas în ţară?”, 67% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, deoarece aceste persoane rămân cetăţeni ai Ucrainei.
În acelaşi timp, 28,2% au răspuns negativ, deoarece persoanele care au părăsit ţara nu au dreptul de a influenţa alegerea guvernului în Ucraina.
Sondajul a fost efectuat prin telefon în perioada 5-11 decembrie pe un eşantion reprezentativ din întreaga Ucraină, cu excepţia teritoriilor ocupate de Rusia. În total, au fost intervievaţi 2.000 de respondenţi, cu o marjă de eroare de cel mult 2,6 %.
Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei au publicat, pe canalul de Telegram, a doua parte a notiţelor descifrate din caietul capturat al unui soldat nord-coreean ucis în regiunea Kursk din Rusia.
Potrivit celei mai recente actualizări din partea Forţelor pentru Operaţii Speciale, soldatul nord-coreean aparţinea unei unităţi a forţelor speciale.
Notele publicate recent, potrivit SOF, arată că soldatul Gyeong Hong Jong, înainte de întâlnirea sa cu operatorii SOF, a detaliat tactici pentru doborârea dronelor şi pentru a se ascunde de artileria ucraineană, relatează Ukrainska Pravda.
Soldaţii SOF au precizat că, în prezent, nu este clar dacă aceste tactici sunt autentic nord-coreene sau dacă le-au fost predate de ruşi. Cu toate acestea, tacticile implică utilizarea de momeli vii.
Preşedintele SUA, Joe Biden a dat instrucţiuni Pentagonului să continue să crească livrările de arme către Ucraina, potrivit Casei Albe. Decizia a fost anunţată după ce Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun.
„Am ordonat Departamentului Apărării să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina, iar Statele Unite vor continua să lucreze neobosit pentru a consolida poziţia Ucrainei în apărarea sa împotriva forţelor ruse”, a conchis preşedintele american.
Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina.
Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky.
Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric.
Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform.
După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”.
Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform.
„Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal.