„În Germania, totul se desfăşoară conform dorinţelor cetăţenilor noştri, nu după comentariile neregulate ale unui miliardar american", a declarat Scholz într-un interviu pentru revista Stern, citat de AFP.
Cancelarul german s-a arătat mai îngrijorat de sprijinul pe care Musk îl acordă partidului de extremă dreapta AfD, decât de insultele personale.
AfD, care se află pe locul doi în sondaje, a confirmat că menţine contacte regulate cu echipa lui Musk. Pe 9 ianuarie, proprietarul platformei X va găzdui o discuţie cu Alice Weidel, liderul partidului. Scholz avertizează că AfD „susţine legături mai strânse cu Rusia lui Putin şi doreşte să slăbească relaţiile transatlantice".
Musk îşi extinde influenţa politică în toată Europa. El a cerut demiterea premierului britanic Keir Starmer, s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban şi susţine deschis guvernul de extremă dreaptă al Giorgiei Meloni din Italia.
Expertul Ilan Kapoor, profesor la Universitatea York din Toronto, sugerează că acţiunile politice ale lui Musk sunt strâns legate de interesele sale de afaceri, considerând că „democraţia, dezbaterea şi sistemele de protecţie socială stau în calea afacerilor".