Firma de consultanţă McKinsey & Co a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari pentru a închide o anchetă federală privind implicarea sa în promovarea vânzărilor medicamentului OxyContin, produs de Purdue Pharma. Această sumă face parte dintr-un acord de amânare a urmăririi penale pentru cinci ani, depus la un tribunal din Virginia. Procurorii americani au acuzat McKinsey că a conspirat pentru promovarea agresivă a analgezicelor care au alimentat epidemia de opioide, ce a provocat numeroase decese în SUA, notează Reuters.
Martin Elling, un fost partener senior al companiei, urmează să pledeze vinovat pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce a distrus înregistrări legate de colaborarea McKinsey cu Purdue Pharma. Aceasta este una dintre puţinele urmăriri penale împotriva unei corporaţii pentru contribuţia la o criză de sănătate publică de asemenea amploare. Documentele judiciare arată că McKinsey a consiliat Purdue privind modalităţi de a spori agresiv vânzările de OxyContin.
McKinsey a mai plătit anterior aproape 1 miliard de dolari pentru a soluţiona diverse procese legate de contribuţia sa la criza opioidelor. Compania a încheiat acorduri cu toate cele 50 de state americane, triburi de nativi americani, administraţii locale şi alte entităţi, dar fără a admite vreo vinovăţie. Începând din 2019, McKinsey a anunţat că nu mai consiliază clienţi din industria opioidelor.
Criza opioidelor a atras atenţia şi asupra producătorului Purdue Pharma, care a pledat vinovat pentru acuzaţii penale în 2020. Acuzaţiile includeau plata de comisioane ilegale medicilor şi manipularea autorităţilor americane. În prezent, Purdue se află în proceduri de faliment, iar o înţelegere de miliarde de dolari este în discuţie, după ce a fost respinsă de Curtea Supremă a SUA.