Potrivit declaraţiilor oficiale, Boric a condus o expediţie de două zile pentru extinderea monitorizării poluării din Antarctica. Delegaţia sa a fost formată din cercetători, comandanţi ai forţelor armate şi miniştri ai guvernului. Călătoria a început din capitala Santiago şi a continuat prin Punta Arenas, până la baza Amundsen-Scott, administrată de SUA.
Preşedintele Boric a descris vizita la Polul Sud drept „o onoare" şi un moment de mândrie naţională.
„Este pentru noi un moment de referinţă. Este prima dată când un preşedinte chilian şi latino-american ajunge la Polul Sud”, a declarat Boric, conform televiziunii naţionale TVN Chile, citată de CNN.
Liderul chilian a subliniat că această călătorie reflectă „angajamentul nostru ca Antarctica să rămână un continent al ştiinţei şi păcii”.
Boric a reafirmat, de asemenea, importanţa revendicării teritoriale a ţării sale în zonă: „Este şi o confirmare a pretenţiei noastre de suveranitate în acest spaţiu”, a spus preşedintele.
Preşedintele a evidenţiat simbolismul steagului chilian care flutură alături de celelalte 11 steaguri ale statelor semnatare ale Tratatului Antarctic. „De aici totul este spre nord: doar 12 steaguri flutură aici. Unul dintre ele este steagul chilian, iar asta este o sursă de mândrie”, a adăugat Boric.
Într-un mesaj postat sâmbătă pe reţeaua X, Boric a împărtăşit un videoclip în care apare în zăpadă, purtând o jachetă roşie, o căciulă neagră şi ochelari de soare. „Bună dimineaţa din Antarctica chiliană, locul unde începee totul”, a scris el.
Chile este una dintre cele şapte ţări care revendică teritorii în Antarctica, alături de Argentina, Australia, Franţa, Noua Zeelandă, Norvegia şi Marea Britanie. Ţara este, de asemenea, semnatară a Tratatului Antarctic, care limitează utilizarea continentului la scopuri ştiinţifice şi paşnice.