Zelenski a declarat că a avut un „schimb constructiv” cu Trump în timpul conversaţiei lor telefonice după victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA.
El nu a precizat dacă Trump a făcut vreo cerere cu privire la posibilele discuţii cu Rusia, dar a spus că nu a auzit nimic de la el care să contravină poziţiei Ucrainei.
Trump a declarat în mod constant că prioritatea sa este să pună capăt războiului şi să oprească ceea ce el spune că este o scurgere a resurselor SUA, sub formă de ajutor militar pentru Ucraina.
„Este sigur că războiul se va încheia mai repede cu politicile echipei care va conduce acum Casa Albă. Aceasta este abordarea lor, promisiunea lor faţă de cetăţenii lor”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei media ucrainene Suspilne.
El a adăugat că Ucraina „trebuie să facă totul pentru ca acest război să se încheie anul viitor, să se încheie prin mijloace diplomatice”.
Situaţia pe câmpul de luptă este dificilă, forţele ruse făcând progrese, a spus Zelenski.
El a declarat că legislaţia SUA îi permite să se întâlnească cu Trump doar după inaugurarea sa în ianuarie.
Trump şi Zelenski au avut mult timp o relaţie tumultoasă. Trump a fost pus sub acuzare în 2019 din cauza acuzaţiilor că a făcut presiuni asupra lui Zelenski pentru a scoate la iveală informaţii dăunătoare despre familia Biden.
În ciuda diferenţelor de ani de zile, Trump a insistat că a avut o relaţie foarte bună cu Zelenski.
Când cei doi s-au întâlnit la New York în septembrie, Trump a declarat că a „învăţat multe” de la întâlnire şi a spus că va rezolva războiul „foarte repede”.
Trump nu a dezvăluit încă modul în care intenţionează să pună capăt războiului.
Adversarii săi democraţi l-au acuzat că este apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi spun că abordarea sa faţă de război echivalează cu o capitulare a Ucrainei care va pune în pericol întreaga Europă.
Însă cancelarul german Olaf Scholz, care a discutat cu Trump după victoria sa în alegeri, a declarat presei germane că viitorul lider american are o poziţie „mai nuanţată” cu privire la război decât se presupunea în mod obişnuit.