Donald Trump a calificat drept „ruşinoase” graţierile preventive acordate de Joe Biden pentru a proteja unii dintre duşmanii percepuţi ai lui Trump.
În cursul zilei de astăzi, Biden i-a graţiat Liz Cheney, Mark Milley şi Anthony Fauci.
Graţierea a vizat şi politicienii care au făcut parte din comitetul Congresului care a investigat asaltul Capitoliului SUA de către susţinătorii lui Trump din 6 ianuarie 2021.
„Este ruşinos”, a transmis Trump publicaţiei NBC News.
El a susţinut fără dovezi: „Mulţi sunt vinovaţi de CRIME MAJORE”.
Joe Biden şi Kamala Harris au părăsit Capitoliul.
Ei pleacă în calitate de civili, părăsindu-şi oficial birourile, după ce înlocuitorii lor, Donald Trump şi JD Vance, au depus jurământul.
Ceremonia de depunere a jurământului s-a încheiat în Rotonda Capitoliului şi oamenii încep să plece.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului naţional.
Donald Trump încheie spunând că nimic nu va sta în calea Statelor Unite.
Ţara va fi respectată şi admirată, spune Trump.
„Vom fi prosperi, vom fi mândri, vom fi puternici şi vom câştiga ca niciodată”.
În încheierea primului său discurs în calitate de preşedinte al SUA, Trump încheie: „Epoca noastră de aur tocmai a început”.
„China operează Canalul Panama - şi nu i l-am dat Chinei, i l-am dat Panama”, a declarat Trump.
„Îl luăm înapoi”, a adăugat el.
Şi, aşa cum era de aşteptat, noul preşedinte a mai spus că Golful Mexic va fi redenumit Golful Americii.
În discursul inaugural al lui Trump, acesta promite să construiască „cea mai puternică armată pe care a văzut-o vreodată lumea”.
„Ne vom măsura succesul nu doar prin bătăliile pe care le câştigăm, ci şi prin războaiele pe care le încheiem şi, poate cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”.
El spune că vrea să fie un „pacificator şi un unificator”.
„America îşi va recăpăta locul de drept ca cea mai mare, cea mai puternică şi cea mai respectată naţiune de pe pământ”.
Donald Trump anunţă că va semna o „serie de ordine executive istorice” şi va începe o „revoluţie a bunului simţ”.
El spune că va declara o urgenţă naţională la frontiera de sud.
Toate intrările ilegale vor fi „oprite imediat”, iar guvernul va începe să returneze „milioane şi milioane de străini criminali”.
Trump spune că va desemna „cartelurile drept organizaţii teroriste”.
El va ordona guvernului să elimine prezenţa tuturor bandelor străine, spune el.
Cabinetul va „învinge” inflaţia record şi va reduce preţurile, promite el.
El spune că va „declara o urgenţă energetică naţională”.
„Vom fora, dragă, vom fora”, a declarat el.
Trump spune că „aurul lichid de sub picioarele noastre” va face din America o „naţiune bogată din nou”.
Administraţia va pune capăt Green New Deal. Sistemul comercial va fi revizuit, spune el.
„Vom tarifa şi impozita ţările străine pentru a ne îmbogăţi cetăţenii”. În acest scop, el anunţă crearea Serviciului pentru Venituri Externe.
Donald Trump s-a prezentat ca un salvator trimis de Dumnezeu care va rezolva problemele Americii.
„Recenta mea alegere este un mandat pentru a inversa complet toate aceste multe trădări care au avut loc şi pentru a reda poporului credinţa, bogăţia, democraţia şi, într-adevăr, libertatea. Din acest moment, declinul Americii a luat sfârşit”, a spus el.
Preşedintele a continuat:
"Libertăţile noastre şi destinul glorios al naţiunii noastre nu vor mai fi negate şi vom restabili imediat integritatea, competenţa şi loialitatea guvernului american. În ultimii opt ani, am fost testat şi provocat mai mult decât orice alt preşedinte în istoria noastră de 250 de ani şi am învăţat multe pe parcurs.
Călătoria de recucerire a republicii noastre nu a fost una uşoară, asta pot să vă spun. Cei care doresc să ne oprească cauza au încercat să-mi ia libertatea şi chiar să-mi ia viaţa. Cu doar câteva luni în urmă, pe un câmp frumos din Pennsylvania, un glonţ al unui asasin mi-a străpuns urechea, dar am simţit atunci şi cred şi mai mult acum că viaţa mea a fost salvată cu un motiv. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou".
Donald Trump rosteşte primul său discurs după ce a depus jurământul în calitate de preşedinte.
El mulţumeşte vicepreşedintelui JD Vance, foştilor preşedinţi şi altor politicieni şi judecători.
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a spus Trump.
El spune că ţara va fi respectată din nou şi „invidiată de toate naţiunile”.
„Nu vom mai permite să se profite de noi”.
El continuă: „Voi pune, foarte simplu, America pe primul loc”.
Donald Trump este acum oficial preşedintele SUA.
El a depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, John Roberts.
„Jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi că voi păstra, proteja şi apăra Constituţia Statelor Unite, în măsura posibilităţilor mele, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a jurat Donadl Trump.
JD Vance este acum oficial vicepreşedinte al SUA.
Punându-şi mâna stângă pe Biblie, el a jurat să susţină şi să apere Constituţia SUA.
Trump a intrat în Rotonda Capitoliului şi începe ceremonia de depunere a jurământului
Înaintea prezentării sale, au fost anunţate alte câteva figuri-cheie, printre care Joe Biden, JD Vance şi Kamala Harris.
Trump va deveni în scurt timp cel de-al 47-lea preşedinte al SUA.
Ce urmează?
Va avea loc o scurtă reprezentaţie muzicală a fanfarei puşcaşilor marini americani, înainte ca JD Vance să depună jurământul în calitate de vicepreşedinte.
Apoi Donald Trump va depune jurământul, moment în care toate puterile şi îndatoririle funcţiei îi vor fi transferate. Apoi Trump va vorbi pentru prima dată în calitate de nou lider al SUA.
Joe Biden şi Kamala Harris tocmai au intrat în Rotonda Capitoliului.
Timpul lor în funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte se va încheia oficial în următoarele câteva minute.
Foşti preşedinţi americani Bill Clinton, George W Bush şi Barack Obama, au păşit în clădirea Capitoliului înainte de învestirea lui Donald Trump.
Donald Trump tocmai a sosit la Capitoliu.
Cel care urmează să fie numit al 47-lea preşedinte al SUA mai are puţin timp de aşteptat pentru a depune jurământul pentru a doua oară.
Preşedintele ales va aştepta acum într-o cameră de aşteptare.
JD Vance va depune jurământul primul, iar Trump la scurt timp după aceea.
Într-un moment de cordialitate politică, Joe Biden şi soţia sa Jill i-au întâmpinat pe Donald şi Melania Trump la Porticul de Nord al Casei Albe, transmite New York Times.
La ora 9:54, când coloana oficială a sosit, Biden a avut a transmis: „Bine aţi venit acasă".
— The Washington Post (@washingtonpost) January 20, 2025Cu puţin timp înainte, întrebat despre starea sa de spirit, preşedintele în exerciţiu răspunsese simplu: „Bucurie".
Preşedintele ales Donald J. Trump se întâlneşte la Casa Albă cu preşedintele Biden înainte de a se îndrepta spre Capitoliu. Ceremonia de inaugurare, care va avea loc în interior din cauza frigului, va încununa revenirea lui Trump la preşedinţie.
250.000 de oameni au sosit pentru Trump la Washington, din toate colţurile Statelor Unite: „Un glonţ nu l-a oprit, frigul nu ne va opri”.
Pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump va fi reînvestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, marcând un moment istoric. Acesta va deveni al doilea preşedinte din istoria SUA care va îndeplini două mandate neconsecutive, după Grover Cleveland. Evenimentul va avea loc în interiorul Capitoliului din cauza vremii reci şi se estimează că aproximativ 250.000 de oameni vor participa la ceremonie. Această reînvestire reprezintă o revenire spectaculoasă pentru Trump, care a avut un mandat controversat şi o carieră politică polarizantă.
Ziua va începe cu o slujbă religioasă la Biserica Sf. Ioan, un loc simbolic pentru preşedinţii americani, unde Trump şi familia sa vor participa la o binecuvântare religioasă. Ulterior, Trump va avea o întâlnire formală cu preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi prima doamnă Jill Biden, la Casa Albă, pentru un ceai simbolic ce va marca tranziţia de putere.
Ceremonia de învestire va avea loc în Rotonda Capitoliului, unde Trump va depune jurământul de credinţă. Aceasta va fi o înmânare oficială a mandatului, în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John Roberts, iar momentul va fi transmis live în întreaga lume. Cu mâna pe Biblia familiei, Trump va rosti jurămintele care vor oficializa revenirea sa în funcţia de preşedinte al SUA.
În discursul său inaugural, Trump va reafirma angajamentul său faţă de principiile „America First” şi va sublinia priorităţile mandatului său: întărirea economiei, securitate sporită la graniţe şi crearea de noi oportunităţi pentru cetăţenii americani. Acesta va face apel la unitatea naţională, promiţând să fie un preşedinte pentru toţi americanii, în ciuda diviziunilor politice adânci ce caracterizează scena politică americană.
După ceremonia de învestire, Trump va participa la tradiţionala paradă prezidenţială, care va străbate Pennsylvania Avenue. Parada va fi o ocazie de a sărbători victoria electorală, iar mulţi susţinători vor veni să-l însoţească pe Trump în drumul său către Casa Albă. Seara, se vor desfăşura trei baluri inaugurale, la care Trump şi Melania vor lua parte. Aceste baluri sunt parte din tradiţia americană a inaugurării unui nou preşedinte şi vor include momente de spectacol şi celebrare.
După învestirea oficială, Trump va semna mai multe ordine executive care vor stabili direcţiile prioritare ale administraţiei sale. Se estimează că aceste măsuri vor include reforme economice pentru stimularea creşterii economice, reduceri de taxe şi măsuri pentru întărirea securităţii naţionale. Trump va sublinia importanţa protejării graniţelor şi a economiei interne, dar şi necesitatea de a pune America pe primul loc în planurile internaţionale.
După învestirea de la Washington, Trump va participa la o slujbă naţională de rugăciune la Catedrala Naţională, un eveniment tradiţional pentru preşedinţii americani. În perioada imediat următoare, Trump va începe să îşi pună în aplicare planurile de guvernare, iar administraţia sa se va concentra pe implementarea agendei sale, care va include, printre altele, măsuri economice şi strategii de securitate naţională.
Această ceremonie va reprezenta o revenire semnificativă pentru Trump şi o tranziţie importantă pentru politica americană. Va marca începutul unui nou mandat plin de provocări, dar şi oportunităţi de a reafirma influenţa Statelor Unite pe scena globală.