Şapte nave ruseşti nu sunt lăsate în portul sirian Tartus de mai bine de o lună

Şapte nave ruseşti nu sunt lăsate în portul sirian Tartus de mai bine de o lună
📅 2025-01-20

Această facilitate navală a fost prezentată de Putin ca o mare victorie strategică, fiind o ameninţare directă la flancul sudic al Alianţei Nord-Atlantice.

Conform unei fotografii prin satelit, vedem ce a mai rămas din flotila rusă care încă aşteaptă aprobarea pentru evacuarea echipamentului militar. Este vorba de navele Amiralul Grigorovici, Amiralul Golovko,  Ivan Gren, Vyazma, Skobelev, Sparta şi Sparta II.

Imaginile obţinute de analistul MT Anderson arată că trei nave comerciale au oprit vizavi de secţiunea rusească a portului, sugerând semne de reînnoire a activităţii comerciale - dar digurile militare de pe partea rusă rămân lipsite de trafic. Navele vor avea nevoie în cele din urmă de alimentare, aprovizionare şi piese de schimb. Zvonuri neconfirmate despre defecţiuni au fost deja raportate, iar ultimul submarin cunoscut al flotilei a părăsit Marea Mediterană la începutul acestei luni.

O mare varietate de vehicule militare din operaţiunea rusă din Siria au fost retrase la baza de la Tartus în ultimele zile ale războiului, dar toate sunt încă stivuite în depozitele de la debarcader. Estimările serviciilor de informaţii din surse deschise sugerează că, aşezată de la un capăt la altul, această colecţie de echipamente mobile s-ar întinde pe mai mult de un kilometru. Mai multe dintre camioane par a fi componente ale sistemului S-400, un radar de apărare aeriană de înaltă calitate şi un sistem de lansare a rachetelor care costă aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a fi produs.

Căderea regimului Assad în Siria a dus la speculaţii cu privire la implicaţiile pentru Rusia şi, în special, la soarta pe termen lung a amprentei sale militare în ţară. Baza navală rusă de la Tartus a fost un obiectiv deosebit datorită importanţei sale strategice în asigurarea accesului la Marea Mediterană. Este un hub cheie pentru accesul la Libia şi Marea Roşie şi pentru furnizarea de sprijin logistic activităţii Rusiei – în special Africa Corps – în Sudan şi Africa de Vest.

În acest moment nu se cunosc cu exactitate intenţiile grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS) cu privire la prezenţa rusă la Tartus şi se speculează că Turcia ar avea un rol important în viitoarele decizii.

Unele rapoarte indică faptul că o retragere a prezenţei ruse din unele zone nu indică închiderea iminentă a portului Tartus sau a bazei aeriene Khmeimim, un alt atu strategic cheie pentru Rusia în Siria, arată o analiză RUSI.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Susţinătorii lui Trump sfidează gerul pentru a-şi arăta sprijinul

250.000 de oameni au sosit pentru Trump la Washington, din toate colţurile Statelor Unite: „Un glonţ nu l-a oprit, frigul nu ne va opri”.

Bolojan, despre solicitarea de suspendare a lui Iohannis: E foarte probabil să nu se ajungă la vot

E foarte probabil să nu se ajungă la vot, dar asta va fi o decizie care ţine de birourile permanente şi de decizia parlamentară, spune liderul PNL, Ilie Bolojan, despre solicitarea Opoziţiei de a introduce în procedură parlamentară suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis din funcţi...

Implant revoluţionar în creier pentru tratarea depresiei, testat în sistemul medical britanic

Un dispozitiv medical inovator care foloseşte ultrasunetele pentru a modifica activitatea creierului va fi testat în cadrul sistemului naţional de sănătate britanic (NHS).

Un adolescent din Marea Britanie recunoaşte că a ucis trei fete în timpul unui curs de dans

Un adolescent britanic a recunoscut, luni, că este vinovat pentru uciderea a trei fete şi tentativa de a ucide alte 10 persoane, într-un atac cu arme albe care a avut loc la un curs de dans, vara trecută.

EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu, LIVE, de la ora 22.00, la Aleph News

Barcelona, a opta echipă cu cel puţin 100 de trofee. Scoţia, Uruguay şi Spania au câte două reprezentante

România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei. Iată unde vor fi amplasate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit luni cu ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, aflat în vizită în România. România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei după intrarea în Schengen. Unde vor fi amplasate ...

AEP, detalii despre listele de susţinători pentru alegerile prezidenţiale

AEP precizează că, după adoptarea HG 2/2025, competitorii electorali pot strânge semnături de susţinere a candidaturilor şi prezintă detaliile completării listelor.

Influencer, bătut în Sectorul 5 pentru că a insistat să-i ia interviu unui tânăr

Sondaj: Utilizatorii germani de TikTok, mai puţin critici faţă de China şi Rusia

Germanii care îşi obţin informaţiile prin TikTok sunt mai puţin predispuşi să perceapă China drept o dictatură, mai puţin critici faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi mai sceptici cu privire la schimbările climatice şi eficacitatea vaccinurilor comparativ cu consumatorii altor surse...

Good News

Only good and positive news.