Ion Cristoiu: Un american rătăcit în Uniunea Sovietică

 Ion Cristoiu: Un american rătăcit în Uniunea Sovietică
📅 2025-01-04

1929. URSS. În numărul 48 al publicaţiei de satiră şi umor, Ciudak, Ilf şi Petrov tipăresc sub presudonimul F. Tolstoievski, proza Charles-Anna-Hiram, topită ulterior în romanul Viţelul de aur.

Charles-Anna-Hiram Fost e un inginer american care, potrivit autorilor, „a semnat un contract de muncă pentru un an în URSS“. În marea patrie a socialismului – cum îi spuneau bolşevicii – sau în prima ţară de pe glob condusă de clasa muncitoare, cum îi ziceau intelectualii din Vest, fascinaţi de Utopia devenită realitate, economia trecuse în mîna Poporului. Cu toate acestea, trusturile de stat mai apelau încă la specialişti străini.

Înainte de a pleca şi chiar pe drum, lui Charles-Anna-Hiram Fost i se atrage atenţia de rude, de cunoscuţi, de inşi întîlniţi în cale pe vapor şi în tren, că la Moscova o să muncească de o să-i sară capacele.

American sadea, inginerul nu se temea de muncă. Avea însă o strîngere de inimă la gîndul că „bolşevicii o să-l stoarcă pînă la ultima picătură“.

După cazarea la hotel, a doua zi, dimineaţa, era în anticamera directorului, „plin de elan la gîndul celui mai vast cîmp de activitate, unde avea să-şi aplice fără întîrziere cunoştinţele“.

Deşi-l convocase pentru ora 9, directorul nu era la birou. Plecase la Leningrad pentru o săptămînă.

La sugestia secretarului-şef, stînjenit de situaţia neplăcută, americanul e luat în primire de un inginer din Trust, care-l duse, timp de o săptămînă la muzee.

În cinstea venirii sale, trustul angajează o şedinţă festivă de nouă ore, singurele petrecute de inginer în fabrică. Îngrijorat, americanul îi scrie logodnicei sale că, deşi e de atîta timp la Moscova, n-a muncit nici măcar un minut. Se temea că nu i se va plăti nimic. Totuşi, spre uluirea sa, specialistul american primeşte banii potrivit contractului. Drept urmare, el îi scrie din nou logodnicei:

„«Micuţa mea! Duc o viaţă ciudată, neobişnuită. Nu fac absolut nimic, dar banii îmi sunt plătiţi la zi. Toate astea mă lasă cu gura căscat㻓.

După două luni, Hiram dă buzna în biroul directorului:

„— Eu nu pot primi bani degeaba, îşi dădu el drumul. Daţi-mi de lucru! Consider această situaţie intolerabilă! Dacă lucrurile vor continua astfel, mă voi plînge patronului dumneavoastră“.

Neplăcut impresionat de „finalul cuvîntării“, directorul îl cheamă pe inginerul delegat să se ocupe de american.

Are loc următorul dialog:

„— Ce e cu americanul? întrebă el. De ce e furios?

— Ştiţi, zice Rumianţev, după părerea mea, e un intrigant, pur şi simplu. Zău dacă nu. Omul are un birou, nu face absolut nimic, primeşte bani cu ghiotura şi se mai şi plînge. Iată ce se numeşte o fire de intrigant. Aşa că, uitaţi ce, Ivan Pavlovici, trebuie să treceţi la represalii cu el“.

Schiţa se încheie astfel:

„Două săptămîni mai tîrziu, inginerul Fost, remarcabilul specialist american, îi scria logodnicei sale:

«Micuţa mea! În fine, sunt în uzină. Am mult de lucru şi munca pe care o am e foarte interesantă. Acum lucrez la un proiect de mecanizare totală a tuturor lucrărilor. Dar ştii, dragă Cecilia, ce mă miră este faptul că ei m-au trimis aici drept pedeapsă! Dacă poţi să-ţi închipui aşa ceva!…“

Spre deosebire de alte tipuri de proză, cea satirică se vede obligată să ţină cont de cititor. Nu poţi face să rîdă un marţian înfăţişînd un soţ încornorat din simplul motiv că marţienii nu se însoară niciodată.

Suntem în 1929. La 12 ani după Măreaţa Victorie a Revoluţiei din octombrie, cînd în URSS s-a instaurat, vorba propagandei şi agitaţiei oficiale, „cea mai superioară orînduire de pe glob“. Şi cu toate acestea, dacă ţinem cont că Ilf şi Petrov răspundeau unei stări de spirit a cititorilor, mulţi sovietici erau convinşi că în America se lucrează pe rupte. Dacă ne gîndim că de 12 ani, ruşilor li se vorbea despre superioritatea socialismului asupra capitalismului, în realitate ar fi trebuit să fie invers decît în schiţa celor doi mari satirici.

Comunismul s-a prăbuşit în 1989.

Una dintre cauze rămîne şi adevărul că economia de stat, căreia îi aparţine trustul din schiţă, favoriza lenea, risipa, lucrul de mîntuială, învăţătura lui Merge şi aşa!

Acest adevăr era deja ştiut – se vede din proza lui Ilf şi Petrov – încă din 1929.

Dacă e aşa, de ce-au mai fost nevoie de 60 de ani de economie socialistă?!

Şi, mai ales, de ce a fost nevoie ca dezastrul economiei socialiste să fie impus şi altor ţări precum România?!

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Statele Unite pregătesc un pachet militar pentru Israel de 8 miliarde dolari

Administraţia Biden a notificat Congresul SUA despre un acord de 8 miliarde de dolari cu Israelul, anunţă Axios.

Atenţionare de călătorie în Bulgaria. Se reiau lucrările de reparaţie la Podul Giurgiu-Ruse

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând de miercuri, lucrările de reparaţie capitală la Podul Giurgiu-Ruse vor fi reluate de autorităţile bulgare.

O singură întrebare îţi poate schimba viaţa: „Ce avem aici?"

Experţii în dezvoltare personală propun o nouă abordare pentru cei care vor să-şi îmbunătăţească viaţa în 2025: să renunţe la sfaturile generale de auto-ajutorare şi să-şi pună în schimb o întrebare simplă - „Ce avem aici?".

Olaf Scholz contraatacă în scandalul cu Elon Musk: „Germania nu se conduce după comentariile unui miliardar american"

Tensiunile dintre Elon Musk şi liderii europeni ating noi cote. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a răspuns public la atacurile miliardarului american, care l-a numit „prost incompetent" şi a criticat dur sistemul politic german.

Căpitanul Oţelului pleacă la FCSB: Juri Cisotti, un italian care a scris istorie la Galaţi

FCSB anunţă transferul lui Juri Cisotti, de la Oţelul Galaţi. Italianul în vârstă de 31 de ani a ajuns sâmbătă la Baza Sportivă FCSB, unde a semnat contractul şi va face deplasarea în Antalya, pentru cantonamentul de iarnă.

China este acuzată că livrează rebelilor Houthi din Yemen rachete şi drone, folosite pentru atacarea navelor occidentale

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Houthi au folosit arme de fabricaţie chineză, cum ar fi drone, rachete antinavă şi muniţii ghidate cu precizie, în operaţiunile lor de-a lungul Mării Roşii.

Cea mai importantă tendinţă în turism pentru 2025: vacanţele lungi iau locul city-break-urilor

O schimbare majoră se prefigurează în domeniul turismului pentru anul 2025: călătorii preferă să petreacă mai mult timp într-o singură destinaţie, renunţând la vizitele scurte în mai multe locuri. Numărul călătoriilor planificate va creşte cu 24% faţă de 2024, cu accent pe sejururi...

Dezastrul din Marea Negră. Decese ale delfinilor şi păsărilor de mare. Ruşii au scos 86 000 de tone de nisip şi pământ contaminat după scurgeri de petrol

Echipele de interveţie ruse au îndepărtat peste 86 000 de tone de nisip şi pământ contaminat de o parte şi de alta a strâmtorii Kerch în urma unei scurgeri de petrol în Marea Neagră luna trecută, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Grupurile de protecţie a mediu...

Sunt pisicile şi câinii mai inteligenţi decât bebeluşii?

Cercetătorii au încercat să răspundă la o întrebare care îi intrigă pe mulţi proprietari de animale de companie: cât de inteligenţi sunt câinii şi pisicile în comparaţie cu bebeluşii.

Războiul din Ucraina. Rusia atacă oraşul strategic Pokrovsk cu scopul de a întrerupe liniile de aprovizionare/ Oraşul este vital pentru frontul ucrainean

Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropierea oraşului ucrainean Pokrovsk în încercarea de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia rutele de aprovizionare pentru trupele ucrainene, a declarat sâmbătă armata ucraineană.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.