Ion Cristoiu: Ca de atîtea ori pînă acum, Germania a ajuns prea tîrziu la Masa Lumii

Ion Cristoiu: Ca de atîtea ori pînă acum, Germania a ajuns prea tîrziu la Masa Lumii
📅 2025-01-04

Scriam în editorialul Germania şi deschiderea NATO spre Est din Evenimentul zilei, 21 octombrie 1993, aceste rînduri profetice despre politica Germaniei de după reunificare:

”Localitatea balneară Travemünde din nordul Germaniei găzduieşte în aceste zile reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO. Marile agenţii de presă cad de acord, în relatările lor, că toate celelalte subiecte programate au fost trecute în umbră de cel referitor la admiterea în NATO a ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Cauza aparentă a acestei concentrări a atenţiei rezidă în faptul că reuniunea are menirea de a pregăti conferinţa la vîrf a NATO din 10 ianuarie 1994. La această conferinţă urmează să se abordeze, din cîte se ştie, una din cele mai arzătoare şi controversate chestiuni cu care se confruntă NATO în ultimul timp: deschiderea către fostele ţări comuniste.

Cauza reală a luării în dezbatere încă de pe acum a restructurării NATO trebuie căutată însă în extraordinara presiune pe care o face Germania pentru admiterea în organizaţie a fostelor ţări comuniste. Chiar în preziua conferinţei, ministrul Apărării al Germaniei, Volker Rühe, a declarat la Televiziune că se va bate pentru a-şi convinge tovarăşii de Tratat că deschiderea către Est e absolut necesară: Admiterea NATO e cerşită de toate fostele ţări comuniste. Mai mult, cum unii oficiali ai organizaţiei au declarat că va avea loc o primire selectivă, între ţările Europei Centrale şi de Est se poate constata o întrecere sălbatică pentru a ajunge în plutonul care urmează să fie admis în prima etapă. Germania se manifestă drept principala susţinătoare a lărgirii hotarelor Pactului Nord Atlantic. Să se fi înduioşat ea peste noapte de soarta amărîtelor ţări din Europa Centrală şi din Est rămase, după destrămarea Tratatului de la Varşovia, în afara oricărui pact de securitate?

Fireşte că nu.

Aprigele insistenţe ale Germaniei se explică nu printr-o tresărire sentimentală, ci prin necesitatea satisfacerii propriilor interese.

Destinul modern al Germaniei e marcat de diferenţa ivită la un moment istoric dat între uriaşul potenţial economico-militar al ţării şi locul ocupat la masa numită împărţirea lumii. Ca într-un blestem, Germania a ajuns mereu la această masă strîmtă, prea tîrziu, cînd nu mai era nici un loc. Nevoia ei de a fi admisă acolo unde se face şi se desface lumea a provocat două războaie mondiale. Situaţia de acum a Germaniei o aminteşte izbitor pe cea premergătoare atît primei, cît şi celei de-a doua conflagraţii planetare. Din 1949, de cînd neînţelegerile dintre URSS şi Aliaţi, au dus la divizarea sa, naţiunea germană a fost constrînsă să joace un rol european şi internaţional mult sub ambiţiile sale. Împărţirea lumii în două a făcut ca fiecare dintre cele două Germanii să nu poată mişca în front. Germania de Vest a trebuit să ţină cont în permanenţă de liderul incontestabil al lumii apusene: America. Germania de Est, de liderul blocului comunist: URSS. Acum lucrurile sînt total schimbate. Reunificarea a făcut din Germania o mare putere europeană şi chiar planetară în plan economic şi militar. Încheierea Războiului rece a pus capăt bipolarităţii internaţionale. Multe dintre ţările care pînă mai ieri se vedeau obligate să stea în umbra uneia dintre cele două superputeri simt că le-a venit momentul. Printre acestea se numără, fireşte, şi Germania. Numai că, la fel ca şi anterior în istorie, Germania a ajuns prea tîrziu. Masa marilor puteri e ocupată. Organismele vest-europene, de exemplu, stau mai departe sub protecţia SUA. Unul dintre acestea e NATO. Pactul Nord Atlantic s-a constituit la 4 aprilie 1949 cu scopul nemărturisit de a pune ţările vestice sub protecţia americanilor. Astfel, în ciuda declaraţiilor afişate, NATO rămîne un organism condus de SUA. O situaţie care nu convine Germaniei, ea însăşi animată de ambiţii de mare putere. Cum s-ar putea pune capăt acestei situaţii? Prin deschiderea NATO către ţările din Est. Inevitabil, admiterea fostelor ţări comuniste ar duce la o regîndire nu numai a rolului, dar şi a structurii organizaţiei. În cadrul acestui proces, s-ar diminua, dacă nu chiar s-ar pierde cu totul, rolul de lider al Americii, rol pentru care s-a constituit Pactul Nord Atlantic.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Un atac rusesc a rănit trei persoane în regiunea Sumî din Ucraina

Un atac rusesc care a avut loc în regiunea Sumî din Ucraina, sâmbătă, a rănit trei persoane, au declarat autorităţile locale, citate de Reuters.

La Liga şi Federaţia Spaniolă de Fotbal au respins din nou cererea Barcelonei de a-l înregistra pe Dani Olmo

La Liga şi Federaţia Spaniolă de Fotbal au respins sâmbătă din nou cererea Barcelonei de a-i înregistra pe Dani Olmo şi Pau Víctor pentru restul sezonului.

Un bărbat britanic ce are legături cu familia regală, ucis în atacul din New Orleans

Un britanic în vârstă de 31 de ani, care era ginerele fostei guvernante a prinţilor William şi Harry, s-a numărat printre cele 14 persoane ucise în atacul din noaptea de Anul Nou din New Orleans, a anunţat sâmbătă poliţia britanică, citată de AFP.

Statele Unite pregătesc un pachet militar pentru Israel de 8 miliarde dolari

Administraţia Biden a notificat Congresul SUA despre un acord de 8 miliarde de dolari cu Israelul, anunţă Axios.

Atenţionare de călătorie în Bulgaria. Se reiau lucrările de reparaţie la Podul Giurgiu-Ruse

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând de miercuri, lucrările de reparaţie capitală la Podul Giurgiu-Ruse vor fi reluate de autorităţile bulgare.

O singură întrebare îţi poate schimba viaţa: „Ce avem aici?"

Experţii în dezvoltare personală propun o nouă abordare pentru cei care vor să-şi îmbunătăţească viaţa în 2025: să renunţe la sfaturile generale de auto-ajutorare şi să-şi pună în schimb o întrebare simplă - „Ce avem aici?".

Olaf Scholz contraatacă în scandalul cu Elon Musk: „Germania nu se conduce după comentariile unui miliardar american"

Tensiunile dintre Elon Musk şi liderii europeni ating noi cote. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a răspuns public la atacurile miliardarului american, care l-a numit „prost incompetent" şi a criticat dur sistemul politic german.

Căpitanul Oţelului pleacă la FCSB: Juri Cisotti, un italian care a scris istorie la Galaţi

FCSB anunţă transferul lui Juri Cisotti, de la Oţelul Galaţi. Italianul în vârstă de 31 de ani a ajuns sâmbătă la Baza Sportivă FCSB, unde a semnat contractul şi va face deplasarea în Antalya, pentru cantonamentul de iarnă.

China este acuzată că livrează rebelilor Houthi din Yemen rachete şi drone, folosite pentru atacarea navelor occidentale

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Houthi au folosit arme de fabricaţie chineză, cum ar fi drone, rachete antinavă şi muniţii ghidate cu precizie, în operaţiunile lor de-a lungul Mării Roşii.

Cea mai importantă tendinţă în turism pentru 2025: vacanţele lungi iau locul city-break-urilor

O schimbare majoră se prefigurează în domeniul turismului pentru anul 2025: călătorii preferă să petreacă mai mult timp într-o singură destinaţie, renunţând la vizitele scurte în mai multe locuri. Numărul călătoriilor planificate va creşte cu 24% faţă de 2024, cu accent pe sejururi...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.