Şi-a schimbat nunele de luptă - Abu Muhammad al-Golani – şi s-a întors la numele civil, Ahmed al-Sharaa. A dezbrăcat hainele de război şi a îmbrăcat costumul civil. Uneori poartă chiar cravată, ca în imaginea de mai sus de la o vizita oficialilor qatarezi. Are 42 de ani, dintre care 21 în jihad, şi o deloc surprinzătoare carismă pentru unul care a pornit de jos, ca luptător în franciza siriană a Al-Qaida, ajungând liderul celei mai importante şi mai dure miliţii rebele, An-Nusra. Obiectivul declarat al acesteia, nedezminţit până când avionul lui Bashar al-Assad a decolat spre Moscova: înfiinţarea unui emirat islamic, având drept călăuză Sharia.
L-am urmărit cu mare curiozitate în ultimii zece ani. E un personaj de oţel cu o inteligenţă pe care dr. Kevin Dutton ar numi-o cu admiraţie a unui psihopat de succes.
În noua sa piele, declaraţiile de până acum îi sunt imepcabile.
Publicat pe 20 decembrie, interviul acordat doamnei Bissane El-Cheikh (jurnalist de origine libaneză) cotidianului saudit Asharq Al-Awsat ("Orientul Mijlociu"), conţine câteva idei care ar trebui înrămate şi păstrate pentru când situaţia din Siria se va stabiliza.
Iată ce spune liderul de facto de la Damasc:
„Revoluţia siriană s-a încheiat cu căderea regimului şi nu vom permite ca aceasta să se răspândească în altă parte (...) nu va fi folosită pentru a ataca sau destabiliza nici o ţară arabă sau din Golf".
„Prin înlăturarea miliţiilor iraniene (referire în principal la Hizballah, cel mai puternic proxy al Tehranului, parte a <Axei de rezistenţă>, n.m.) şi şi prin închiderea Siriei la influenţa iranienă, am servit interesele regiunii – realizând, cu pierderi minime, ceea ce diplomaţia şi presiunea externă nu au putut".
„Siria s-a săturat de războaie şi de a fi folosită pentru agendele altora. Vrem să restabilim încrederea şi să ne reconstruim ţara ca parte a lumii arabe".
„Nu căutăm nici o formă de dominaţie asupra Libanului. Vrem o relaţie bazată pe respect şi schimb reciproc, fără a interveni în afacerile interne ale Libanului. Avem destulă treabă în ţara noastră".
„Scopul meu este de a ajunge la un acord larg şi de a construi o ţară în care statul de drept ajută la rezolvarea diferendelor noastre".
Ahmed al-Sharaa proiectează un stat de drept în Siria? Foarte interesant!