Un oficial UE a declarat miercuri că există „suspiciuni rezonabile” cu privire la încălcări pe scară largă ale legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor de către compania Shein, potrivit Financial Times.
UE examinează dacă Shein a impus clauze contractuale abuzive, reduceri de preţuri înşelătoare şi practici comerciale neloiale. Există deja o investigaţie similară în curs împotriva Temu, altă companie chineză de cumpărături online.
Ancheta UE face parte dintr-o acţiune mai amplă a blocului comunitar împotriva valului de importuri din China, pe fondul preocupărilor legate de creşterea numărului de produse periculoase şi contrafăcute expediate din Asia.
Bruxelles-ul a anunţat că intenţionează să facă platformele de comerţ electronic precum Temu, Shein şi Amazon responsabile pentru produsele periculoase sau ilegale vândute online. Mai mult de 90% din cele 4,6 miliarde de colete de valoare inferioară importate în UE în 2024 provin din China.
Shein a declarat că împărtăşeşte „obiectivul de a se asigura că consumatorii europeni pot face cumpărături online liniştiţi” şi că societatea intenţionează „să colaboreze îndeaproape” cu autorităţile din domeniu şi cu Comisia Europeană pentru a răspunde oricăror preocupări.
Dacă se constată că Shein a încălcat normele UE privind protecţia consumatorilor, aceasta riscă să fie amendată de autorităţile naţionale din întreaga Uniune Europeană.
Shein, care vinde articole de îmbrăcăminte de la mii de companii chineze la preţuri foarte mici în întreaga lume, încă aşteaptă ca autorităţile de reglementare chineze să îşi dea acordul pentru a se lista în străinătate.