A fost semnat protocolul pentru primul program de dezvoltare a dronelor româneşti

A fost semnat protocolul pentru primul program de dezvoltare a dronelor româneşti
📅 2024-11-05

Evenimentul a avut loc la sediul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” (INCAS) din comuna Târgşoru Vechi, judeţul Prahova.

Potrivit celor implicaţi, protocolul stabileşte un mecanism pentru identificarea şi definirea cerinţelor organizaţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate (S.N.A.O.P.S) şi pentru soluţionarea acestora prin expertiza, tehnologiile locale disponibile şi infrastructura de cercetare-dezvoltare, aflate atât în entităţi publice, cât şi private din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare.

În cadrul parteneriatului, vor fi utilizate instrumentele de finanţare gestionate de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), care vor sprijini firme inovative pentru a adopta şi aplica rezultatele în vederea sporirii competitivităţii.

„Astăzi punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. MCID, INCAS şi MEAT vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluţiilor tehnologice în economia reală. Am avut în vedere toate aspectele necesare, incluzând proprietatea intelectuală şi patentele, împreună cu deschiderea către piaţă, pentru a putea progresa eficient. Prin acest protocol facem pasul spre o nouă etapă pentru cercetarea românească din domeniul aerospaţial”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Radu Oprea a declarat că vor fi trei teme de cercetare.

„Acest memorandum ne dă posibilitatea să lansăm teme de cercetare pe cel puţin trei domenii pe care le-am identificat în acest moment. Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că la Carfil pregătim un centru de perfecţionare a operatorilor de drone, împreună cu o companie franceză, pentru pregătirea celor care sunt în domeniul militar dar şi pentru cei care lucrează în domeniul civil.”

INCAS, institut aflat în coordonarea MCID, este un lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale din România, cu o tradiţie de 75 de ani în ingineria aerospaţială, fizica curgerii şi aerodinamica aplicată, care se bazează pe o infrastructură strategică de importanţă naţională.

Primul domeniu de dezvoltare tehnologică se va axa pe crearea unei soluţii complete pentru „Capabilitate aeriană fără pilot uman la bord, din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance) şi scop dual de utilizare”. Această soluţie va include cel puţin două echipamente UAV (vehicule aeriene fără pilot) şi toate mijloacele de sol necesare pentru controlul şi asigurarea tehnică şi informatică a zborurilor.

Al doilea domeniu vizat va fi dezvoltarea de soluţii pentru „Conversia muniţiei clasice în sisteme aeriene autonome (Loitering munition)”. Aceasta va implica sisteme UAV cu aripă fixă şi rotativă, precum şi toate elementele necesare pentru operarea lor (lansare şi control al traiectoriei).

Al treilea domeniu se referă la dezvoltarea unei soluţii complete pentru „Capabilitate maritimă multi-rol şi multi-vehicul fără pilot uman la bord”, incluzând toate componentele necesare pentru operarea acestor sisteme (lansare şi control). Pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare necesare, corespunzătoare unui nivel de maturitate tehnologică TRL 4-8, MCID va aloca fonduri prin intermediul instrumentelor din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (PNCDI IV) 2021-2027.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Rezultate alegeri în SUA. A început numărarea voturilor. Donald Trump câştigă în Indiana şi Kentucky, Kamala Harris în Vermont

Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Primele rezultate: Kamala Harris câştigă în Vermont, iar Donald Trump în Kentucky şi Indiana

Prezenţă ridicată la vot în statele-cheie din SUA, în ciuda ameninţărilor cibernetice

În state-cheie din SUA, prezenţa la vot este ridicată, în pofida unor ameninţări nefondate care ar proveni din Rusia, scrie CNN.

Probleme în căutările Google, în mijlocul alegerilor din SUA. Gigantul ar fi rezolvat bug-ul

Google a remediat o eroare care afişa rezultate diferite la căutări despre locaţii de vot pentru „Trump” şi „Harris”, scrie Sky News.

Studiu: Germania va trebui să crească cheltuielile dedicate apărării, dacă Ucraina pierde războiul

Potrivit unui nou studiu realizat de Kiel Institute for Worlds Economy, este recomandat ca Germania să menţină şi chiar să crească ajutorul militar pentru Ucraina acum, pentru că posibilele costuri ale unei victorii ruseşti în război ar duce la cheltuieli de 20 de ori mai mari pentr...

Alerte cu bombă în secţii de votare din SUA. FBI: Par să provină din Rusia

Două secţii de vot din Gwinnett County, Georgia, au fost evacuate timp de o oră din cauza unei alerte false cu bombă, dar au fost redeschise rapid pentru alegători, scrie CNN. În paralel, un bărbat înarmat cu o torţă şi un pistol de semnalizare a intrat, marţi, în clădirea Capitoliu...

Când se închid urnele în SUA şi când aflăm viitorul preşedinte

Comisarul european desemnat pentru afaceri interne, despre aderarea deplină a României la Schengen

Comisarul european desemnat pentru afaceri interne şi migraţie, Magnus Brunner, şi-a exprimat marţi seara speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid posibil la spaţiul Schengen.

Sume uluitoare cheltuite în campania electorală din SUA

Ucraina acuză Rusia că ucide prizonieri de război

Ucraina investighează presupusa execuţie a şase dintre soldaţii săi care au fost capturaţi în partea de est a ţării, în zona în care forţele ruse avansează.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.