Descoperire majoră. O amuletă cu un text ar putea schimba tot ce ştim despre creştinism în Europa. Arheolog: În text apare în latină - Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu

Descoperire majoră. O amuletă cu un text ar putea schimba tot ce ştim despre creştinism în Europa. Arheolog: În text apa
📅 2024-12-21

Micul artefact, care măsoară aproximativ 3,6 centimetri lungime, a fost dezgropat într-un mormânt roman din secolul al III-lea, chiar lângă Frankfurt, în 2018.

 

Arheologii l-au descoperit pe scheletul unui bărbat îngropat într-un cimitir din oraşul roman Nida, unul dintre cele mai mari şi mai importante situri din landul Hesse din Germania centrală. Cu toate acestea, a fost nevoie de mult timp pentru ca cercetătorii să poată examina o folie subţire de argint care a fost găsită în interiorul acestuia.

 

Se afla în mormânt alături de alte artefacte precum un arzător de tămâie şi un ulcior din lut. Amuleta a fost găsită sub bărbia scheletului. Cunoscută şi sub numele de phylactery, amuleta era probabil purtată în jurul gâtului bărbatului pentru a-i oferi protecţie spirituală.

 

Folia „subţire ca părul” din interiorul amuletei era atât de fragilă încât s-ar fi dezintegrat pur şi simplu dacă cercetătorii ar fi încercat să o desfăşoare. Cu toate acestea, examinările microscopice şi razele X efectuate în 2019 au arătat că pe ea erau gravate cuvinte.

 

A fost nevoie de încă cinci ani până când echipa de la Muzeul Arheologic din Frankfurt a găsit o modalitate de a descifra ce scria în ele.

 

Descoperirea a venit în luna mai a acestui an, când cercetătorii de la Centrul Leibniz pentru Arheologie din Mainz (LEIZA) au folosit scanere CT pentru a analiza folia.

 

Ivan Calandra, şeful laboratorului de imagistică de la LEIZA, a explicat procesul într-o declaraţie de presă.

 

„Provocarea analizei a fost că foaia de argint a fost rulată, dar după aproximativ 1.800 de ani a fost, desigur, şi încreţită şi presată. Folosind CT, am putut să o scanăm la o rezoluţie foarte mare şi să creăm un model 3D.”

 

Numai prin acest proces de derulare digitală a foii, întregul text a devenit vizibil şi a putut fi apoi descifrat. Ceea ce au descoperit cercetătorii i-a uimit.

Cea mai veche dovadă a creştinismului

Pe foaie se aflau 18 rânduri de text latin care făceau referire în mod repetat la Iisus, precum şi la Sfântul Titus, un discipol şi confident al Sfântului Apostol Pavel.

 

Întrucât mormântul în care a fost găsită amuleta datează de undeva între 230 şi 270 d.Hr., amuleta a devenit cea mai veche dovadă a creştinismului în Europa de la nord de Alpi. Toate descoperirile anterioare datează de la cel puţin 50 de ani după aceasta, conform declaraţiei.

 

La momentul înmormântării, creştinismul devenea o relgie din ce în ce mai populară, dar identificarea ca creştin era încă riscantă. În mod clar, bărbatul îngropat, care se crede că avea între 35 şi 45 de ani, îşi simţea credinţa atât de puternic încât a luat-o cu el în mormânt.

 

Markus Scholz, arheolog şi expert în inscripţii latine, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, a descifrat minuţios textul „inscripţiei de argint din Frankfurt”, aşa cum este cunoscută.

 

Descriind procesul complicat în declaraţie, el a spus: „Uneori mi-a luat săptămâni, chiar luni, pentru a veni cu următoarea idee. Am apelat la experţi din istoria teologiei, printre alţii, şi încetul cu încetul am lucrat împreună pentru a ne apropia de text şi, în cele din urmă, pentru a-l descifra.”

 

Faptul că scrierea era în întregime în latină a fost foarte neaşteptat, a spus el.

 

„Acest lucru este neobişnuit pentru această perioadă. În mod normal, astfel de inscripţii pe amulete erau scrise în greacă sau ebraică.”

 

Atunci când este tradus în limba română, textul are expresii precum:

 

- "Sfânt, sfânt, sfânt! / Dumnezeul acordă bunăstarea /Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu /Înaintea lui Isus Hristos / Toţi genunchii se pleacă în faţa lui Iisus Hristos: cel ceresc şi cel pământesc / Mărturiseşte (în faţa lui Iisus Hristos)”

 

Textul nu face referire la nicio altă credinţă în afară de creştinism, ceea ce ar fi fost, de asemenea, neobişnuit în această perioadă.

 

Potrivit muzeului de arheologie din Frankfurt, dovezi fiabile ale vieţii creştine în regiunile alpine nordice ale Imperiului Roman datează doar din secolul al IV-lea d.Hr.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită

Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită. Ucraineanul şi-a păstrat titlurile cu o decizie unanimă. Toţi cei trei judecători au dat scoruri de 116-112.

Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului

Carosabilul este umed pe drumurile din mai multe judeţe, aflate sub avertizare Cod galben, unde există risc de formare a poleiului şi gheţuşului, arată sâmbătă seara Centrul Infotrafic.

Comandant al HTS, numit ministru al apărării în Siria

Noii conducători ai Siriei l-au numit pe Murhaf Abu Qasra, o figură importantă în insurgenţa care l-a răsturnat pe Bashar al-Assad, în funcţia de ministru al apărării în guvernul interimar, a declarat sâmbătă o sursă citată de Reuters.

Gloria Buzău-Universitatea Craiova, 0-2, în etapa a 21-a a Superligii

Universitatea Craiova s-a impus sâmbătă seara în partida de la Buzău din etapa a 21-a a Superligii de fotbal.

Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare

Armata germană trebuie să fie pregătită pentru război, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe cheltuieli, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat grupului media Funke.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu directorul CIA în Ucraina

Un copil în vârstă de nouă ani, printre cei cinci morţi în atacul de la Magdeburg

Oficialii germani au anunţat că un copil în vârstă de nouă ani se numără printre cele cinci persoane ucise în atacul de vineri din Magdeburg, scrie BBC.

Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale

Guvernul Albaniei a interzis TikTok pentru cel puţin un an, după moartea unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire la influenţa reţelelor sociale asupra copiilor.

Hermannstadt-Farul Constanţa, 0-0, în Superligă

Hermannstadt şi Farul Constanţa au încheiat la egalitate partida disputată sâmbătă în etapa a 21-a a Superligii de fotbal.

Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani

Electricite de France SA a conectat sâmbătă un nou reactor nuclear la sistemul energetic naţional pentru prima dată într-un sfert de secol.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.