Medaliile cucerite de Leon Marchand (22 de ani), cvadruplu campion olimpic la la Paris, duc la construirea unui complex modern pentru înot în orașul său natal, Toulouse. Statul francez a anunțat că participă la proiectul care implică și investiții private cu 4,4 milioane de euro.
În unele țări performanțele sportive aduc și investiții în infrastructura pentru sport. Este cazul Franței, care după Jocurile Olimpice de la Paris, unde înotătorii din Hexagon au cucerit șapte medalii. Leon Marchand a fost vedeta delegației, el reușind să câștige aurul în patru probe individuale: 200 m bras, 200 m fluture, 200 m mixt și 400 m mixt.
Marchand s-a născut la Toulose și s-a antrenat acolo până la plecarea sa în SUA, unde s-a pregătit alături de Bob Bowman. Acesta se antrenează acasă, în orașul său natal, pentru Campionatele Mondiale în bazin scurt din luna decembrie de la Budapesta.
Pentru a onora într-un fel performanțele obținute de Marchand, Franța va construi o bază modernă de înot în Toulose, cu un bazin olimpic care-i va purta numele și care va beneficia de cel în care s-a înotat în La Defense Arena. Întregul complex se numește „Cite de la natation” și este o investiție de 32 de milioane de euro, sumă la care contribuie atât statul francez, cât și companii private.
Gil Avérous, ministrul Sportului, a annțat că statul va debloca 4,4 milioane de euro pentru acest proiect de care va beneficia clubul lui Marchand, Dauphins du Toec, dar și locuitorii din Toulouse. Administrația locală participă și ea cu 4 milioane de euro, două fiind valoarea terenului pe care se va construi baza.
Bazinul de 50 m va fi construit la ultimul nivel pentru că zona este predispusă la inundații, iar această amplasare oferă mai multă siguranță. Pe lângă această piscină olimpică va fi amplasată și una de încălzire de 25 m, dar și altele destinate inițierii. „Obiectivul este de a le oferi celor 1 800 de membri ai clubului un loc în care să vină și de a elibera locuri în bazinele ocupate de club în altă parte în Toulouse”, a explicat directorul general Michel Coloma pentru La Depeche.
Așa arată proiectul complexului din Toulouse
Un proiect de 32 de milioane de euro susținut de un club de înot este „unic în Franța”, potrivit ministrului Sportului Gil Avérous. „Nu putem decât să avem încredere în capacitatea clubului de a mobiliza fonduri private și de a convinge autoritățile locale să îl sprijine”, a subliniat oficialul. Francezii vor începe lucrările în 2025, iar termenul de finalizare este septembrie 2027.
După cucerirea celor două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a vorbit despre lipsa investițiilor în infrastructură pentru înot în România. ”Medaliile aș vrea să însemne mai multă atenție către sport. Nu doar către înot, dar fără sport nu prea avem cum să evoluăm așa mult. Sigur, avem destul de multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele.
Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării. Oamenii care sunt la conducere știu treaba asta. Trebuie să punem cu adevărat presiune. În timpul iernii, când e frig la Lia Manoliu, se pune un balon în care dacă intri și stai mai mult de 3 minute te sufoci. Noi acolo ne antrenăm! Sunt promisiuni de ani de zile, cum e și cu Patinoarul, cum sunt alte bazine și arene în stadiul de proiect. Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru tot felul de sporturi... mai greu”, spunea el atunci.
La trei luni distanță, David Popovici a reluat antrenamentele tot în balonul despre care vorbea la Paris, iar Campionatele Naționale de înot în bazin scurt au loc în această perioadă la Otopeni.