Valencia Basket, adversara lui U-BT Cluj-Napoca în actuala ediție a BKT EuroCup, oscilează între competițiile aflate sub egida EuroLeague Basketball și cele organizate de FIBA, care i-ar putea asigura un viitor în mult discutata NBA Europe.
După ce a învins-o pe U-BT Cluj-Napoca în sferturile de finală ale BKT EuroCup, Valencia Basket nu a reușit să treacă de Hapoel Tel Aviv în seria din semifinale și, astfel, și-a văzut încheiată prematur campania europeană.
Aflată la primul sezon în EuroCup după mai multe stagiuni petrecute în Euroligă, gruparea lui Pedro Martinez își dorea să obțină titlul nu doar pentru a-și adăuga încă un trofeu în palmares, ci și pentru a-și asigura întoarcerea în cea mai importantă competiție inter-cluburi din Europa.
După ratarea acestui obiectiv, se pare că viitorul lui Valencia Basket este incert. Spaniolii vor juca din ediția 2025-2026 în cocheta și moderna Roig Arena, o „bijuterie” care îi poartă numele lui Juan Roig, patronul echipei.
Însă, potrivit presei iberice, în ultima perioadă, piața a fost „stricată” de unele echipe dispuse să își cumpere locul în Euroligă. Este vorba de Dubai Basketball, care a utilizat aceeași strategie pentru a intra în Liga Adriatică, și de Hapoel Tel Aviv, care este dispusă să plătească 15 milioane de euro pentru trei sezoane în Euroligă.
Așadar, israelienii oferă 5 milioane de euro per sezon, în condițiile în care, acum doi ani, Valencia a plătit 500.000 de euro per sezon. Conform Las Provincias, Euroliga cere 6 milioane de euro pentru trei ani de la echipa din sudul Spaniei.
În stagiunea 2023-2024, clasarea pe locul 13 în Euroligă i-a adus Valenciei doar 230.000 de euro așa că participarea în această competiție nu este una profitabilă.
În acest context, trupa lui Pedro Martinez ia în calcul mutarea în Basketball Champions League, o competiție aflată sub egida FIBA. În ultimul an au existat tot mai multe discuții referitoare la implicarea NBA în Europa și la înființarea unei ligi europene care să devină cea mai urmărită de pe „bătrânul continent”.
George Aivazoglou, directorul NBA Europe, a explicat că noua ligă va include atât metropole ale Europei, fără tradiție în baschet, cât și orașe în care acest sport are o istorie bogată. Cele 15 orașe vizate de NBA sunt Londra, Manchester, Paris, Lyon, Marsilia, Madrid, Barcelona, Milano, Roma, Berlin, Munchen, Atena, Belgrad, Istanbul și Tel Aviv.
NBA a avut mai multe discuții cu FIBA și cele două asociații vor colabora pentru înființarea NBA Europe începând cu sezonul 2026-2027.
Alba Berlin, o formație ce a petrecut un sfert de secol în Euroligă, a anunțat în această lună că va părăsi competiția și va trece în Basketball Champions League (BCL). Ca argument, trupa germană a oferit și discuțiile despre înființarea NBA Europe și dorința de a participa în această nouă competiție.
Așadar există posibilitatea ca Valencia Basket să calce pe urmele Albei Berlin, o decizie care ar întări și mai mult BCL și ar credibiliza proiectul NBA.