Rapid a fost umilită pe teren propriu de CFR Cluj, scor 1-4, într-un final trist de carieră pentru Cristian Săpunaru, care și-a luat rămas bun de la Giulești. Tribunele n-au mai rezistat și i-au cerut demisia lui Marius Șumudică, devenit indezirabil pentru jumătate de stadion.
Etapa emoțiilor bucureștene, cu o ultimă oprire în Giuleștiul cel mereu pasional. Vineri, Dinamo și-a luat rămas-bun de la Răzvan Patriche, FCSB a celebrat cu fast titlul o zi mai târziu, acum e rândul Rapidului să dea frâu liber sentimentelor.
E ultimul meci al celui ce părea etern, omul care a slujit ca nimeni altul clubul în ultimele două decenii, de la regimul Copos și până în era Șucu. O despărțire simbolică de bad boy-ul Cristian Săpunaru, titularizat de Șumudică pentru ultima oară în fața celor ce l-au adulat.
Cu șanse pur teoretice de a mai accesa unicul loc de Europa disponibil, giuleștenii și-au permis, așadar, experimentul de a-i acorda un pic mai mult de o repriză căpitanului care n-a mai prins minute din noiembrie.
Pe hârtie, asta ar putea să nu fie neapărat un impediment, căci CFR-ul, cu sacii în căruță după câștigarea Cupei și fără Petrescu pe bancă, a început meciul odihnindu-i pe Hindrich, Louis Munteanu, Kamara și Korenica. Un meci cu o miză neclară, pe modelul celui din decembrie, din grupele Cupei.
Ritmul a fost de vacanță timp de 10 minute, până când apărarea Rapidului s-a descompus în fața sprintului lui Adrian Păun, perfect lansat de portarul Popa. Mijlocașul a sprintat vijelios pe lângă un Ignat în suferință și l-a învins fără să clipească pe Aioani. O dublă lovitură pentru Șumudică, nevoit să schimbe chiar înainte de „momentul Săpunaru”, dat peste cap de accidentarea stoperului.
Cu umărul franjuri, Ignat n-a mai putut să continue, giuleștenii apelând la Kait, implicit și la o ușoară modificare de partiură. Cu ochii mai mult spre tribune, unde scenografiile dedicate lui Săpunaru răsăreau una câte una, jocul a continuat să fie la discreția clujenilor, stăpâni pe ei chiar și cu garnitura de rezervă. N-a lipsit mult ca să se desprindă CFR-ul, în minutul 19, dar Postolachi, titular de ocazie, a trimis peste din interiorul careului.
Într-o penurie profundă de idei, reacția giuleștenilor s-a lăsat mult timp așteptată. Rapidul a pâlpăit la câteva faze fixe - fără efect - și a mizat, ca de obicei, pe șarjele lui Petrila și Dobre. Multă risipă de energie, ioc realizări. Publicul își pierde treptat răbdarea, iar golul secund, reușit de Postolachi, stinge definitiv entuziasmul pricinuit de seara ce-ar fi trebuit să fie cu și despre Săpunaru, nu despre o prestație lamentabilă a penultimei clasate din play-off.
Moldoveanul de peste Prut i-a controlat din gleznă pe fundașii Rapidului și a șutat necruțător, cu stângul, fără șanse pentru Aioani. (40').
Dar asta n-a fost tot, căci ceilalți „old-boys” de pe teren, Camora și Deac, au pus în scenă faza meciului cu puțin timp înainte de pauză. Fundașul i-a livrat o centrare de manual „decarului” CFR-ist, care a deviat cu noblețe pe lângă Aioani. Ostili cu propriii jucători, fanii de la Tribuna I s-au ridicat în picioare și au aplaudat golul de consolă al „feroviarilor”.
Cu sentința semnată, Rapid era obligată măcar la o zvâcnire de orgoliu, care a venit în minutul 51. Dobre, dintr-o poziție bună, nu l-a putut învinge însă pe Mihai Popa, croit să le arate ardelenilor că rămâne o opțiune valabilă pentru poarta lui CFR, cucerită de Hindrich de la o vreme.
Apoi, camerele au mers iar pe Săpunaru, schimbat cu Gojkovic în minutul 50. Finalul unei ere în Giulești și un stading-ovation prelung pentru idolul care a captivat rapidiști de toate vârstele timp de aproape 20 de ani. Emoționat, oficial la „pensie”, „Săpun” a făcut un tur al peluzelor care l-au ridicat la rang de idol.
Cu mintea-n vacanță, CFR n-a mai afișat aceeași energie debordantă din prima parte, permițându-i Rapidului să ia mai mult inițiativa. Petrila a irosit a doua mare ocazie a giuleștenilor, dar Popa a fost din nou la post. ('61).
În timp ce Rapid a continuat să-l facă mare pe Mihai Popa, clujenii au mai lovit o dată, din fază fixă. Bolgado, cu capul, a inflamat și mai tare un Giulești clocotind de frustrare. CFR a forțat și golul cinci, dar Rapidul, din inerție, a evitat o umilință cu accente istorice în Giulești. Dincolo de golul de onoare al lui Dobre, marcat în prelungiri, meciul s-a încheiat pe ritmuri de revoltă, un final amar al relației fani-Șumudică-jucători.
Minutul 90: GOL Rapid! Dobre marchează golul de onoare înainte de prelungiri
Minutul 86: Fanii continuă să îi ceară demisia lui Șumudică, după 0-4 pe teren propriu. Ultimele minute din meci, la finalul căruia suporterii pregătesc un nou moment special pentru Săpunaru
Minutul 73: Din tribune au venit mai multe ironii la adresa lui Șumudică, „Șumi-gol, Șumi-gol”, iar de la Tribuna a doua s-a scandat „Șumi, lasă-ne!”, fanii fiind extrem de furioși pentru modul în care arată echipa
Minutul 70: GOL CFR Cluj! Leo Bolgado are o preluare superbă și face 4-0, scorul căpătând proporții cu 20 de minute înainte de final
Minutul 49: Tot stadionul s-a ridicat în picioare în minutul 49. E momentul în care „Săpun” iese din scenă și primește un standing-ovation emoționant din partea a peste 10.000 de spectatori
Minutul 45+2: GOL CFR Cluj! Rapid este în genunchi, Deac înscrie și el din pasa lui Camora. Zeci de persoane s-au ridicat în picioare și au aplaudat faza de excepție reușită de clujeni. În drumul spre cabine, fotbaliștii sunt fluierați, admonestați, huiduți la scenă deschisă. Niciodată în acest sezon publicul n-a reacționat atât de ostil!
Minutul 40: GOL CFR Cluj! Postolachi înscrie după o greșeală mare în defensiva gazdelor și duce scorul la 2-0
Minutul 24: Mesajul care a însoțit scenografia tematică a celor din Peluza Nord: „Ultima oprire”, în timp ce un stadion întreg îi scanda numele. Fotbaliștii CFR-ului se opriseră înaintea momentului din minutul 22, însă Săpunaru nu a fost schimbat, așa cum toată lumea se aștepta. A continuat în teren, în timp ce „locomotiva” alb-vișinie improvizată trecea agale prin fața peluzei.
Minutul 22: Scenografie ingenioasă la Peluza Nord, pregătită în minutul 22. La ce au apelat cei din Peluza Nord? O locomotivă avansând agale prin fața peluzei, parte din show-ul pregătit de ultrași. În timp ce meciul continua, de la stația de amplificare a rulat, simbolic, glasul roților de tren, iar apoi un șuierat feroviar. La Tribuna a II-a, suporterii au ridicat din nou cartoanele cu numărul 22.
Minutul 10: GOL CFR Cluj! Adrian Păun deschide scorul în Giulești, după o lansare perfectă a portarului Popa. Ignat se accidentează și este nevoie de schimbare. Intră Kait în locul lui
Start de partidă în Giulești între Rapid și CFR Cluj! A început și ploaia. În minutul 22 Peluza Nord pregătește o scenografie pentru Săpunaru
Numele lui „Săpun”, scandat cu generozitate de fanii din peluză înainte de ieșirea celor două echipe de la cabine. Ce atmosferă pentru liderul incontestabil al Rapidului! Tot stadionul cântă înainte de fluierul de start pentru liderul care se retrage astăzi. O scenografie a „răsărit” la Peluza a II-a de pe Giulești: „Cristian Săpunaru: The ultras, the player, the legend”. Tematica aleasă de suporteri: numărul 22, cel purtat de „Săpun”.
„Săpunaru, Cristi Săpunaru!”, a început să strige Peluza Nord cu 15 minute înainte de start. Soția și fata lui Cristi Săpunaru sunt și ele prezente la acest meci. Suporterii de la Tribuna a II-a au fost îndemnați de crainic să ridice cartoanele dedicate momentului special pregătit pentru Săpunaru.
Mesajele lăsate la retragerea lui Săpunaru
Dan Șucu, patronul celor de la Rapid, a sosit la stadion cu aproximativ jumătate de oră înainte de primul fluier al partidei cu CFR Cluj, meci extrem de important pentru giuleșteni, practic ultima șansă pentru echipa lui Marius Șumudică de a mai prinde un loc de cupă europeană.
Dan Șucu la Rapid - CFR Cluj
Fotbaliștii Rapidului au ieșit pe gazon, în frunte cu Cristian Săpunaru, aplaudat la scenă deschisă de cele câteva mii de fani prezenți deja în arenă. A urmat porția obișnuită de trivialități la adresa rivalei.
Înaintea partidei, organizatorii au pus la punct detaliile unei scenografii spectaculoase la Tribuna a doua, unde vor fi afișate mai multe plăcuțe în culorile clubului cu mesajul „Săpunaru 22”.
Imagini din tribune înainte de meciul de retragere al lui Săpunaru
În semn de recunoștință față de Cristian Săpunaru, ultrașii din Peluza Nord au pregătit un moment special pentru jucătorul-simbol al clubului. Și în alte zone ale stadionului vor apărea pe parcursul partidei mesaje pentru cel poreclit „Săpun”. E un meci al emoțiilor, dincolo de orice altceva.
Stadionul Giulești
Ca-n Men in Black. Eleganți, la patru ace, cu ochelari de soare la ochi, Marius Bilașco și Bogdan Mara au ajuns la stadion. Și ei au trecut prin filtrul obligatoriu la care au fost supuși de jandarmi.
Oficialii CFR au ajuns în Giulești
La ultimul meci din cariera lui Cristi Săpunaru, oficialii giuleșteni au luat decizia ca toți jucătorii să evolueze contra celor de la CFR Cluj cu tricouri speciale, cu numele „Săpunaru”. De asemenea, fundalul cifrelor de pe spatele tricourilor conține imagini din cariera legendarului jucător.
Tricourile cu care Rapid va juca luni seara
A ajuns la stadion și delegația clujeană, fără marele absent Dan Petrescu. Louis Munteanu, zâmbitor și într-o dispoziție bună, în ziua în care a aflat că va fi convocat la prima reprezentativă.
Louis Munteanu
În lojele Rapidului a fost pus un mesaj însoțit de un colaj cu mai multe fotografii din cariera lui Cristi Săpunaru. Mesajul pregătit este chiar din partea fotbalistului care în această seară va încheia cariera. „Nu îl consider ca un adio, ci ca un nou început! Vă rog să rămâneți aceiași suporteri ai Rapidului cum ați fost întotdeauna! Hai, Rapid!”.
La ora 22:25, la finalul meciului, clubul va pregăti un moment special pentru retragerea lui Săpunaru.
Marius Șumudică, aflat, cel mai probabil, la ultimul meci în fața publicului din Giulești, e primul care a coborât din autocarul așteptat de circa 25-30 de spectatori. A fost o explozie de ovații în momentul în care Săpunaru a făcut contact cu suporterii. Aceștia au izbucnit în urale și i-au scandat numele celui care își va lua în seara aceasta rămas bun de la cariera de jucător.
Un suporter a venit special cu un tricou cu un mesaj în care îi mulțumește legendei rapidiste. Fanul respectiv l-a îmbrățișat pe Săpunaru în momentul în care a ieșit din autocar.
Cristian Săpunaru (41 de ani), unul dintre jucătorii remarcabili din istoria clubului, se retrage luni din fotbal! Acesta este titular și, din informațiile GSP.ro, va evolua simbolic până în minutul 22. 22 este numărul pe care l-a purtat apărătorul la Rapid.
349 de lei costă un tricou special inscripționat cu numele legendei care se va retrage în seara aceasta. Cu mai puțin de două ore înainte de meci, fanii rapidiști încep să se adune la stadion, prilej pentru o vizită la magazinul oficial de la parter.
Rapid (4-3-3): Aioani - Manea, D. Ciobotariu, Ignat, Borza - Christensen, Săpunaru, Vulturar - Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Stolz, Onea, Bădescu, Braun, Hromada, R. Pop, Kait, Gojkovic, Ademo, Micovschi, Koljic, Ankeye
Antrenor: Marius Șumudică
CFR Cluj (4-4-3): Popa - Abeid, Bolgado, M. Ilie, Camora - Fica, Emerllahu, A. Păun - Deac, Postolachi, Sfait
Rezerve: Hindrich, Gal, Iacob, Bârstan, Țîrlea, Sinyan, Tachtsidis, Korenica, Nkololo, Gligor, Kamara, L. Munteanu
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Superbet Arena - Giulești
Arbitru: Adrian Cojocaru (Galaţi). Asistenți: Imre- Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Marius Marchidanu (Brăila).
Arbitru VAR: Marcel Bîrsan (Bucureşti). Arbitru asistent VAR: Claudiu Marcu (Constanţa).