Potrivit presei spaniole, Barcelona și Real Madrid ar putea să ia decizii drastice în legătură cu academiile lor de baschet. Deranjate de tendința tot mai des întâlnită ca tinerii sportivi să plece în NCAA, cele două mari cluburi iberice iau în calcul desființarea echipelor de juniori.
Marți, 20 mai, celebra publicație Marca a anunțat că Barcelona și Real Madrid iau în considerare renunțarea la academiile de juniori. Chiar dacă o asemenea decizie este încă la nivel de idee, cele două rivale sunt tot mai deranjate de un fenomen declanșat în întreaga Europă.
În 2022, NCAA a schimbat regulamentul și le-a permis universităților americane să își plătească jucătorii. Situația a fost primită cu bucurie de vedetele din baschetul universitar, ale căror imagine fusese exploatată până în acel moment, aducând fonduri uriașe la bugetul universităților, fără ca un procent din aceste sume să ajungă în buzunarele jucătorilor.
În același timp, noul regulament a venit și cu dezavantaje, în special pentru baschetul european. În ultimii ani, tot mai mulți tineri sportivi au decis să își continue cariera peste Ocean, fiind ademeniți cu salarii uriașe de echipele din NCAA.
Printre exemple se numără Kasparas Jakucionis, Dame Sarr, Ismaila Diagne, Jan Vide și Egor Demin, jucători la Barcelona sau Real Madrid. Același fenomen s-a produs și în Italia, o altă țară cunoscută pentru calitatea baschetului.
Marco Pagliariccio, un jurnalist freelancer, a făcut o listă cu 8 sportivi care își vor continua cariera în NCAA, printre care se numără și Denis Bădălău, baschetbalist originar din Giurgiu, care s-a format la academia Olimpiei Milano și care va evolua pentru Rutgers Basketball.
În acest context, Marca susține că Real Madrid și Barcelona au avut discuții comune și au luat în calcul eliminarea echipelor de juniori și folosirea fondurilor respective pentru echipele de seniori.
Andreas Zagklis, secretarul general al FIBA/Foto: Getty Images
Săptămâna trecută, la Congresul FIBA din Bahrain, Andreas Zagklis, secretarul general al FIBA, a abordat subiectul NCAA și a propus introducerea unor măsuri prin care universitățile să fie tratate ca niște cluburi profesioniste, iar echipele și federațiile europene să aibă control asupra jucătorilor.
Acești bani care ajung pe mâinile unor jucători de 18-20 de ani sunt bineveniți pentru ei de anturajul lor. Suntem fericiți pentru ei. În același timp, trebuie să realizăm că asta a încetat să fie, în primul rând, o experiență academică pentru sportivi. Universitățile din NCAA sunt tot mai aproape zi de zi de a deveni entități comerciale sau cluburi profesioniste.
Ecosistemul nostru este bazat pe un principiu – te poți transfera atât timp cât contractele sunt respectate. Înțelegerile trebuie să fie respectate. Pentru a te transfera de la o instituție baschetbalistică profesionistă la alta, ar trebui să fie un proces, o scrisoare de aprobare.
Ar trebui să existe aprobare din partea clubului și a federației naționale și ar trebui să existe niște prevederi legate de locul în care merge jucătorul: care sunt condițiile, care va fi valabilitatea lui pentru echipa națională și care este recompensa pentru ecosistemul FIBA, inclusiv pentru cluburile, ligile, federațiile și membrii noștri, care au investit în cineva care a început să joace la 9, 10, 11 ani și care acum are salarii de 7 cifre la vârsta de 18 ani
- Andreas Zagklis, citat de EuroHoops