Noua senzație a atletismului » Idolul unui continent, lucrează la fermă și atacă recordul lui Usain Bolt: „În oraș nu ești ființă liberă, în tufiș da”

Noua senzație a atletismului » Idolul unui continent, lucrează la fermă și atacă recordul lui Usain Bolt: „În oraș nu eș
📅 2024-12-21

Campion olimpic în proba de 200 de metri, cu cel mai bun timp olimpic înregistrat vreodată de un african în această probă, Letsile Tebogo nu s-a impus și în proba regină, de 100 de metri, dar și-a clădit deja reputația de unul dintre cei mai redutabili sprinteri ai momentului ♦ Marele lui obiectiv? Să coboare sub timpul de 19.19 secunde stabilit de Usain Bolt în 2009, cel mai bun din istorie pe această distanță.

În vară, tânărul sprinter, care va împlini 22 de ani abia în iunie 2025, a devenit primul medaliat olimpic cu aur pentru Botswana, țara sud-africană cu o populație de sub 3 milioane de oameni.

Tebogo a oprit cronometrul la 19.46 secunde în proba de 200 de metri, la numai 4 zile după ce se clasase pe locul 6 în finala probei de 100 de metri, prima din istorie în care toți cei 10 concurenți au reușit timpi de sub 10 secunde.

Pentru Tebogo, reușitele din Paris au reprezentat o nouă etapă în drumul către atingerea potențialului cu care a fost înzestrat. El se anunțase pe scena atletismului încă din 2023, când a obținut argintul la 100 de metri și bronzul la 200 de metri în cadrul Campionatului Mondial de Atletism din Budapesta.

Africanul nu a plecat cu prima șansă pe 8 august, în finala probei de 200 de metri, unde americanul Noah Lyles, campionul de la 100 de metri, era marele favorit, bookmakerii acordându-i probabilități de 80-85% pentru „dubla” de aur. Afectat de COVID în cele din urmă, Lyles a trecut linia de finiș al treilea, în vreme ce Tebogo a stabilit al cincilea cel mai bun timp din istorie în proba de 200 de metri, 19.46.

Până la recordul deținut de Usain Bolt, 19.19 secunde în 2009, mai este drum lung. Dar dacă cineva ar putea pune în pericol timpul jamaicanului, acela este, cu siguranță, Letsile Tebogo, un personaj inedit, discret, un sportiv care tace și face.

Sportivii diferă. Unii sunt gălăgioși, alții sunt liniștiți. Eu prefer să tac și să las picioarele să vorbească. Am fost mereu o persoană mai rezervată, așa că atletismul nu mă va schimba. Consider că tăcerea este calea corectă.

- Letsile Tebogo

La revenirea în țara natală, atletul care măsoară 1,84 metri a fost primit ca un erou. Simte responsabilitatea și încearcă să fie un model pentru conaționalii care aspiră să devină „noul Tebogo”: „Înainte de fiecare pas pe care-l faci trebuie să te gândești în profunzime, pentru că toată lumea urmărește ce faci. Așa că trebuie să te asiguri că pavezi drumul corect pentru starurile care vin din urmă”.

Supranumit „școlărelul” pentru că la prima lui competiție internațională de seniori a fost, de departe, cel mai tânăr dintre concurenți, Tebogo a fost desemnat de curând drept Atletul Anului 2024.

„Înseamnă mult pentru mine. Nu este vorba doar despre echipa din jurul meu, dar sunt mulți fani care vor să câștigăm ceva uriaș pentru continent. A fost o mare surpriză să-mi aud numele, chiar nu mă așteptam la asta”, a reacționat el.

Triumful lui Letsile Tebogo din Paris este cu atât mai impresionant cu cât pregătirea lui a fost zdruncinată de o veste tragică. Mama lui s-a stins din viață în luna mai, la vârsta de 44 de ani, răpusă de o boală neiertătoare.

„Primele zile sau chiar câteva săptămâni după moartea ei au fost superdificile pentru mine. Am crezut că era sfârșitul lumii, al carierei mele, sfârșitul a tot ce încercam să realizez. Dar oamenii care erau în preajma mea, antrenorul și echipa mea, mi-au spus să iau fiecare zi la rând, pas cu pas.

Au fost zile în care nu aveam motivația să mă antrenez. Îmi spuneau «doar vino și urmărește-ne antrenându-ne, poate vei deveni motivat văzându-ne pe noi alergând. Dar nu pune presiune pe tine». Ulterior m-am gândit că ar trebui să plecăm din țară, să mergem în Europa, crezând că va fi mai simplu acolo, departe de locul unde s-a petrecut tragedia”, a povestit Tebogo.

Bucata europeană din pregătirea olimpică l-a ajutat de minune.

În afara calendarului competițional, Tebogo își încarcă bateriile lucrând la... fermă: „Personal, aveam grijă de 10 animale, vaci și capre, apoi guvernul din Botswana mi-a mai oferit vreo 30. Încă le număr, tot îmi trimit!”.

„Munca la fermă mă ajută să mă deconectez de la viața de oraș, pentru a-mi împrospăta mintea. În oraș nu ești o ființă liberă, dar în tufișuri da. Asta îmi permite să mă distrag de la atletism. Dacă te gândești la competiție prea mult, stresul devine insuportabil”, spune el într-un material publicat de site-ul Federației Mondiale de Atletism.

Pe lângă animale, guvernul i-a oferit și două case, pe care campionul olimpic spune că „le voi închiria, având în vedere că nu voi pleca din casa mamei mele”.

Tebogo nu se lasă ademenit de infrastructura din SUA și de potențialul de dezvoltare cu care aceasta vine la pachet. Spune că vrea să-și continue activitatea în locul de baștină:

„În State competiția este aprigă. Atunci când iei un diamant din Africa și-l duci acolo, va fi distrus. În SUA au deja un nou Michael Johnson, pe Quincy Wilson. La ei mereu apare cineva, dar în Africa este rar să vezi pe cineva ca mine”.

Care este țelul suprem al senzației atletismului? Până la recordul mondial în proba de 200 de metri mai are aproape 3 zecimi de secundă, dar se vede recuperându-le!

„Recordul mondial? Îl văd [în depărtare], dar nu vreau să pun presiune pe mine. Cred că la un moment dat va veni, dar nu trebuie să forțez anul viitor. Poate când voi avea 24 de ani am putea încerca așa ceva, dar nu cred că va dura foarte mult. Uitându-mă la ce am făcut în etapa de Diamond League din Lausanne și în finala de la Paris, nu cred că va dura foarte mult”.

Cu zâmbetul pe buze, a încheiat: „Sunt la 10 metri distanță de a bate recordul. Vom vedea ce putem face în privința asta”.

Care este potențialul lui Letsile Tebogo? Un fost atlet de performanță numește aspectele de îmbunătățit

Pentru o perspectivă mai clară asupra potențialului campionului african, am apelat la expertiza lui Costin Homiuc (27 de ani), fost atlet de performanță vreme de 13 ani, de 3 ori campion balcanic, multiplu campion național la juniori, pe distanțe de la 60 la 200 de metri. Iată dialogul rezultat:

- 21 de ani împliniți nu de mult timp, care vezi să fie potențialul lui Tebogo ca medalii, ca recorduri?
- Printre singurii care au reușit să se mențină, să alerge tare de la juniori până la seniori, a fost Usain Bolt. Tebogo pare că îi calcă pe urme, într-o oarecare măsură. A alergat foarte bine la juniori, a stabilit recorduri mondiale, apoi a confirmat la seniori. A dovedit calități fizice bune și pentru proba de 400 de metri, reușind în schimbul lui cel mai rapid timp. A demonstrat că are un potențial foarte mare, capabil de un record mondial la nivel de seniori. Este foarte important să găsească un antrenor cu care să aibă continuitate, o echipă bună de preparatori fizici, maseuri, kinetoterapeuți.

- Care sunt capitolele de șlefuit în următorul ciclu olimpic?
- Îmbunătățirea rezistenței la viteză maximă, dar și a tehnicii pe turnante. Proba de 200 de metri include o porțiune semnificativă în turnantă, unde tehnica contează enorm. Bolt excela în alergarea pe turnante, reușind în ciuda înălțimii să își mențină viteza și să se poziționeze optim pentru accelerare în linia dreaptă.

- Și fizic?
- Creșterea masei musculare. Tebogo a menționat că plănuiește să câștige câteva kilograme în timpul perioadei de pregătire. Dar este nevoie să o facă în mod strategic, pentru a-i îmbunătăți forța explozivă și capacitatea de sprint. Bolt a avut o combinație ideală de putere și masă musculară, care i-a permis să fie exploziv fără a-și compromite viteza sau flexibilitatea. Tebogo ar trebui să fie atent la acest echilibru.

„Un alt element esențial este factorul mental: gestionarea presiunii, a așteptărilor și a stresului competițional. Va fi important și cum va gestiona timpul în off-season. O perioadă bine planificată între sezoane, în care să combine recuperarea cu antrenamentele specifice, va fi esențială pentru progresul lui.

Fiecare decizie luată în această perioadă, de la creșterea masei musculare la optimizarea forței explozive, trebuie să fie bine calculată pentru maximizarea performanțelor din sezonul competițional”, mai spune Costin Homiuc, în prezent profesor de educație fizică și antrenor de fitness.

Pe 100 de metri contează foarte mult startul, tranziția de la plecare până a ajunge la viteza maximă cât mai rapid, apoi menținerea ei. La 200 de metri, abordarea e puțin diferită. Poți pleca mai controlat, ca să-ți păstrezi energia pentru ultimii 50-100 de metri.

- Costin Homiuc

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gsp

Noua senzație a atletismului » Idolul unui continent, lucrează la fermă și atacă recordul lui Usain Bolt: „În oraș nu ești ființă liberă, dar în tufiș da”

Campion olimpic în proba de 200 de metri, cu cel mai bun timp olimpic înregistrat vreodată de un african în această probă, Letsile Tebogo nu s-a impus și în proba regină, de 100 de metri, dar și-a clădit deja reputația de unul dintre cei mai redutabili sprinteri ai momentului # Marele lui obiecti...

Lotul României s-a întors cu 7 medalii de la Campionatul Mondial de Fitness Tokyo 2024

România a obținut 7 medalii la Campionatul Mondial de Fitness organizat în Japonia. Gabriel Toncean, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, a anunțat că selecționata României a obținut două medalii de aur, trei de argint și două de bronz. Pe lângă medaliile obținute, selecționata din R...

Momente delicate pentru Jose Mourinho » Antrenorul a ajuns pe masa de operație

Jose Mourinho (61 de ani), antrenorul lui Fenerbahce, trece prin momente complicate. Portughezul a părăsit de urgență Istanbulul, după meciul de campionat cu Eyupspor, încheiat la egalitate, scor 1-1, în etapa 17. Potrivit jurnalistului turc Yagiz Sabuncuoglu, Mourinho a fost nevoit să părăsească...

Ultimul apărător al dinamoviștilor în calea Rapidului în derby: „Ne putem bate de la egal la egal cu oricine”

Alexandru Roșca, 21 de ani, proaspătul titular din poarta dinamoviștilor, speră să mențină neatinsă plasa „câinilor” și duminică seară cu Rapid, în derby-ul de pe Arena Națională, ora 20:00. Alexandru Roșca, 21 de ani, trăiește un început fericit de carieră. Se pregătește de un mare meci, duminic...

Camelia Ciripan, prima femeie din istoria României medaliată la Jocurile Paralimpice: „Am devenit altcineva, simt că aș avea puterea să topesc oboseala” + „Nu mai suntem identificați toți ca niște cerșetori”

Jucătoarea de paratenis de masă Camelia Ciripan (46 de ani) a cucerit la Paris medalia de bronz a clasei 6. Într-un dialog amplu cu GSP, ea a vorbit despre cum a ajuns la acest sport, ce a devenit pentru ea, cum și-a izolat temerile după accidentul suferit acum mulți ani, dar și despre dificultăț...

Crystal Palace - Arsenal, duelul londonez din runda #17 în Premier League » Echipe probabile + cote

Crystal Palace și Arsenal, formațiile pregătite de Oliver Glasner și Mikel Arteta, se vor întâlni în această seară, de la ora 19:30 pe Selhurst Park, într-o dispută a etapei cu numărul 17 din Premier League. Partida va putea fi urmărită liveTEXT pe GSP.RO și în direct la TV pe PrimaSport 2 și Dig...

Dan Șucu, patronul Rapidului, după ce a cumpărat Genoa: „Ambele cluburi vor beneficia de acest parteneriat”

Ioana Bîrsan a cucerit medalia de aur și titlul de Campioană Mondială la categoria Bikini Fitness 1,66m

„Du-te, mă, acasă! Nu e fotbalist” » L-a „ascultat” pe Gigi Becali și și-a făcut bagajele înainte de Iași - FCSB

FCSB nu se va putea baza pe Luis Phelipe (23 de ani) la ultimul meci din 2024, deplasarea de la Iași, cu Poli. Duelul este programat luni, 23 decembrie, de la 20:00. Extrema stângă și-a făcut bagajele și a plecat deja din România. A mers în Brazilia, chiar înaintea ultimului meci din 2024 pentru...

Imagini-șoc înaintea duelului pentru play-off în Superliga

Gazonul de la Buzău arată deplorabil înaintea meciului cu Universitatea Craiova, pe care echipa lui Eugen Neagoe îl va găzdui în această seară, de la ora 19:30. Universitatea Craiova luptă pentru consolidarea unui loc de play-off, în timp ce Gloria Buzău este „lanterna roșie” a Superligii, cu 16...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.