Football Video Support (FVS), pe care FIFA intenționează să-l introducă în fotbal, este un sistem alternativ VAR care oferă antrenorilor șansa de a contesta deciziile arbitrilor.
FVS a primit „verde” în martie pentru a fi testat, iar FIFA l-a introdus la Mondialele feminine U17 și U20 din acest an. Încurajați de experiența reușită, responsabilii forului mondial așteaptă acum ca IFAB, organismul responsabil cu legile fotbalului, să le permite testarea acestuia în mai multe competiții, în speranța introducerii cât mai rapide în circuitul fotbalistic internațional.
Altfel decât VAR, care permite analizarea fazelor exclusiv de către arbitri, FVS le dă antenorilor șansa de a contesta fiecare câte două decizii pe meci, dacă consideră că arbitrii au greșit. Altfel spus, un Challenge System asemănător cu acela din baschet.
„Suntem la începutul procesului și experiențele atât de la Cupa Mondială FIFA feminină U20, cât și de la U17 vor fi analizate cu atenție, dar până acum nu am observat nimic neașteptat”, a declarat Pierluigi Collina, președintele Comisiei de Arbitri FIFA, postului de televiziune american ESPN.
Collina a dezvăluit că, după cum s-a convenit, „FIFA va prezenta un raport la următoarea reuniune a IFAB și va solicita continuarea procesului pe o bază mai largă.
Mai multe federații membre FIFA și-au arătat deja interesul de a participa la proces. Dacă IFAB va acorda permisiunea, anul viitor vor fi mai multe competiții care vor folosi FVS."
Pe de altă parte, fostul mare arbitru italian a avertizat că „FVS nu este VAR, în special în ceea ce privește așteptările. Din cauza numărului limitat de camere, FVS nu va putea arăta ce poate arăta VAR. Ofsaidul este un exemplu: fără camere multe și poziționate corect, doar pozițiile clare de afară din joc pot fi observate. Acest aspect face și decizia de pe teren importantă.
FVS este proiectat să funcționeze cu un număr limitat de camere, în mod ideal patru sau cinci. Cu mai multe camere, procesul de verificare a tuturor înregistrărilor și a unghiurilor disponibile poate deveni foarte lung, deoarece, altă diferență față de VAR, nu există asistenți video care să selecteze acele clipuri pentru a fi văzute de arbitru”.
Acest Challenge System ar ajuta, spre exemplu, în faze de genul hențului comis în careu de Cucurella, în „sfertul” Germania - Spania (1-2). Arbitrul a decis că nu e sancționabil și nici VAR n-a intervenit.
Dacă ar fi fost deja introdus, FVS i-ar fi permis selecționerului Julian Nagelsmann să conteste decizia și să-i oblige pe abitri la reanalizarea ei.