Suprarealistul René Magritte a pictat lumi paralele și a fost captivat toată viața de un sport anume: „Orice mutare trebuie să spună o poveste, altfel e mort”

Suprarealistul René Magritte a pictat lumi paralele și a fost captivat toată viața de un sport anume: „Orice mutare treb
📅 2024-12-31

Celebru pentru picturile sale pline de mister, care întruchipează adesea lumi paralele, acest pictor avea în spatele inspirației sale un aliat anacronic: șahul. Gazeta Sporturilor continuă seria seria „Artă și Sport” cu René Magritte (1898-1967).

Născut pe 21 noiembrie 1898, în Lessines, Belgia, Magritte a crescut într-o familie modestă: tatăl său era croitor, în timp ce mama sa provenea dintr-o familie de muncitori.

Un moment marcant și definitoriu privind înclinația artistică e reprezentat de moartea mamei sale, pe când avea doar 13 ani. Maria Magritte s-a sinucis, iar evenimentul avea să-l urmărească și să-l influențeze profund pe René.

La un an de la tragicul incident, Magritte se înscrie la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles, dar mediul academic nu-l fascina pe tânărul Magritte - care era atras, mai degrabă, de stiluri experimentale, nonconformiste. Magritte s-a lovit de arta de avangardă și a combinat cubismul cu futurismul într-o viziune originală care avea să-l propulseze ca artist.

Pe cât de contraintuitiv ar părea la prima vedere, șahul era un joc care se potrivea perfect cu modul în care Magritte vedea lumea, atât în artă, cât și în viață. Dacă picturile sale erau asezonate cu elementele paradoxale, șahul era pentru Magritte o formă de logică pură.

Arta nu înseamnă să redai realitatea așa cum este. Trebuie redată de la nivelul percepției individuale, cu toate contradicțiile și iluziile sale.

Șahul în opera lui Magritte

În pictura „Checkmate” (1926) vedem un simbolism suprarealist la baza căruia stau două motive profund personale în universul lui Magritte, șahul și suicidul: gestul tânărului care își îndreaptă pistolul către tâmplă poate fi privit ca o expresie simbolică a confruntării cu pierderea, trauma și fragilitatea umană.

Ochii închiși ai personajului pot semnifica o acceptare a inevitabilului, a suferinței, temă ce rezonează cu modul în care Magritte a internalizat trauma pierderii mamei. O încercare de a înțelege pierderea unui părinte prin limbajul artistic.

„Checkmate” (1926)

În ”Le Mat”, titlu omolog în limba franceză, în centrul compoziției apar două figuri antropomorfe, care par a fi personajele regelui și nebunului.

Acestea sunt angajate într-o confruntare tensionată. Fundalul și elementele din jur contribuie la atmosfera dramatică și la semnificația simbolică.

„Le Mat” (1937)

În ”Le joueur secret” (1927) copacii iau forma unor piese de șah tridimensionale, în timp ce doi bărbați, sportivi dintr-o epocă trecută, într-un joc fără sens, încearcă să lovească o manta plutitoare.

De altfel, aceleași siluete tridimensionale apar în foarte multe picturi semante de Magritte.

”Le joueur secret” (1927)

Rivalul lui Breton și la șah

În timpul șederii la Paris, Magritte ar fi jucat șah alături de membrii marcanți ai mișcării suprarealiste, inclusiv Andre Breton, iar jocul devenise o practică comună în întâlnirile lor. De altfel, e o șansă ca șahul să fi fost unul dintre puținele puncte comune între Magritte și Breton, având în vedere tensiunile care au existat între ei din cauza diferențelor de opinie, inclusiv cele religioase.

Chiar dacă Magritte a fost susținut de Breton în primii săi pași pe calea artei, cei doi au avut o relație mai degrabă conflictuală. Magritte nu a fost de acord cu ideile radicale ale lui Breton despre suprarealism, preferând o viziune mai independentă asupra artei.

Rene Magritte: „Orice mutare trebuie să spună o poveste”

Chiar și în timpul petrecut în Belgia, Magritte obișnuia să participe la multe turnee organizate de comunitățile artistice, alături de alți artiști, scriitori sau intelectuali.

La un moment dat, în timpul unui joc tensionat, unul dintre artiști l-a întrebat de ce își ia atât de mult timp să mute o piesă. Magritte a răspuns, cu zâmbetul pe buze: „Fiecare mutare trebuie să fie o poveste. Altfel, șahul devine un lucru mort.”

Un lucru mai puțin cunoscut despre Rene Magritte este că acesta obinșuia să-și copieze lucrările. Acesta le reprezenta de mai multe ori, cu diferențe extrem de subtile, uneori schimbând chiar paleta de culori.

Deși era un artist renumit, Magritte nu a fost foarte interesat de a participa la vernisaje sau evenimente de artă, fiind mai degrabă o celebritate modestă: acesta și-a păstrat viața personală departe de ochii publicului, optând pentru o viață calmă și obișnuită, alături de soția sa, Georgette, încă o sursă de inspirație pentru arta care a făcut înconjurul lumii.

”The Lover II” (1927)

Georgette era adesea modelul pentru picturile în care fețele erau acoperite, temă recurentă în opera lui Magritte.

Pictorul a trăit 68 de ani, chinuit pe finalul vieții de un cancer pancreatic. În ultimele sale luni de viață, șahul a intervenit din nou ca refugiu, ca formă de distragere de la boală.

În ciuda suferințelor fizice, el continua să aprecieze șahul ca pe o metodă de a-și menține mintea activă și de a face față stresului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gsp

Suprarealistul René Magritte a pictat lumi paralele și a fost captivat toată viața de un sport anume: „Orice mutare trebuie să spună o poveste, altfel e mort”

Celebru pentru picturile sale pline de mister, care întruchipează adesea lumi paralele, acest pictor avea în spatele inspirației sale un aliat anacronic: șahul. Gazeta Sporturilor continuă seria seria „Artă și Sport” cu René Magritte (1898-1967). Născut pe 21 noiembrie 1898, în Lessines, Belgia, ...

Match Preview Manchester City - West Ham United » Etapa 20 din Premier League

Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”

Laszlo Boloni e unul dintre cele mai mari nume din istoria fotbalului românesc. Ajuns la 71 de ani, fostul stelist a vorbit cu Gazeta Sporturilor despre o chestiune care l-a tulburat pe plaiurile natale. Boloni a ajuns unul dintre puținii antrenori de top ai României, cu o carieră de 30 de ani î...

„Criticile lui Gigi Becali te pun într-o situație urâtă, te vede o țară întreagă” » Stoperul Mihai Bălașa, interviu nefardat pentru GSP: „Hagi este total diferit! Sper să mai joc 8 ani”

Mihai Bălașa (29 de ani) a vorbit în exclusivitate cu Gazeta Sporturilor și a dezvăluit marele vis pe care-l mai are în cariera de fotbalist profesionist: campionatul și grupele Ligii Campionilor! Fundașul central al Farului se poate mândri în acest moment cu șase trofee în CV: trei Cupe ale Româ...

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, prezentatorul TV Dan Negru, 53 de ani, a vorbit despre mai multe aspecte ale televiziunii în România, de la scăderea drastică a ratingurilor, la motivul pentru care a renunțat să mai prezinte edițiile de Revelion. Dan Negru: „Toți sunt confiscați, au co...

U Cluj a făcut anunțul: „Contract până în vara anului 2026”

U Cluj a anunțat oficial prelungirea contractului cu mijlocașul central Gabriel Simion (26 de ani) până în 2026. După ce cu puțin timp în urmă U Cluj a anunțat prelungirea contractului cu Dan Nistor, acum și înțelegerea lui Gabriel Simion a fost prelungită tot până în 2026. Gabriel Simion rămâne...

Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România

Dorinel Munteanu și-a reziliat contractul cu Oțelul Galați, dar poate semna imediat cu o altă echipă din România. „Neamțul” e dorit la FC Voluntari, care tocmai a anunțat despărțirea de Ovidiu Burcă. Dorinel Munteanu era de ceva timp marea dorință a lui Gigi Nețoiu la FC Voluntari. Președintele t...

Dorinel Munteanu, prima reacție după ce a plecat de la Oțelul: „De aceea am decis să mă retrag”

Dorinel Munteanu a decis să vorbească despre plecarea de la Oțelul Galați. Antrenorul a dezvăluit că acesta a fost cea mai grea decizie din cariera sa. Dorinel Munteanu a demisionat din funcția de antrenor principal de la Oțelul Galați din cauza problemelor grave financiare prin care trece echipa...

Scandalul „blugii lui Magnus Carlsen” a schimbat regulile în competițiile de șah: „Pe scurt: voi mai juca cel puțin o zi aici la New York”

Norvegianul Magnus Carlsen (34 de ani), campion mondial între 2013 și 2023, a provocat o relaxare a regulilor din codul vestimentar, după ce a fost amendat cu 200 de dolari fiindcă a venit în blugi la Campionatul Mondial de Șah Rapid și Blitz. Magnus Carlsen, numărul unu mondial în șah, a dezvălu...

Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună

Ovidiu Burcă, numit pe banca celor de la FC Voluntari pe 27 noiembrie, a fost demis de clubul ilfovean cu o zi înainte de trecerea în noul an. Șoc după șoc pe final de an, unul cu mișcări de trupe pe piața antrenorilor din România. Mehmet Topal a plecat de la Petrolul, iar echipa din Ploiești e î...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.