În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu Securitatea lui Ceaușescu. Verdictul era însă de necolaborare, existând însă 3 opinii contrare printre membrii CNSAS din urmă cu 9 ani. Gazeta publică documentele și mărturiile.
Dan Șucu a achiziționat recent pachetul majoritar la Genoa, 77%, și-a mărit portofoliul început cu Rapid, iar expansiunea sa în Italia a acaparat deja atenția publică internațională într-un exercițiu de imagine extins. Dar trecutul său conține pagini secrete, uitate multă vreme în „sertarele” memoriei: legăturile cu Securitatea lui Ceaușescu, întreținute de actualul patron din Serie A.
În 2015, la solicitarea adresată de cotidianul „Evenimentul zilei”, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) răspundea printr-o adeverință în care concluziona că Dan Viorel Șucu, pe atunci vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și membru-fondator al Asociației Clubul Sportiv – Tenis Club Herăstrău, NU a colaborat cu Securitatea, în sensul legii. Expunea însă o mulțime de pasaje din informările oferite de sursa „Mircea Crișan”, numele conspirativ al lui Șucu.
Actualul om de afaceri era înainte de Revoluție ghid al Oficiului Național de Turism (ONT), entitatea care, printre altele, gestiona vizitele în regim organizat ale turiștilor străini veniți în România.
„Șucu Dan Viorel este titular al dosarului fond rețea R 303348. Domnia sa a fost recrutat pentru încadrarea informativă a turiștilor străini care efectuau excursii prin ONT Carpați, a firmelor turistice și a ziariștilor invitați de Ministerul Turismului, precum și a cetățenilor români care întrețineau relații neoficiale cu aceștia; la data de 16.08. 1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»”, se arată în documentul disponibil și în prezent pe portalul CNSAS.
Și completarea: „Potrivit Raportului din 20.08.1987, respectiv chitanței din 01.09.1987 identificate în dosarul fond rețea R 367995, domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate cu suma de 300 lei".
Actul conține extrase ample din informările către Securitate ale ghidului ONT Dan Viorel Șucu. El prezenta detalii din discuțiile cu turiști străini ori despre unii colegi. Relata inclusiv întâlnirile avute cu atașatul militar al SUA în România, identificat cu inițialele S.G., cu bunici născuți la Vad, în județul Brașov.
Dar să vedem câteva pasaje din informările lui Dan Șucu despre turiști sau colegi, apreciate de CNSAS drept neconcludente pentru a fi declarat colaborator al Securității.
- „Subiectul l-a însoțit, în seara zilei de 24.11.1987, pe ataşatul militar al ambasadei S.U.A., S. G., la restaurantul Favorit din Poiana Brașov. Din cele discutate, am înțeles că un atașat este trimis de obicei pentru o perioadă de doi ani şi că S.G. nu a avut o reşedință stabilă în timpul carierei militare, ci a fost mutat din stat în stat din confederația americană. Am înțeles, de asemenea, că a avut o slujbă asemănătoare acum zece ani în URSS. G.S. a terminat facultatea de ştiințe economice şi a continuat cu cea de ştiințe politice, iar din cele discutate am avut impresia că este sigur că ar fi un bun psiholog. La întrebarea mea despre modul de avansare în armata S.U.A., am primit ca răspuns «colonel se ajunge pe propriile aptitudini, iar general numai pe considerente politice»”;
- „Am observat că nu cunoștea serviciile pe care le plătise în Franța. Cu toate că cei doi au declarat că sunt în vacanță de schi, nu i-am văzut pe pîrtie. Dispăreau din hotel cu zilele (camera 408) și se comportau în mod ciudat, privat, dar nu tandru, prietenesc. Păreau în relații de subordonare”;
- „Nu cred că ghidul O. este amestecat în ceva împotriva intereselor țării împreună cu ceilalți și sunt convins că va da informații complete despre doctoră. Toată purtarea, înfățișarea studiat nepăsătoare și umilă, modul de a răspunde la întrebări îi fac pe cei doi suspecți din punctul de vedere al securității statului”.
Poiana Brașov era unul dintre locurile unde Dan Șucu îi însoțea deseori pe turiștii străini
Și alte episoade sau caracterizări:
-
Dan Șucu invoca și numele primei sale soții, Camelia, în notele informative prezentate Securității. Sursa: facebook
Dan Șucu își făcea și o autocritică după un incident neprecizat, petrecut în Poiana Brașov:
Și alte două informări:
Dan Șucu
În concluziile adeverinței se arată că, în conformitate cu legea, „calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații «prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului». Documentele citate nu fac referire la activități sau atitudini «potrivnice regimului totalitar comunist». Ținând seama că cele două condiții sunt cumulative și nu alternative, iar în speță este îndeplinită numai cea de-a doua condiție, persdoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator sau lucrător al Securității".
Iar la final se preciza că „domnului Șucu Dan Viorel, fiul lui Bucur și Maria, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii".
Au existat însă și trei opinii separate la nivelul CNSAS. Este vorba despre Florin Abraham, Florian Bichir și Corneliu Turianu, care considerau că sunt întrunite condițiile ca Dan Șucu să fie identificat drept colaborator al Securității.
Parte dintre argumentele lor:
Astfel, ei concluzionau că „materialele documentare aflate în arhiva CNSAS dovedesc îndeplinirea cumulativă a condițiilor cuprinde în art.2 lit.b din OUG nr. 24/2008, motiv pentru care apreciem că relația dintre dl. Șucu Dan Viorel și Securitate se încadrează categoriei COLABORATORILOR poliției politice a regimului comunist".