Thomas-Răzvan Moldovan (48 de ani) este noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport, după ce Elisabeta Lipă a devenit deputat în Parlamentul României. Odată cu numirea lui Moldovan, de relația cu presa în cadrul ANS se va ocupa Vișinel Bălan, românul care a ajuns în The Guardian cu povestea sa impresionantă de viață.
Schimbările politice din ultima vreme au venit și cu modificări la Agenția Națională pentru Sport. Irina Comeagă, în trecut consilier personal al lui Eduard Novak și responsabilă cu presa în mandatul Elisabetei Lipă, nu va mai ocupa această funcție. Locul acesteia a fost luat începând de astăzi de Vișinel Bălan.
Povestea noului responsabil pentru relația cu presa în cadrul ANS este una impresionantă. Vișinel Bălan e născut pe 7 iunie 1987, în satul Petrești din județul Bacău, și a fost abandonat la vârsta de două luni, fiind al 13-lea copil al unei familii din Bacău. A trecut prin mai multe centre de plasament şi nu şi-a cunoscut familia până la 11 ani.
„Vişinel a descoperit din întâmplare, la vârsta de 11 ani, că doi dintre soldaţii dislocaţi pe durata verii la centrul de plasament în care se afla el erau, de fapt, fraţii săi. Ei i-au povestit despre fraţii şi surorile lui, precum şi despre părinţi. În acea vară l-au luat cu ei să îi cunoască. Mama lui era bolnavă psihic, iar tatăl o bătea. Patru dintre copii muriseră, iar restul dispăruseră în sistem”, a scris Digi24.
Vișinel Bălan. FOTO: theguardian.com
Vișinel Bălan a ajuns inclusiv în paginile celebrului The Guardian, într-un material amplu despre „copiii lui Ceaușescu”. „Primele amintiri ale lui Vişinel sunt de a se legăna înapoi şi înainte şi de a se trezi cald, ud de pipi. Când avea trei ani a fost trimis la o instituție preșcolară din Comănești”, scriu englezii. „Aici au fost bătuți pe tălpi pentru udarea patului!”, mai notează britanicii.
Captură cu materialul dedicat lui Vișinel Bălan în The Guardian
Traumele copilăriei sunt relatate pe larg de către jurnaliștii englezi: „Când avea opt ani, Vișinel a fost mutat în Centrul de Plasament Numărul 6 din Comănești. Acum viața a devenit grea. Copiii mai mari ii bat pe cei mai mici. Uneori era trezit de un alt copil care îi dădea cu pumnul în cap. Locuia într-o cameră cu alți șase băieți”.
Acesta le-a povestit englezilor cum fugea din centrul de plasament și locuia în gara din Comăneşti. La doar un an după ce a ajuns la centrul de plasament, Vişinel a sărit de la balconul de la etajul doi şi a fugit să locuiască printre trenuri.
„În curte se afla un bar unde Vişinel făcea curăţenie pentru bani. Alteori spăla mașini într-un garaj aflat la câteva străzi distanță sau lucra pentru bacșiș ca hamal la piață”, scriu englezii.
În reportajul pentru The Guardian, Vișinel Bălan devine ghid și-și amintește anii grei ai copilăriei. „Aceasta este fântâna în care m-am spălat. Aici este sala de aşteptare în care am dormit. Mi-a plăcut să dorm exact pe acel cărucior de bagaje. Nu pot să cred că este încă aici! Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”, spune el.
Vișinel Bălan, în copilărie. FOTO: theguardian.com
„Aceste lucruri s-au întâmplat. Îmi aduc aminte cimitirul în care am îngropat una dintre fete. Mergeam cu trenul împreună şi un bărbat a încercat să o violeze, ea a opus rezistenţă, iar bărbatul a omorât-o. Eu aveam zece ani, iar ea era doar puţin mai mare”, spune Vișinel Bălan în povestea sa.
După ce-a dormit în gară, s-a întors pentru o scurtă perioadă în centrul de plasament, apoi a locuit la o mănăstire. „A mințit de unde a venit și cum a primit vânătăile pe spate. Preotul l-a lăsat să stea dacă taie lemne”, scriu jurnaliștii englezi.
N-a stat mult nici acolo, fiind trimis într-o familie de plasament care avea o fermă în zonă, unde a stat doi ani. Statul l-a mutat într-un apartament de tip familial în Bacău. Și chiar dacă a avut o mulțime de probleme, a terminat școala la Colegiul Naţional „Ferdinand I” din Bacău, apoi Facultatea de Științe Juridice, Politice și Administrative, dar și Facultatea de Teatru.
Alături de Elisabeta Lipă, fosta șefă a sportului românesc
Bălan este doctor în sociologie, a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), dar și fondator și coordonator al organizației Vocea Copiilor Abandonați.
Între 2020 și 2022 a făcut parte din Consiliul Local al comunei Joița (Giurgiu), mandat pe care l-a câștigat și la alegerile din 2024, candidat din partea partidului REPER. A mai fost vicepreședinte în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, numit de Gabriela Firea.