Șeptarul vrea un 2025 istoric cu FCSB, în România și în Europa. ♦ A rememorat cum a răcit la meciul cu Villarreal și cum a plâns după eșecul cu Boro, cu steagul roș-albastru în mână ♦ Liderul echipei a discutat despre absența lui Darius Olaru, dar și despre rolul pe care-l va avea el în formație ♦ Cum se vede Florin Tănase la 30 de ani, de ce nu-i este frică de „criza bărbatului” la această vârstă. ♦ A dezvăluit ce sfaturi îi dă Gigi Becali, cum îi corectează poziția din teren și cu ce l-a ajutat patronul. ♦ De ce și-a cumpărat apartament în Abu Dhabi. ♦ Despre Porsche-ul lui David Popovici: „Nu ai cum să critici un om care și-a cumpărat ceva din banii lui. Doar dacă ai probleme la cap”.
Florin Tănase, 30 de ani, este genul de fotbalist cu care poți discuta zeci de minute, o oră, mai mult de o oră, în cadrul unui interviu și totul decurge firesc și fluent. A ieșit un interviu-eveniment cu șeptarul campioanei în cantonamentul roș-albaștrilor din Antalya, fiindcă omul are ce spune. E și fotbalist, știe să și vorbească.
Golgheter al României, doi ani la rând, Florin s-a întors la FCSB și pentru a deveni campion cu echipa lui de suflet. Nu s-a bucurat de marele trofeu cu FCSB, a câștigat doar o Cupă a României! A fost campion doar cu Viitorul, de unde a plecat la gruparea lui Gigi Becali, pentru 1,5 milioane de euro.
Vă oferim prima parte a dialogului, unul în care jucătorul a depășit șabloanele clasice și i-a lăsat pe suporteri, practic, să-i descopere personalitatea, dar și lucruri mai puțin știute despre el.
2,2milioane de euro este cota lui Florin Tănase pe transfermarkt
- Florin, La mulți ani! Și fiindcă ai făcut de curând 30 de ani, și pentru 2025. Ce-ar însemna pentru tine să ai un an bun?
- La mulți ani și vouă și un an nou plin de realizări! În primul rând, pe plan personal, sănătate, atât pentru mine, cât și pentru familia mea, iar pe plan sportiv, titlul de campion și să ajungem cât mai departe în Europa League. Și la vară, calificarea în Champions League.
- Ar fi un rezultat uluitor să prindeți direct Top 8 în Europa League și să vă calificați în „optimile” competiției?
- Da, cu siguranță. Ar fi o performanță fantastică. Ne pare rău de acele puncte pierdute la Hoffenheim. Am avut șansa de a le lua. Ne gândim și la meciul care a fost cu Rangers. Poate, dacă eram în cea mai bună formulă, altul era rezultatul. Dar mai avem două meciuri în care putem să obținem puncte și să facem istorie.
- Poate fi posibil și un rezultat ca în 2006, când echipa a ajuns până la porțile unei finale europene?
- Da, dacă vom prinde primele opt (echipe) și vom avea puțin noroc la tragerile la sorți, orice e posibil. Dar... Să nu ne gândim acolo. Prima oară, trebuie să luăm meciul cu Qarabag, să-l câștigăm, iar după aceea vom vedea.
85de goluri în 249 de meciuri a adunat Florin Tănase pentru FCSB. Mai are și 43 de assist-uri
- Ți-aduci aminte cum ai trăit meciurile alea din primăvara 2006 și parcursul până la „dubla” cu Middlesbrough?
- Chiar am fost la unele meciuri, în acei ani. Am fost cu Valencia, m-a dus tata la meci de la Pitești. Țin minte că plecam fără bilet și cumpăra de la stadion, de la bișnițari. Am fost și cu Villarreal. Am mers, dar s-a amânat, din cauza ninsorii, și am răcit groaznic! N-am putut să vin la al doilea meci. Așteptând în frig m-am ales cu o răceală de-o țin minte toată viața. Și am fost și la meciul cu Middlesbrough, pe stadionul "Lia Manoliu".
- Ai plâns, ai suferit la retur?
- Am plâns. La retur, da. Am văzut meciul la televizor. Țin minte că eram cu tatăl meu, cu el am văzut meciul, aveam un steag și săream în pat. Fluturam steagul și după aceea s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Amintiri plăcute, totuși. Steaua a avut o echipă foarte, foarte bună atunci și a scris performanță.
- Generația de atunci a jucat cu Middlesbrough, acum voi urmează să jucați cu Manchester United. Copilul-suporter va fi fotbalistul din meciul cu United.
- Frumos. Te simți împlinit. Am visat la asta, să ajung să joc la echipa aceasta, în primul rând, iar acum, că suntem și în cupele europene și jucăm cu echipe atât de importante, este mai satisfăcător.
Cantonament bun, am făcut antrenamente bune, e bine că nu e așa lung, E scurt față de celelalte cantonamente cu care eram obișnuiți. Așteptăm să ne întoarcem în țară, să începem meciurile oficiale. OK, ne place să ne antrenăm, dar cele mai frumoase sunt meciurile
Florin Tănase, atacant FCSB
- Un mare minus al cantonamentului este accidentarea lui Olaru. Cum credeți că vă veți descurca fără el în prima parte a anului?
- Da. Din păcate... A avut ghinion la amicalul cu Hamburg. Sperăm să-și revină cât mai repede. Cu siguranță, e o pierdere, pentru că era un jucător decisiv. Dar de aceea suntem mulți jucători în lot, pentru a-i suplini pe cei care nu sunt, și oricine intră trebuie să o facă foarte bine, să se ridice la pretențiile clubului și să ajute echipa să câștige.
- Tu vei juca mai avansat, vei fi acolo, mai în gura porții. Și având în vedere că ai fost atâția ani golgheterul echipei și al campionatului, cum vezi situația?
- (râde) Nu știu exact unde voi juca. După cum știți, am jucat pe foarte multe poziții, o repriză pe o poziție, 20 de minute pe altă poziție. Cu siguranță ar fi bine (să fiu în față). Mă simt bine când sunt aproape de poartă. Rămâne de văzut unde voi juca.
- Te-ai simțit inconfortabil fiind mai retras pentru că trebuia să faci de multe ori și faza defensivă?
- Nu pot să spun că m-am simțit inconfortabil. M-am pus în slujba echipei, am încercat să fac lucrurile în așa fel încât să fie bine pentru echipă. Cu siguranță, mi-aș fi dorit să fiu mai aproape de poartă, pentru că, așa cum ai spus și tu, înainte eram aproape de poartă, acolo, lângă gol, și acolo am jucat de mic. Ăsta sunt eu, joc pe mai multe poziții.
2goluri a marcat Tănase în 21 meciuri din această stagiune în toate competițiile, mai având și 2 assist-uri
- Mental, ai trecut de la nivelul "lider, căpitan, golgheterul" echipei la cel de muncitor, undeva mai retras, unde nu ai aceeași vizibilitate.
- Cei care cunosc fotbal și știu să citească jocul au văzut rolul meu, poziția pe care am jucat și ce am făcut în teren. Bine că ai spus că înainte eram golgheter. În ultimul an, în Arabia Saudită, fiind la o echipă mică, am jucat în fața apărării. Acolo a fost un șoc.
- Față de perioada precedentă la FCSB, cum au evoluat fotbalistul Florin Tănase și omul Florin Tănase?
- Da, cum să evolueze? Pur și simplu, cred că e vorba de maturitate. Sunt mai matur acum, au trecut anii. Pleci în străinătate, apoi te întorci, iar lucrurile acestea te maturizează. Despre echipă o să spun că acum are un lot mult mai bun față de când am fost prima oară. Și un lot mai numeros.
- Ai împlinit recent 30 de ani. Ți-ai făcut o introspecție la această vârstă, ai ceva regrete, ai fi vrut să obții mai multe lucruri?
- Nu, nu am de ce să am regrete. Mă simt împlinit, atât pe plan sportiv, cât și pe plan personal. Nu am de ce să am vreun regret.
- Ca să mai destindem puțin atmosfera, ți-e frică de criza bărbatului de 30 de ani?
- (râde) Nu. Nu se pune problema de așa ceva. Sunt cu picioarele pe pământ și așa o să fie în continuare.
- Vorbeam despre planurile din fotbal pe 2025. Ele implică și o revenire la națională?
- Da, cu siguranță. Atât timp cât ești în activitate, trebuie să te gândești... Orice fotbalist trebuie să se gândească la echipa națională. Și lucrul acesta a contat când am luat decizia de a mă întoarce. Am vrut să fiu mai aproape (de națională) și cred că am făcut bine că m-am întors, mai ales că o să înceapă campania asta de Mondial. Eu sper să fiu sănătos, atâta tot, să nu mai am accidentări și să am continuitate.
- Ai putea reveni sub tricolor ca om de gol sau mijlocaș central?
- Să avem puțină răbdare, mai întâi, să vedem unde o să joc la echipa de club.
- Ți se pare mai mare concurența acum la națională decât atunci când erai un jucător în angrenajul echipei?
- E la fel, cam același nucleu de jucători. Era și înainte. Acum a mai apărut Bîrligea, o nouă soluție pentru echipa națională. Nu mi se pare concurența mai mare.
18selecții are la prima reprezentativă și 3 goluri pentru „tricolori”
- Ai fost, ești și vei fi unul dintre liderii echipei. Vorbești frecvent cu patronul ca mesager, ca lider al vestiarului?
- Frecvent... Vorbim, dar nu mereu despre fotbal. Mai sună din când în când, dar nu așa frecvent.
- Ce vorbiți atunci, dacă nu despre fotbal?
- Mai spune și de poziția în teren. Mi-a zis: "Vezi că nu mi-a plăcut!" (râde), cum o să jucăm, chestiile astea, dar nu foarte mult.
- Discutați și despre afaceri, având în vedere că ți-ai îndreptat atenția și către imobiliare?
- Mereu când am ceva dileme îl întreb pe dumnealui, pentru că e bine pentru mine să pot să primesc sfaturi de la un om care a reușit, care a avut așa mare succes în afacere. E o onoare. Am pornit și eu o afacere. Și cu ajutorul dânsului, normal, care mi-a dat un teren într-o zonă foarte bună. Probabil, dacă nu era în zonă așa bună, nu începeam atât de repede.
- Care e principalul sfat pe care ți l-a dat legat de acest business?
- Mi-a spus să am grijă, să am oameni de încredere alături, în primul rând. Este un om extraordinar, care face foarte mult bine. Atât de mult bine încât nu vă imaginați.
- Cum îl vezi tu pe Gigi Becali?
- Eu știu, pentru că de multe ori am fost pe la dumnealui și, uite, vă spun, nu știu, poate o să se supere... M-am nimerit acolo, adică atunci când am fost pe la dumnealui, și am văzut cum semnează OP-uri (n.r. ordine de plată) pentru oameni nevoiași. Și nu unu'-două. Teancuri așa (arată cu mâinile).
Nu are ce să mă sperie în viață. Atât timp cât ai credință în Dumnezeu, nu ai de ce să-ți fie teamă. Și dacă am greșit în meciuri, am învățat din erori
Florin Tănase, atacant FCSB
Florin Tănase despre experiența în lumea arabă: "În primele două luni, doar sală și antrenament. Luasem și forma canapelei"
- După ce te lași de fotbal, te vezi un afacerist sau vei rămâne în acest domeniu ca antrenor sau ca manager?
- Cu siguranță voi continua în afaceri. Eu, de mic, m-am gândit la chestia asta cu imobiliarele. Pot să spun că, pe lângă investiția financiară, pun și suflet în proiectul acesta. Cu siguranță, voi continua în afaceri, dar nu voi părăsi nici lumea fotbalului.
- Cum a fost experiența ta în Emirate și în Arabia Saudită?
- O experiență plăcută. În Emirate am început bine, după aceea am avut ghinionul să-mi rup ligamentul colateral, a trebuit să stau câteva luni, după aceea recuperarea. Lucrul ăsta mi-l reproșez, n-am făcut foarte bine recuperarea. Trebuia să vin în țară să fac la Ovidiu Kurti, dar asta este... După aceea, în Arabia Saudită a fost mai dificil puțin. Pentru că am stat fără familie, fără soție și fără copil. Dar am făcut sacrificii pentru viitorul familiei.
- Cum era viața în afara fotbalului?
- Păi, primele două luni chiar vorbeam cu Burcă (n.r. Andrei Burcă, internațional român), noi mergeam la sală, dormeam la prânz și seara antrenament. Îi spuneam că noi suntem în cantonament non-stop. Nu aveai ce să faci altceva. Nu erau restaurante așa bune, adică pe gustul nostru. Stăteam în hotel. Cam atât. Luasem și forma canapelei de cât am stat pe ea. (râde) Era și cam tare, poate că trebuia să o schimb.
- Ai trăit și niște momente inedite pe care poate nu le-ai fi putut anticipa?
- Da. Cultura lor e diferită, dar trebuie... Te obișnuiești ușor, ușor. În legătură cu vremea, în Arabia Saudită, în zona aceea unde am fost, temperatura era destul de bună, cât de cât aproape de munte. A și plouat de foarte multe ori. În Emirate a fost un șoc. Când am ajuns acolo, vara, când am ieșit din aeroport, era dimineața, pe la 7. Nu fusesem niciodată în Emirate până atunci și când am simțit căldura aceea și umiditatea, nu... Mi-a fost greu să mă adaptez la antrenamente. E greu la început, dar te adaptezi.
- Tu ai jucat în Abu Dhabi, prespun că ai fost și în Dubai. Cum vezi orașul ăsta incredibil care s-a transformat senzațional în ultimii cincizeci de ani?
- Da, e ceva incredibil acolo. Când vezi clădirile acelea, zgârie-norii, și luxul care e acolo. E frumos, ce să spun, dar îți trebuie foarte mulți bani.
- Ai putea trăi acolo?
- Toată viața nu cred, dar pe trimestre, să stai iarna, de exemplu, aș putea. Câteva luni. Să mă mut definitiv acolo și să mă rup de România, nu.
- Având în vedere că ai pornit și un business, te gândești să-ți achiziționezi o proprietate acolo?
- Am făcut asta mai demult. E o piață bună și acolo.
- Unde ți-ai luat?
- Nu în Dubai, în Abu Dhabi. Dubaiul nu mă atrage atât de mult pentru că e foarte aglomerat, a ajuns aglomerat. Abu Dhabi-ul, în schimb, e mai OK pentru familie, pentru copii, e mai liniște și tot foarte luxos.
- Și v-ați luat apartament?
- Da, da, da. Prima oară l-am luat (apartamentul) cu gândul de a-l revinde, pentru că e pe o insulă renumită în Emirate. Dar cu timpul mi-am schimbat puțin ideea. Nu prea aș vrea să-l revând.
- Ai câștigat suficient de mulți bani în fotbal încât să trăiești liniștit până la finalul carierei?
- Da, am câștigat bani buni. Cred că i-am și investit cum trebuie. Pentru că degeaba câștigi dacă nu-i investești cu cap.
- Care a fost cel mai extravagant lucru pe care ți l-ai achiziționat în cariera ta de fotbalist? Mă gândesc aici la toate discuțiile apărute după ce David Popovici și-a achiziționat un Porsche, toată lumea l-a criticat că la vârsta lui și-a cumpărat o asemenea mașină.
- În primul rând, cei care l-au criticat pe Popovici au anumite frustrări. Nu ai cum să critici un om care și-a cumpărat ceva din banii lui. Decât dacă ai probleme la cap. Eu tot un Porsche mi-am cumpărat, dar nu mi-a părut rău. Și acum îl am.
- La ce vârstă?
- După ce am semnat cu Steaua (n.r. în august 2016). La câteva luni mi-am luat un Porsche. În rest, nu am luat alte lucruri așa extravagante.
Succesul înseamnă să realizezi ceea ce îți propui. Mi-am propus de mic să ajung la Steaua, să joc la echipa mea de suflet. Apoi, mi-am dorit să investesc în imobiliare. Am reușit. Cam asta e. La 40 de ani? Nu știu, dar cred că viața se va derula bine. Să fim sănătoși, mai facem un interviu atunci și vorbim!
Florin Tănase, atacant FCSB